Witamy !

[All] Test LSD

Re: Test LSD

Postprzez ADAM SP3WXO » 24 paź 2010 16:23:40

LSD działa na zasadzie sprzęgła lepkościowego- im większa różnica prędkości obrotowej tarczek tym mocniej działa. Podobne sprzęgło jest zastosowane w Scenicu RX4 z tym że w nim ma załączać drugą oś. Podnosząc tył i kręcąc kołami ciężko będzie stwierdzić obecność LSD w dyfrze. Najlepiej by podnieść i wrzucić bieg, ta różnica prędkości obrotowej powie nam prawdę.
ADAM SP3WXO

Postprzez maciar » 24 paź 2010 18:57:30

Nie rozumiem.Podnosząc tył oba koła będą się kręcić w jedną stronę z jednakową prędkością.Rozwiń proszę ten test bo nie kumam
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 24 paź 2010 20:41:47

Ja nie mam LSD a jak podniosę :dupa: i wrzucę bieg, to oba koła się rozpędzają równo. Tyle, że jedno można łatwo zatrzymać :twisted: a wtedy drugie kręci się jeszcze szybciej. Przy LSD (sprawnym) taki manewr skończy się urwaniem ręki :roll: Także nie polecam tej metody sprawdzania szpery :stop:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez ADAM SP3WXO » 24 paź 2010 22:57:30

jrzeuski napisał(a):Ja nie mam LSD a jak podniosę :dupa: i wrzucę bieg, to oba koła się rozpędzają równo. Tyle, że jedno można łatwo zatrzymać :twisted: a wtedy drugie kręci się jeszcze szybciej. Przy LSD (sprawnym) taki manewr skończy się urwaniem ręki :roll: Także nie polecam tej metody sprawdzania szpery :stop:

Chyba coś nie tak :shock:

W dyfrze bez LSD koła kręcą sie w przeciwne strony, a przy LSD w tą samą stronę.
ADAM SP3WXO

Postprzez jrzeuski » 25 paź 2010 08:33:37

Pisałem o tym co się dzieje, gdy silnik napędza most poprzez wał. Jeżeli wał jest unieruchomiony, to jest tak jak piszesz.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez ADAM SP3WXO » 25 paź 2010 09:40:40

Są dwie możliwości:
1. Gdy sprzęgło jest zamontowane na jednej półosi
2. Gdy sprzęgła są zamontowane na obu osiach

W pierwszym przypadku ty masz rację, a w drugim ja :D
ADAM SP3WXO

Postprzez Indian » 26 paź 2010 18:02:32

ADAM SP3WXO napisał(a):LSD działa na zasadzie sprzęgła lepkościowego- im większa różnica prędkości obrotowej tarczek tym mocniej działa. Podobne sprzęgło jest zastosowane w Scenicu RX4 z tym że w nim ma załączać drugą oś. Podnosząc tył i kręcąc kołami ciężko będzie stwierdzić obecność LSD w dyfrze. Najlepiej by podnieść i wrzucić bieg, ta różnica prędkości obrotowej powie nam prawdę.

Ojojoj.... Takie rzeczy na poważnym forum :?: Na temat LSD napisano na tym (i nie tylko) forum już tyle, że dziwi dalsze wałkowanie tematu. LSD działa ponieważ zachodzi TARCIE pomiędzy tarczami blokady. Nie ma co kombinować: klocek tyłem w górę, bieg i gaz. Jeśli oba koła kręcą w jednym kierunku JEST LSD, jeśli w przeciwnym nie ma. Podnosząc jedno koło można sprawdzić czy LSD trzyma: -im większej siły trzeba użyć tym lepiej działające LSD. Jeśli po podniesieniu całego tyłu koła kręcą się w jednym kierunku, ale da się zatrzymać jedno z kół ręką to LSD jest, ale nie działa -zły olej spowodował szybkie wytarcie tarczek. Dyfer z LSD to lepsze możliwości w terenie, ale i większe zużycie paliwa, opon i samego mostu.
Indian

Postprzez Andy » 26 paź 2010 18:06:44

Indian, w tym duchu zaproponowałem test. Dobry on jest, ten test?
Obrazek
Andy
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Pochwały: 2
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Postprzez jrzeuski » 27 paź 2010 08:41:05

Indian napisał(a):Nie ma co kombinować: klocek tyłem w górę, bieg i gaz. Jeśli oba koła kręcą w jednym kierunku JEST LSD, jeśli w przeciwnym nie ma.

Jak nie ma LSD koła też się będą kręcić w jedną stronę, jeżeli wał napędza most. Ale jeżeli opory na jednym z kół są większe niż na drugim, to to koło się będzie kręcić wolniej. Jest to przy okazji najprostszy sposób na sprawdzenie czy któreś koło nie ma zapieczonych hamulców czy zatartych łożysk (oczywiście pod warunkiem, że most jest bez LSD). W przeciwną stronę koła się zakręcą, gdy wał jest unieruchomiony i pokręcimy jednym kołem.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Indian » 27 paź 2010 18:50:11

Andy napisał(a):Indian, w tym duchu zaproponowałem test. Dobry on jest, ten test?

Uważam, że tak. W domowych warunkach trudno sprawdzić to lepiej.
Indian

Postprzez tomekxxxy » 27 paź 2010 21:47:42

Sprawdzałem na wszystkie poznane na forum sposoby czy jest LSD i wymyśliłem jeszcze jeden który w moim przypadku zadziałał .Postawiłem frote jednym kołem na asfalcie a drugim na poboczu na piachu , wrzuciłem jedynkę, dałem buta i na asfalcie pisk,a na poboczu dół ,no to chyba LSD jest :boss:
tomekxxxy
Bywalec
Bywalec

Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez maciar » 28 paź 2010 05:49:15

Dla poprawienia efektu mogłeś się jeszcze przodem o drzewo zaprzeć :mrgreen:
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik