Witamy !

mechanicy i wszelkiej maści fachowcy

Rozmowy na wszystkie tematy

mechanicy i wszelkiej maści fachowcy

Postprzez FROTERKA » 29 lip 2010 07:24:12

Listek1212 napisał(a):Witam!! Potrzebuje na "wczoraj" wysprzęglik, który się znajduje przy pompie sprzęgła...Godzinę temu odebrałem auto od mechanika i się okazało że to jest jeszcze uszkodzone...
auto jest mi strasznie potrzebne a nigdzie nie mogę tego dostać....Mam Fronterę Spotr 2,0 x20se 1995... proszę o pomoc... :cry:

Zainspirowana tym tematem z działu kupię/sprzedam mam do Was pytanie.
Jak to jest z mechanikami ? Myślałam, że jak oddaję auto do porządnego warsztatu to nic mnie nie obchodzi oprócz późniejszej zapłaty za usługę. To mechanik szuka części, blacharz kupuje lakier itd a ja za to tylko płacę. Ale może ja taka naiwna jestem. :oops:
Nie mam doświadczeń z mechanikami, bo wszystkie naprawy B. robi sam. Z innych fachowców to w ciagu ostatnich 10 lat był u nas tylko instalator radiowego Internetu. :lol:
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Re: mechanicy i wszelkiej maści fachowcy

Postprzez jrzeuski » 29 lip 2010 08:12:49

Większość mechaników to potrafi jedynie zadzwonić do autoryzowanego serwisu lub dealera typu InterCars czy Fota i spytać o części. Nawet jak dostaną odpowiedź twierdzącą to z reguły z ceną zwalającą z nóg. Oczywiście nie mechanika, bo jemu to wisi. Jeszcze klientowi powie, że tak tanio, bo z rabatem na jego warsztat. Dlatego jak się chce coś w rozsądnej cenie, używanego, to najlepiej poszukać samemu i przywieźć do warsztatu do zamontowania.

Dlatego również uważam, że oddawanie Froty na warsztat to strata czasu i pieniędzy. Kręcić kluczem to sam potrafię. No chyba, że naprawa wymaga specjalistycznych narzędzi, ale Froty to właściwie nie dotyczy, zwłaszcza A. Ja tylko do serwisu opon jeżdżę, bo samemu ściągać i naprawiać się zwyczajnie nie opłaca a uszkodzić oponę bezdętkową zwykłą łyżką do opon bardzo łatwo.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez kasalka » 29 lip 2010 09:22:38

Niestety prawdziwych mechaników już prawie nie ma. Potrafią tylko wymieniać, a nie naprawiać.
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez mpl » 29 lip 2010 10:30:48

kasalka napisał(a):Niestety prawdziwych mechaników już prawie nie ma. Potrafią tylko wymieniać, a nie naprawiać.

Paru jeszcze zostało, ja znam dwóch : ) Sami proponują naprawy i szukają najlepszych rozwiązań i starają się nie podnosić kosztów bez sensu - części sam kupuję, albo oni po konsultacji.

Może mam fart :)
Jest: A sport : ) / WAZ 21063 Łada 1300SL :) / CB750 SevenFifty

Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej.
mpl
Guru
Guru

Obrazki: 11
Pochwały: 3
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez szogun » 29 lip 2010 19:19:07

Ja też znalazłem świetnego mechanika, nie dość że za wszystkie wymienione części mam fakturę na której widzę przecież czy był upust czy nie a ponieważ zawsze jest to się cieszę bo sam przecież miałbym bez upustu.
Sam załatwia wszystkie części - szuka i dzwoni do mnie czy taka cena mnie zadowala a nie po naprawie funduje mi zawał rachunkiem.
Poza tym bardzo cenie go za jedną rzecz:
Jeżeli naprawa oznacza jakąkolwiek regulację , dokręcenie, przesmarowanie a ja oddając frotkę mówię np." kiedy jadę coś mi stuka tu i tu" to kiedy cudownie naprawi nie wymieniając żadnej części to za " chińskiego boga" nie powie mi co było ponieważ cytuję " nie działało - działa , ja zrobiłem , biorę tylko za robotę x złoty ale nie powiem ci co było ponieważ ja za swoją wiedzę zapłaciłem a ty jesteś klientem który ma mi to wrócić " 8) uczciwe podejście do sprawy to w warsztatach rzadkość.
szogun

Postprzez brum » 29 lip 2010 19:24:12

jrzeuski napisał(a):Dlatego również uważam, że oddawanie Froty na warsztat to strata czasu i pieniędzy.

Ja też.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez szogun » 29 lip 2010 19:34:08

A piszecie tak ponieważ macie jakieś pojęcie i doświadczenie z Frotkami i nie tylko więc sobie poradzicie.
Ale grono użytkowników takich umiejętności nie ma ponieważ każdy ma jakieś talenty-umiejętności i nie koniecznie związane są one z tematem i wtedy skazani są na pomoc mechanika.
Pewnie że dla kierowcy-użytkownika frotki umiejętność i żyłka do grzebania w mechanizmach jest jak najbardziej przydatna ale niektórzy są dobrzy w innych dziedzinach np. w balecie lub tańcu towarzyskim.
szogun

Postprzez ijido » 29 lip 2010 20:27:01

Ja powiem ze nie mam zbytniego pojęcia w autach (może kiedyś się nauczę)
ale po tym jak ze znajomym z jednostki zmontowaliśmy mojego Fronterzaka do kupy
coraz mniej się obawiam kombinować.
Mam poza tym 3 fajnych znajomych mechaników, w tym 2 takich "za browara"
z czego jeden zna się dobrze na oplowskich silnikach a drugi jest maniakiem perfekcyjności.
Sam musiałem mu mówić ze nie trzeba aż tak robić, on ma jeździć tylko.
I jednego dobrego lakiernika z własną mieszalnią farb :)
I sklep z osobistymi upustami jak dobry warsztat ^^.

Podstawa to kontakty, oraz znajomy mechanik któremu zależy by twoje auto się nie psuło.
Fronterzak zielony? Nie, to Krypton Green Mica.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.
Mica - Pocisk rakietowy przechwytujący.

Sam lepiej bym tego nie wymyślił ^^.
ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 0
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez Lady_Killer » 29 lip 2010 21:14:07

Nie każdy warsztat )mechanik) zna się na terenówkach i tyle....
Kiedy mieliśmy do wymiany skrzynię we Froci, to za każdym razem rozmowa przebiegała w ten sam sposób:
-Dzień Dobry mam do wymiany skrzynię biegów w moim aucie czy Wasz warsztat się tym zajmuje :?:
-Ależ oczywiście, jaki to samochód :?:
-Opel Frontera....
cisza......
cisza....
-... Oj to będzie problem bo w tym samochodzie tego nie zrobimy ...
:roll: :roll:

Fakt że w końcu trafiliśmy naprawdę dobry warsztat (jakby kto w Wawie naprawiał to możemy polecić ;) ) ale ciężko teraz o dobrego mechasa bo każdy tylko aby kasę brać.... :? :?

Najlepiej jest tak się znać na swoim autku żeby zrobić wszystko samemu :) :arrow: Jak Jacek (jrzeuski) prawda :?: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 5
Województwo: Mazowieckie

Postprzez brum » 29 lip 2010 21:22:37

Lady_Killer napisał(a):Kiedy mieliśmy do wymiany skrzynię we Froci, to za każdym razem rozmowa przebiegała w ten sam sposób:-Dzień Dobry mam do wymiany skrzynię biegów w moim aucie czy Wasz warsztat się tym zajmuje -Ależ oczywiście, jaki to samochód -Opel Frontera....cisza......cisza....-... Oj to będzie problem bo w tym samochodzie tego nie zrobimy ...

Fachowcy...
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez jrzeuski » 29 lip 2010 21:54:37

Lady_Killer napisał(a):-Dzień Dobry mam do wymiany skrzynię biegów w moim aucie czy Wasz warsztat się tym zajmuje :?:
-Ależ oczywiście, jaki to samochód :?:
-Opel Frontera....
cisza......
cisza....
-... Oj to będzie problem bo w tym samochodzie tego nie zrobimy ...
:roll: :roll:

Ciekawe czy powiedzieli tak, bo wiedzieli, że to prostsze niż w osobówce i przez to się nie narobią a więc i nie zarobią czy wydawało im się, że to skomplikowane :?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Lady_Killer » 29 lip 2010 21:56:33

jrzeuski napisał(a):wydawało im się, że to skomplikowane :?

Raczej to ;D Jestem tego pewna po ich minach kiedy usłyszeli co to za auto :mrgreen: :mrgreen:
Obrazek
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez kasalka » 29 lip 2010 22:49:02

mpl napisał(a):Paru jeszcze zostało, ja znam dwóch : ) Sami proponują naprawy i szukają najlepszych rozwiązań i starają się nie podnosić kosztów bez sensu - części sam kupuję, albo oni po konsultacji.

Może mam fart :)

szogun napisał(a):...
Pewnie że dla kierowcy-użytkownika frotki umiejętność i żyłka do grzebania w mechanizmach jest jak najbardziej przydatna ale niektórzy są dobrzy w innych dziedzinach np. w balecie lub tańcu towarzyskim.

Jako takie pojęcie o autach mam lecz przy elektronice wymiękam. Większość napraw robię sam, ale niekiedy z braku np: czasu, narzędzi lub wiedzy oddaję do zaufanego mechanika.
Bratu nawaliła Vectra (spieprzyli przy naprawie po stłuczce), tryb awaryjny i choinka kontrolek na desce od czasu do czasu. Pojechał w Krakowie do jakiegoś jednego serwisu i do ASO. Diagnoza w obu długa do wymiany pompa paliwa i wspomagania, większość czujników odpowiadająca za działanie silnika, wtrysk/i... Nie wiem czy 10 tys by wystarczyło. Przyprowadził auto do domu do mojego mechanika, fakt naprawa trwała ponad tydzień. Okazało się, że robi się gdzieś zwarcie i jakiś jeden czujnik padł. Dosłownie kilka złotych i po problemie. Tylko żmudna robota.
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Województwo: Świętokrzyskie

Postprzez madziam » 30 lip 2010 07:39:56

Spróbujcie naprawić coś w ASO. U mnie nie podjęli się ustawienia głupich kątów nie mówiąc o próbie zrobienia czegokolwiek poważniejszego.Jednym słowem autoryzowany serwis Opla potrafi wymienić jedynie koło i oleje w plaskatych, bo we Froci też nie koniecznie.
madziam

Postprzez jrzeuski » 30 lip 2010 08:14:44

madziam napisał(a):Spróbujcie naprawić coś w ASO. U mnie nie podjęli się ustawienia głupich kątów nie mówiąc o próbie zrobienia czegokolwiek poważniejszego.Jednym słowem autoryzowany serwis Opla potrafi wymienić jedynie koło i oleje w plaskatych, bo we Froci też nie koniecznie.

Jak podjedziesz do nich Oplem Commodore albo czymś równie wiekowym to też rozłożą ręce, bo nie będzie gdzie podpiąć wtyczki komputera, który powie co się zepsuło :P
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez z0mbie » 30 lip 2010 08:33:53

madziam napisał(a):Spróbujcie naprawić coś w ASO. U mnie nie podjęli się ustawienia głupich kątów nie mówiąc o próbie zrobienia czegokolwiek poważniejszego.Jednym słowem autoryzowany serwis Opla potrafi wymienić jedynie koło i oleje w plaskatych, bo we Froci też nie koniecznie.

Muszę pochwalić ASO za wymianę oleju w plaskaczu.
Miałem Omegę 2,5TDS, w ASO była promocja na wymianę razem z materiałami (olej+filtr) - jedna cena dla Cors, jedna dla Astr, jedna dla Omeg...
Już na początku panowie zrozumieli błąd, bo filtr doroższy jak do 2,0benz. A totalne zdziwienie ich ogarnęło, gdy wlali 4l oleju, a na miarce pustynia. Trzy razy schodzili pod auto i sprawdzali, czy korek spustowy dobrze dokręcony. W papierach się nie doszukali i dopiero dowiedzieli się ode mnie, że wchodzi 6l. Kazali dopłacić za dodatkowe 2l, więc zrobiłem awanturę. Oparło się o dyrektora technicznego. Dolali olej za free, do tego dostałem 1l gratis, jako przeprosiny. W sumie wymiana wyszła o ponad połowę taniej.
Na tablicy z ofertą promocyjną pojawił się napis: cena nie dotyczy 2,5TDS, 2,5, MV6. Szybko się uczą :D
Frontera B '00 Automat
z0mbie
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Opolskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Lady_Killer » 30 lip 2010 11:59:57

Mnie najbardziej dziwi to że ASO Opla potrafią mieć problemy z frotą a zwykły warsztat "za płotem" robi to w 24h :mrgreen:
Obrazek
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez kwinto1971 » 30 lip 2010 12:11:31

z0mbie napisał(a):

Muszę pochwalić ASO za wymianę oleju w plaskaczu.
Miałem Omegę 2,5TDS, w ASO była promocja na wymianę razem z materiałami (olej+filtr) - jedna cena dla Cors, jedna dla Astr, jedna dla Omeg...
Już na początku panowie zrozumieli błąd, bo filtr doroższy jak do 2,0benz. A totalne zdziwienie ich ogarnęło, gdy wlali 4l oleju, a na miarce pustynia. Trzy razy schodzili pod auto i sprawdzali, czy korek spustowy dobrze dokręcony. W papierach się nie doszukali i dopiero dowiedzieli się ode mnie, że wchodzi 6l. Kazali dopłacić za dodatkowe 2l, więc zrobiłem awanturę. Oparło się o dyrektora technicznego. Dolali olej za free, do tego dostałem 1l gratis, jako przeprosiny. W sumie wymiana wyszła o ponad połowę taniej.
Na tablicy z ofertą promocyjną pojawił się napis: cena nie dotyczy 2,5TDS, 2,5, MV6. Szybko się uczą :D

Pochwalić :?: za co :?: za to ze jako ASO nie znają silników jakie występowały w modelach aut na które maja autoryzacje , dziwne...
kwinto1971

Postprzez jrzeuski » 30 lip 2010 12:18:24

Lady_Killer napisał(a):Mnie najbardziej dziwi to że ASO Opla potrafią mieć problemy z frotą a zwykły warsztat "za płotem" robi to w 24h :mrgreen:

Bo Frotę nawet kowal naprawi. Tu naprawdę nie ma żadnej filozofii :mrgreen:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez ballula » 30 lip 2010 12:46:16

jrzeuski napisał(a):Bo Frotę nawet kowal naprawi.

Skąd wiesz jak nazywam mojego byłego mechanika :?: :P
A skoro już o mechanikach temat to mi się trafił po sąsiedzku taki "kowal" boi się frotki jak ognia, bo to wynalazek - mówi ale jak coś to on bardzo chętnie " wymieni wszystko tylko nie to co trzeba " :roll: a i skasować też potrafi, więc takich trzeba omijać ogromnym łukiem :wsciekly:
ballula

Następna strona

Powrót do HydePark