Witamy !

kto zwariował?

Rozmowy na wszystkie tematy

kto zwariował?

Postprzez Andy » 19 wrz 2010 23:09:57

Piszę tu, bo nie znalazłem czegoś w stylu "przepisy ruchu drogowego".
A historia jest taka: jadę sobie grzecznie przez moje miasteczko jak co dzień, patrzę, a tu pielgrzymka. Niby nic dziwnego w naszym "kraju pielgrzymującym", zwłaszcza, że miasteczko moje na szlaku pielgrzymek leży. Jako się rzekło niby nie dziwne, gdyby nie fakt, iż owa pielgrzymka ma w sobie pana z lizakiem, który kieruje ruchem. No nic, kieruje - niech se pokieruje, Bóg z nim. Patrzę. Pan wchodzi na skrzyżowanie i dubluje sygnał świateł. Czerwone było więc go nie przejechałem. Zresztą "strzeżonego..." i tak dalej. Owa pielgrzymka minęła skrzyżowanie, ja odczekałem na zielone i jadę sobie dalej. Wzmiankowaną pielgrzymkę dogoniłem na następnym skrzyżowaniu. Dla utrudnienia skrzyżowanie to wypada na bardzo ostrym łuku drogi. no to powolutku toczę się z pierwszą prędkością pielgrzymkową. Człowiek jestem cierpliwy, więc do końca skrzyżowania jakoś doczekam zasłuchany w pieśń z megafonu. Tak myślałem, ale Pan z lizakiem, będąc za kolumną i nie widząc jej czoła daje mi znaki, żebym wyprzedzał. Ponieważ ani samobójcą, ani mordercą nie jestem odczekałem aż opuściliśmy skrzyżowanie. Tylko okno otwarłem. Jak już się upewniłem, że można zrównałem się z panem i jego lizakiem i, (jak zwykle), grzecznie spytałem jakie on ma uprawnienia do kierowania ruchem. Pan, albo jego lizak (bo nie wiem które z nich mądrzejsze) odpowiada z bezczelnym uśmiechem, że ukończył kurs w WORDzie. Nie zdzierżyłem, ale i tak Moja była szybsza i onego skur...wała. Po czym rozstaliśmy się w pokoju.

A teraz pytania: Gdy byłem młody to uczono mnie, że znaki nadawane przez osobę kierującą ruchem są najważniejsze. Ważniejsze niż cały kodeks naraz. Coś się zmieniło?
Jaki mandat grozi mi za niepodporządkowanie się tymże znakom i nie wyprzedzenie kolumny pieszych na łuku i skrzyżowaniu?
I kto odpowiadałby gdybym się tym znakom podporządkował, rozpoczął wyprzedzanie doprowadzając do kolizji z autem z naprzeciwka, lub najechania na pieszych? Pan i jego lizak? Ja? Ksiądz? Czy może Pan Bóg wziąłby to na siebie?
Andy
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Pochwały: 2
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Re: kto zwariował?

Postprzez Goofy » 20 wrz 2010 06:08:39

Odpowiada osoba kierująca ruchem . Wszystkie pielgrzymki muszą mieć takie osoby po kursach .
Niestety w Polsce (czyt. Republika Bananowa) czarna mafia załatwia to od ręki.
Gdy my kierujemy w mieście ruchem (Straż) to odpowiadamy z wszystkie nie bezpieczne sytuacje :) .
Goofy
Starszy Guru
Starszy Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez liseska » 22 wrz 2010 20:09:40

Niestety mają prawo kierować ruchem, miałem w Częstochowie podobną sytuację - idiota zachęcał mnie do rozjechania kilku osób. Lemingi to zaraza ale tylko sezonowa.

Pozdrawiam.

lisesek
liseska

Postprzez FROTERKA » 23 wrz 2010 10:43:48

Pielgrzymki są cykliczne ale krótkotrwałe.
U mnie od kliku miesięcy trwa remont drogi wojewódzkiej nr 967. Panów machających lizakami (bo napisać kierujących ruchem byłoby nadużyciem) podłożyłabym pod walec !
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez damianEK691965 » 23 wrz 2010 13:16:34

A więc sprawa ma się następująco :shock: Pan dający sygnały drogowe ma pierwszeństwo nad znakami i sygnalizacją świetlną . niestosowanie się do jego znaków i sygnałów to tak samo jak niestosowanie do znaków i syganałów na drodze np czerwone światło :evil: . Co do akcji z tym wyprzedzaniem to w jego kwestii jest upewnienie się ze jak cię puścił do wyprzedzania to kolega z początku nie wpuścił drugiego auta z naprzeciwka . A wg mnie to że zaczekałeś aż będziesz pewny że na nic nie wjedziesz to tylkona plus dla ciebie :mrgreen:
kumho kl71 31' lift lekki snorkel winda dragon 1200HD było
Jest jeep cherokee4.0 lift plus BFG mt km2 31" zderzaki bagażnik i parę drobiazgów
isuzu 2.2 td pocięte 32" mieszacz błota
damianEK691965
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 7
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez jrzeuski » 23 wrz 2010 13:36:25

Damian, to Ty w drogówce robisz? :shock:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Lady_Killer » 23 wrz 2010 16:30:18

jrzeuski napisał(a):Damian, to Ty w drogówce robisz? :shock:

chyba kiedyś na shout się "chwalił" :wink: o ile dobrze pamiętam :mrgreen:
Obrazek
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Shreck22 » 24 wrz 2010 21:07:06

A no tak jest, na pielgrzymkach jest potrzebna taka osoba która kieruje ruchem, żeby nie wlec się za nimi przez długie kilometry :D
Co do tego kursu, to racja, mógł mieć taki kurs i mógł kierować ruchem. Osobiście sam w tym roku zrobiłem taki kurs ponieważ zabezpieczałem 68 Tur de Polon w mieście i Urząd Miasta dał nam możliwość zrobienia takiego kursu.
Ogólnie kurs jest na 5 lat i kosztuje 500 zł jak by się go chciało robić samemu w Wordzie :)
Zrobiłem go tylko dlatego, że załapałem się na niego z powodu właśnie organizacji.

Osobiście także spotkałem się z wieloma osobami które robiły wielkie oczy jak im mówiłem ze mogę kierować ruchem, nie bardzo dowierzali, dopiero jak papierek widzieli to nic już nie komentowali. Właśńie bo taki człek ten dokument powinien mieć przy sobie jak kieruje ruchem.
Shreck22
Maniak
Maniak

Obrazki: 0
Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Andy » 28 wrz 2010 18:57:58

Nie, no.
O tym, że ciemnogród jest "na prawie" to wiem, pamiętam nagonkę w mediach sprzed roku czy dwóch. Przeraża mnie niefrasobliwość i niekompetencja pana, który z uśmiechem na twarzy stwarza zagrożenie dla grupy, którą powinien ochraniać. I dla mnie przy okazji.
Goofy napisał(a):...mieć takie osoby po kursach .
Niestety w Polsce (czyt. Republika Bananowa) czarna mafia załatwia to od ręki.

Jeżeli tak to działa, to jestem przerażony, ale nie zdziwiony.
Andy
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Powrót do HydePark