Witamy !

[B] napęd 4x4

Re: [B] napęd 4x4

Postprzez nightman » 19 mar 2019 10:10:51

@mazurkas007...
1. Podciśnienie na elektrozaworach masz? jak nie, to może Ci źle założyli zaworek jednokierunkowy przed elektrozaworami :) a może nie założyli wężyka zasilającego - bodaj z tyłu za klawiaturą
2. Jak zasysasz płucami na krótko przy przesuwce to przesuwka zazębia? Oczywiście podnieś auto lewa stroną i lekko ruszaj kołem przód/tył żeby zęby spasować - jazda w teren dla sprawdzenia nie ma sensu.

Przecież to tylko napęd a nie operacja na mózgu - tam nie ma niczego skomplikowanego. Wręcz można powiedzieć że to jest łopatologicznie proste ustrojstwo.

Najpierw daj znać, co udało Ci się ustalić - czyli:
- gdzie są podciśnienia
- czy na zasysanie "ręczno/płucowe" działa czy nie
- generalnie co Ci działa a co nie.
Kontrolka to już wiadomo że mryka około 1Hz :)
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez mazurkas007 » 19 mar 2019 18:05:50

Co stwierdzono :
- wężyk pod kolektorem dolotowym podłączony, na całej długości szczelny i drożny
- zaworek jednokierunkowy jest ( zaraz przy kolektorze ) i działa
- zaworki klikają ( słychać wyraźnie ) przy przełączaniu napędu
- wężyki wszystkie są
- akumulator podciśnienia również podpięty
- wał ze skrzyni startuje
- blokada reduktora zwalnia się również
- kontrolka mruga tak jak wcześniej, gdy włączało się 4x4. Tylko normalnie po przejechaniu kilku metrów napęd się zapina. Teraz mruga cały czas.
Ewentualnie gdy włączysz 4x4 na postoju, też lampka czasem mruga jak 4x4 jest 'źle ustawione' i dopiero po ruszeniu napęd się zapinał. Teraz mruga cały czas.
- w czasie jazdy wyraźnie słychać, że zaworki klikają i wszystko się przełącza. Słychać wał i dyfer przedni. Ale lampka mruga i 4x4 nie ma. To nie jest błąd czujnika i mruganie lampki przy zapiętym 4x4.
- w podnoszenie koła i dmuchanie w rurki się nie bawiłem. Sprawdziłem co się dało po wężykach i kablach pod maską aż do samej półośki. Przetestowana też drożność i szczelność wężyków.

Ja sobie zdaję sprawę, że to może być poprawienie jednej wtyczki lub gdzieś luźna opaska. Tylko warunków nie mam na patroszenie samochodu pod chmurką. Ktoś kto ma kanał i kawałek garażu z prądem, pewnie załatwi temat w 15 minut. Tym bardziej, jeśli wie gdzie ucho przyłożyć.
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez nightman » 19 mar 2019 18:47:44

mazurkas007 napisał(a):- w czasie jazdy wyraźnie słychać, że zaworki klikają i wszystko się przełącza.

To jeszcze niczego nie dowodzi, bo nie wiesz czy słyszysz tylko jeden czy też oba.

mazurkas007 napisał(a):zaworek jednokierunkowy jest ( zaraz przy kolektorze ) i działa

Skąd wiesz jeżeli go nie "przedmuchałeś" - jakkolwiek to zabrzmiało :).

mazurkas007 napisał(a):Słychać wał i dyfer przedni.

Eeee ? Słyszysz dyfer przedni ?

mazurkas007 napisał(a):- w podnoszenie koła i dmuchanie w rurki się nie bawiłem.

Raczej zasysanie niż dmuchanie... No to nie sprawdziłeś panie kolego najfajniejszego a od tego powinieneś był w z takimi objawami zacząć.
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez mazurkas007 » 19 mar 2019 19:08:31

nightman napisał(a):
mazurkas007 napisał(a):- w czasie jazdy wyraźnie słychać, że zaworki klikają i wszystko się przełącza.

To jeszcze niczego nie dowodzi, bo nie wiesz czy słyszysz tylko jeden czy też oba.

mazurkas007 napisał(a):zaworek jednokierunkowy jest ( zaraz przy kolektorze ) i działa

Skąd wiesz jeżeli go nie "przedmuchałeś" - jakkolwiek to zabrzmiało :).

mazurkas007 napisał(a):Słychać wał i dyfer przedni.

Eeee ? Słyszysz dyfer przedni ?

mazurkas007 napisał(a):- w podnoszenie koła i dmuchanie w rurki się nie bawiłem.

Raczej zasysanie niż dmuchanie... No to nie sprawdziłeś panie kolego najfajniejszego a od tego powinieneś był w z takimi objawami zacząć.

ad.1 - oba słychać, sprawdzone pod maską na postoju
ad.2 - działa bo dmuchałem i w jedna stronę puszcza, uprzedzając pytanie, do kolektora się otwiera :)
ad.3 - hałas to nie jest jak z odrzutowca, ale słychać prace przedniego napędu jak się zapnie dyfer. Ja mam drugą frotkę a nie wiem już iloma jeździłem, i zawsze słychać jak przedni dyfer ruszy. Przynajmniej ja słyszę.
ad.4 - jak już mam rozpinać i dmuchać rurki, podnosić a najlepiej zdejmować koło ( aby dostać się do wężyków ) to wolę w warsztacie pod dachem.
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez nightman » 19 mar 2019 19:30:37

mazurkas007 napisał(a):działa bo dmuchałem i w jedna stronę puszcza, uprzedzając pytanie, do kolektora się otwiera :)

Prorok jaki? A już miałem zapytać :mrgreen:
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez jrzeuski » 20 mar 2019 08:32:09

Ewidentnie problem tkwi w przesuwce. Trzeba ją rozebrać i zobaczyć czy działa. Może membrana pękła :niewiem:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez nightman » 20 mar 2019 08:41:15

jrzeuski napisał(a):Ewidentnie problem tkwi w przesuwce. Trzeba ją rozebrać i zobaczyć czy działa. Może membrana pękła :niewiem:

I tutaj bym polemizował.... Bez sprawdzenia podciśnień/zaworów nie ma sensu rozbierać przesuwki, bo to bezsensowne robienie sobie pod górkę. Tym bardziej, że dojście do membrany jest często operacją jednorazową :)
Mnie napęd w B nieźle przećwiczył - na koniec już zacząłem zadawać pytania co tu jeszcze jest w tej konstrukcji, co nie było zje...ne. :mrgreen:
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez jrzeuski » 20 mar 2019 09:46:40

Wyjęcie przesuwki to odkręcenie 4 śrub i do tego łatwo dostępnych nawet bez kanału. Wystarczy sięgnąć kluczem pod samochód. Oczywiście wyleje się z niej olej (a przynajmniej powinien), wiec trzeba podstawić jakieś naczynie. Potem wyciągasz przewody podciśnienia do góry i pod maską podpinasż na nich przesuwkę. Wtedy obserwujesz jednocześnie pracę zaworków i przesuwki, więc od razu dostajesz odpowiedź, gdzie tkwi problem.

PS. Może wyjdzie, że przewody są odwrotnie podpięte. Tylko po co ktoś miałby je ruszać przy robieniu rozrządu? :niewiem:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez nightman » 20 mar 2019 09:58:58

Robienie sobie pod górkę... Zapomniałeś od drobiazgu zwanym czujnikiem i jego fantastycznej kostce znajdującej się po drugiej stronie mostu ( przy rurkowym flecie ). Wyjęcie przesuwki bez rozpięcia kostki nierealne. Rozpięcie kostki bez kanału to robota głupiego w nieliftowanym aucie a odkręcenie czujki bez rozpięcia na kostce to urwanie kabelków przy czujce.
Wierz mi - prościej podnieść lewe koło do góry i pokręcić nim o kilka stopni w prawo i lewo

jrzeuski napisał(a):Wtedy obserwujesz jednocześnie pracę zaworków i przesuwki, więc od razu dostajesz odpowiedź, gdzie tkwi problem.

Obserwować zaworki to sobie można... do białego rana i nic nie zobaczysz. Tą metodą nadal nie wiesz czy zawory świrują czy przesuwka. Jak się jeden zatnie lub zacznie przepuszczać to niby cyka ale... nie działa i efekt jest taki, że ciągną oba razem i w konsekwencji przesuwka stoi w miejscu...
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez jrzeuski » 20 mar 2019 10:14:36

nightman napisał(a):
jrzeuski napisał(a):Wtedy obserwujesz jednocześnie pracę zaworków i przesuwki, więc od razu dostajesz odpowiedź, gdzie tkwi problem.

Obserwować zaworki to sobie można... do białego rana i nic nie zobaczysz. Tą metodą nadal nie wiesz czy zawory świrują czy przesuwka. Jak się jeden zatnie lub zacznie przepuszczać to niby cyka ale... nie działa i efekt jest taki, że ciągną oba razem i w konsekwencji przesuwka stoi w miejscu...
Dlatego właśnie mając przesuwkę pod maską można łatwo zrobić by-pass zaworka przepinając po prostu wężyki. W ten sposób bardzo szybko ustalasz czy problemem jest któryś zaworek, któryś wężyk czy sama przesuwka. Innej opcji przecież nie ma. Bo gdyby był uwalony czujnik, to napęd by był a kontrolka by sobie dalej migała.

PS. To jest też prosty sposób na dojście jak wężyki przy zaworkach powinny być popodpinane, jeżeli wszystkie elementy są sprawne.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez nightman » 20 mar 2019 10:20:17

Dalej twierdzę, że ta metoda to komplikowanie sobie roboty, ale jedni lubią łatwo inni wolą trudniej...
Pozostaje jeszcze odpięcie i ponowne wpięcie czujnika :evil2:
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez jrzeuski » 20 mar 2019 10:30:10

Czujnik można zostawić pod samochodem wiszący na kablach, tylko po wyjęciu przesuwki trzeba go wykręcić tak, żeby ich nie urwać. Nie mówię, że to jest takie easy :P
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez nightman » 20 mar 2019 10:38:54

jrzeuski napisał(a):Czujnik można zostawić pod samochodem wiszący na kablach, tylko po wyjęciu przesuwki trzeba go wykręcić tak, żeby ich nie urwać. Nie mówię, że to jest takie easy :P

I oto właśnie dochodzimy to sedna tematu... Dla mnie prościej podnieść auto na jednym kole, zdjąć wężyki z elektrozaworów i sobie zassać raz jeden raz drugi kręcąc kołem przód/tył... już wtedy wiesz czy przesuwka działa czy nie :) zero rozkręcenia, zero egzorcyzmów w czujnikiem - 20 minut roboty przy wolnych ruchach i nawet się nie pobrudzisz :)
Jak zapina koło, to zapominasz już o dole i skupiasz się na zaworkach ewentualnie zbiorniczku podciśnienia czy z niego coś nie uchodzi - szach i mat. Problem zlokalizowany
Ale jak kto lubi to i polowe auta rozkręci by świece wymienić :grin:
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez mazurkas007 » 01 kwi 2019 06:54:36

Ma ktoś może rozrysowane jak te wężyki od sterowania powinny być połączone na trasie zaworki, przesuwka, zbiornik podciśnienia.
Mam zamiar wypieprzyć w kosmos te wszystkie metalowe rurki i całość zrobić na tylko na wężykach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez nightman » 01 kwi 2019 07:10:21

Masz dziurawe rurki?
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez Semir » 01 kwi 2019 07:10:33

Ktoś na pewno ma a jak coś to rób pojedynczo
EKIPA ŚLĄSKA
Obrazek
Semir
Alchemik

Pochwały: 17
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez nightman » 01 kwi 2019 07:16:53

Jak ma rurki dobre to po kiego grzyba?
@mazurkas ciesz się i raduj...

Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez mazurkas007 » 01 kwi 2019 09:06:42

thx
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez nightman » 01 kwi 2019 10:38:57

Luz, ale jeżeli masz działające rurki, to ich wywalanie jest przesadą. Wężyki idzie równie sprawnie dopasować "łopatologicznie" bez rozpiski... Doszedłeś już w swojej przygodzie do czegoś czy nadal się w miejscu kręcisz?
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez mazurkas007 » 01 kwi 2019 16:56:25

nightman napisał(a):Luz, ale jeżeli masz działające rurki, to ich wywalanie jest przesadą. Wężyki idzie równie sprawnie dopasować "łopatologicznie" bez rozpiski... Doszedłeś już w swojej przygodzie do czegoś czy nadal się w miejscu kręcisz?

Doszedłem, ze z tego co moglem sprawdzic to wszystko dziala.
Pozostaje jakas nieszczelnosc/spadek podcisnienia na metalowych rurkach schowanych pod nadkolem, ktorych nie moge zobaczyc.
Dlatego plan kupienia kilku metrow wężyka i puszczenia wszystkiego po wierzchu.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu