| Witamy ! |
|---|
|
|

Jake napisał(a):nightman napisał(a):Bo dodano pstryczek guziczek na desce. Ot innowacja...
Katastrofa.

, zacząłem diagnozę po kolei, od kabli i wężyków, w strefie od załączania 4x4 (sekcja "półoś" będzie to kolejna rzecz) i przy silniczku, gdzie jest ten wężyk odpowietrzający, przy króćcu, było na nim pęknięcie, sparciał pewnie, i to tam woda się dostała, znajdując wewnątrz kopułki tego silniczka swe miejsce, a tam poznawszy metal, zaczęła robić z nim rudą dzieciarnię.

Opel Frontera B - w podziękowaniu
dla wspierających

nightman napisał(a):Milej zabawy. U mnie napęd miał mieć drobna usterke na przesuwce a w konsekwencji musiałem rozbroić wszystko do cna.
- łożyska - wyły, bo dwa się "zajechały'
-uszczelnienia - ciekły
- czujniki - zapieczone, bo jakiś kretyn zamiast dać do przesuwki olej to dał smar
- siłownik silnika - chwycony i zatarty
- przesuwkę - zatarta bo z jednej strony smar zamiast oleju a z drugiej bloto w środku
- elektrozawory - zatarte
a na końcu sterownik, przypalony
i nawet gowniana żarówkę, bo ktoś ja wymontował żeby nie mrygala
Warto było, bo teraz wszystko zapaindala ze milo patrzyć.

nightman napisał(a):...musiałem rozbroić wszystko do cna.
- łożyska - wyły, bo dwa się "zajechały' - uszczelnienia - ciekły...

wmarcin napisał(a):Magnesy przykleiłem i silnik działa, resztę wyczyściłem, nasmarowałem i też powinno być ok.
wmarcin napisał(a):Czy "komputer" w takiej sytuacji powinien uruchomić silnik czy może "widzi" niezrozumiałe ustawienie krańcówek i nic nie robi?
wmarcin napisał(a):Krańcówki tutaj zwierają czy rozwierają się gdy mechanizm dojedzie do końca?
wmarcin napisał(a):Niestety po włożeniu tak przygotowanego mechanizmu do samochodu w momencie włączania / wyłączania napędów nic się nie dzieje
wmarcin napisał(a):Czy przyjęta procedura ustawienia "krańcówek" jest prawidłowa? Jeśli nie to jak to zrobić?
wmarcin napisał(a):Czy jesteś pewny ze w 100% przykleiłeś tak magnesy jak powinny być przyklejone?

nightman napisał(a):wmarcin napisał(a):Czy jesteś pewny ze w 100% przykleiłeś tak magnesy jak powinny być przyklejone?
Kolega pisał że mu silnik działał, więc pewnie magnesy ma ok. Stawiam orzechy przeciwko zielonym, że mu coś na talerzyku nie styka albo ma padniętą jeszcze elektrykę - czyli pudelko pod ręcznym.
Sprawdzi to szybko jak weźmie silniczek na stół i podepnie odpowiednio piny pod akumulator, albo jak sprawdzi na stole przelot omomierzem

Powrót do Układ przeniesienia napędu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość