Witamy !

Rozbił się rządowy samolot, Prezydent nie żyje :(

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: Rozbił się rządowy samolot, Prezydent nie żyje :(

Postprzez bielikzloty » 06 maja 2010 21:46:35

bo u nas w kraju to jest tak kazdy z tych pierwszych lawek w kosciele trzyma pismo swiete pod poduszka a sprubojcie z nimi porozmawiac co w tym pismie jest napisane zaden z nich niema pojecia :shock: u nas niewierzy sie w boga tylko w ksiedza i jemu oddaje sie czesc i uwielbienie . msza na wioskach wyglada tak trza sie pokazac zeby ci :dupa: nie objechali a po mszy trza calej wiosce :dupa: objechac i wymienic wiesci gminne i inne . czyli ta temu dala :dupa: ta w ciazy ten pochlal a ten z zonka recznie rozmawial :shock: i czy oni przykazania znaja :?: plotkarze i tyle
bielikzloty

Postprzez steele » 06 maja 2010 21:52:19

W 99% przypadków przełożenie chrześcijańskiej etyki na realia jest w naszym kraju zerowe. Religia jest tylko na pokaz i dla lansu kto lepszą furą zajechał do kościółka i ma ładniejsze futro. Kto ma ładniejsze kwiatki. Kto wcześniej na cmentarz pójdzie żeby inni widzieli, że znicz się już pali. Ech, żyję w tym poj**nym mieście i widzę tą całą dulszczyznę i pokazówkę. Rzygać się chce.
steele

Postprzez Jarek sp3swj » 06 maja 2010 22:10:13

:-) ot ciekawostka ... http://pl.wikipedia.org/wiki/Sekta

cytując.. :o

Sektę, według definicji encyklopedycznej, charakteryzuje zespół wybranych cech, które często uznawane są za negatywne przez oficjalne instytucje państwowe lub religijne, m.in.
- autorytarne sprawowanie władzy przez przywódcę sekty,
- traktowanie członków sekty w sposób instrumentalny przez jej kierownictwo,
- łączenie celów politycznych i ekonomicznych (czerpanie korzyści materialnych z działalności sekty przez wybrane osoby lub grupy osób) z celami religijnymi lub parareligijnymi,
- brak samokrytycyzmu,
-
dążenie do uniezależnienia się od uznawanych przez społeczeństwo czynników kontroli

tiaaaa ....

i oczywiście wiecie dlaczego wprowadzono celibat :-) .... to nie sprawa religii ani wiary to po prosu biznes.... z dorobioną filozofią... i to juz 300 r. n.e.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Celibat

=======

.... z innej beczki... przeczytane w necie... "czy chcecie by waszym prezydentem został człowiek bez prawa jazdy, bez konta, bez żony, bez dzieci..... "
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez bielikzloty » 06 maja 2010 22:14:10

ale jak on tyle podpisow zebral :?:
zonka dzisiaj wyleciala z tekstem ze tez taki podpis zlozyla :wsciekly:
potem zaczela sie smiac ze zartowala musialem ja uswiadomic ze zeby trzy razy nierosna :wink:
kuzwa tez se zart wymyslila malo na zawal niepadlem
bielikzloty

Postprzez BASIK » 06 maja 2010 22:51:22

bielikzloty napisał(a):ale jak on tyle podpisow zebral :?:
zonka dzisiaj wyleciala z tekstem ze tez taki podpis zlozyla :wsciekly:
potem zaczela sie smiac ze zartowala musialem ja uswiadomic ze zeby trzy razy nierosna :wink:
kuzwa tez se zart wymyslila malo na zawal niepadlem

Proste - jak czarni kazali na msze z dowodami przychodzić i w zakrystii listy leżały to się dziwisz?
Ale urny w zakrystiach nie będą stały :twisted: Więc musimy zrobić pospolitą mobilizację i posunąć na te wybory. Najgorsze, że jak drugi termin będzie to masę ludzi wyjedzie już na wakacje, a babcie i inne pieski pisiorków niestety nie - czyżby miała się odnowić akcja "zabierz babci dowód"?
Dojadę dalej - zobaczę więcej
BASIK
Maniak
Maniak

Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez Balkandriver » 06 maja 2010 23:16:39

steele napisał(a):heh, najgorsze są instytucje nie ludzie

No, widzisz, moim skromnym zdaniem nie tak jest, gdyż instytucje nie są tworem wirtualnym, nawet sklepy internetowe. Tworzą je ludzie i to oni te instytucje zakładają, oni tworzą ich ideologię oraz kierunki działań (po dzisiejszemu - strategię). Sekty też tworzą ludzie.

Od zarania dziejów (jeszcze przed chrześcijaństwem) zawsze istniały grupy ludzi (tworzących "instytucje"), mające resztę ciemnoty trzymać za pysk, w nieświadomości, w pokorze, w strachu przed tym Najwyższym, kimkolwiek On by nie był.
Ale, na boga (jakiegokolwiek), minęło kilka tysięcy lat, dokonał się postęp, zmienił się sposób myślenia, ale nieee, "kółko rybackie" nadal pozwala sobie na pomiatanie ludzkimi umysłami.
Na wciskanie ciemnoty.
I najgorsze jest to , że znajdują nadal kolejne owieczki (a raczej , jak napisał Paweł - barany).
Tylko niech ją (tę ideologię) sobie wciska ideologicznie, a nie miesza się w politykę w państwie niby niewyznaniowym. Niby, to oczywiście utopia, bo zawsze czarni maczali łapy w politykę i łapy te opływają krwią (Ameryka Południowa, Hiszpania, Francja itd. itp.), na naszym, polskim przykładzie choćby życiorys Kopernika, którego nie udało się im zgładzić, pomimo wielu starań.

Ale najsmutniejsze jest to, czego nie znalazłem w postach (i nie tylko tu), że zaczęła się kampania wyborcza na urząd głowy państwa, lecz całkowicie amerytoryczna, pozbawiona absolutnie podstaw kompetencyjnych, programowych , wszystkiego, czego oczekuje Państwo od Prezydenta (zaznaczam - Państwo, nie głosujące bydło).!!!!!
Sorry za bydło, ale to otoczka tej kolejnej, jak na razie farsy, sprowadza nas wszystkich do takiej pozycji.
Nie liczy się fachowość, nie liczą się zamierzenia, liczy się walka o stołek, walka o rząd dusz, przyziemna, poniżająca Wyborców, ideologiczna.
Czy ktoś przedstawił jakiś program swojego działania po objęciu prezydentury???
Są za to oszczerstwa, pomówienia, szczucie, msze z obowiązkowymi dowodami tożsamości.

Cofamy się do średniowiecza???
A jeżeli tak, to może co poniektórzy wzięli by przykład z cesarza Dioklecjana, który, jako pierwszy podzielił się swoją władzą i stworzył tzw. czwórwładzę (tetrarchię), mało tego, jako pierwszy w historii zrzekł się dobrowolnie władzy cesarskiej i odszedł w cień prywatnego życia.
Co prawda, popełnił samobójstwo w 313 (316 roku-źródła są rozbieżne), ale moja spiskowa teoria dziejów mówi (nie konsultowana jeszcze z historykami), że jeżeli w 313r., to po prostu szlag go trafił, jako twórcę prześladowań chrześcijan, na wieść o postępku niejakiego Konstantyna I Wielkiego, który w tym samym roku zalegalizował chrześcijaństwo edyktem mediolańskim, dając pełną swobodę wyznania i zakazując lwom spożywać przynajmniej raz dziennie chrześcijan (to taka moja interpretacja ilości posiłków).

I wracając do rzeczywistości - można by powiedzieć - wszyscy rozsądni wiedzą o co chodzi.
Ale tak sobie myślę, ile % jest tych rozsądnych? A ile zahukanych, otumanionych, w końcu Hitler też do swej ideologii zebrał rzeszę (nie Rzeszę) ludzi, po śmierci Stalina Polska płakała bardziej, niż po Kaczyńskim (co starsi to pamiętają).

Ale ponoć muzyka łagodzi obyczaje, więc na koniec link do przeboju:
http://www.youtube.com/watch?v=YOQNMsGDe0I

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8

Postprzez FROTERKA » 07 maja 2010 08:07:58

steele napisał(a):W 99% przypadków przełożenie chrześcijańskiej etyki na realia jest w naszym kraju zerowe.

Znowu muszę powiedzieć coś nieprzyjemnego, przepraszam ale ta Wasza dyskusja (choć trudno tu mówić o dyskusji, bo wszyscy zgodni), nadawanie na "mohery i czarnuchów" to oczywiście w ramach tej etyki ?
Nie bronię żadnej ze stron, faktycznie jest tak, jak napisał bielik u samej góry tej strony ale, jak to mówi mój mąż: patrz siebie będziesz w niebie.
Zaczął się sezon majówek. Nie wiem, jak w innych rejonach kraju ale w mojej oklicy wygląda to tak, że przy przydrożnych kapliczkach zbierają się ludzie (głównie kobiety i dzieci) i odmawiają Litanię Loretańską. Mozna patrzeć na nich z pogardą, można się dołączyć, wolna wola. Osobiście nie robię żadnej z tych rzeczy. Wiara nie jest dla mnie na pokaz, litanię mogę odmówić w domowym zaciszu albo w kościele, gdy nie ma nikogo (choć coraz trudniej trafić na otwarty kościół w ciągu dnia). Ale są czasy i sytuacje ( w historii Polski wiele) kiedy manifestacja wiary wzbudza szacunek i pozwala przetrwać trudny okres.
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez Lady_Killer » 07 maja 2010 09:49:04

bielikzloty napisał(a):fani proboszcza ....

:>: :>: :lol: :lol: :lol: :lol:
Obrazek
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 2
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Lady_Killer » 07 maja 2010 20:49:56

I kto ma największe poparcie :?: :?:

http://www.wybory2010.tk/
Obrazek
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 2

Postprzez kwinto1971 » 08 maja 2010 22:45:18

Ciekaw klip z katastrofami samolotów http://chomikuj.pl/ShowVideo.aspx?id=168971651
kwinto1971

Postprzez Balkandriver » 09 maja 2010 00:07:47

Ależ, Gosiu, nic nieprzyjemnego nie napisałaś.

Mnie osobiście nie chodzi o piętnowanie religii, jako takiej. Jestem otwarty na wszelkie religie, na wszelkie wierzenia, zresztą, jak każdy podróżujący – powinien być otwarty na ludzi, ich kulturę i wyznania. Inaczej to nie ma sensu, wręcz z przyczyn niechęci do poznania i zaakceptowania wiary tubylców można narazić się na kłopoty, czasem bardzo poważne.
To tytułem wstępu.
Ale niech ta wiara pozostanie w murach świątyń, w duszach i sumieniach ludzi ją wyznających. Jeśli ktoś ma potrzebę zadumy w bazylice, pod krzyżem, kapliczką, w swoim sumieniu – niech to robi.
Ale jeżeli wiara przeradza się w fanatyzm, no to przepraszam, ale owych fanatyków najchętniej bym eksterminował, bo są to niebezpieczne osobniki dla reszty społeczeństwa.
Ich działania możemy obserwować na co dzień.
Również w naszym kraju.
Jeżeli „wiara” ma być narzędziem walki politycznej, jeżeli księża zamiast skupiać się na wierze i swojej robocie indoktrynują owieczki, piorą mózgi słuchaczom, są stroną w owej walce politycznej – to ja stanowczo takim praktykom mówię NIE.
Jeśli przejawy wiary mają mieć postać parteitagów, to takimi samymi metodami (twórcy owych) należałoby je unicestwić.
Owe parteitagi oceniam na równi z demonstracjami mniejszości seksualnych - O.K., niech każdy rżnie się, o, pardąsik, współżyje, z kim chce, w zaciszu domowym, ale niech nie dorabia do tego chorej ideologii i nie wywleka alkowy na ulice.
Efektem tego jest eskalacja niechęci i podziały społeczeństwa, zręcznie podsycane przez tych, którym na tym zależy.
Co do eksponowania „wiary” nie będę się powtarzał, @bielikzloty i @steele ujęli to 100/100.
A jeśli chodzi o wiarę, nie o zacietrzewionych krzykaczy, to ponad 20 lat temu fotografowałem święto obrządku prawosławnych na Świętej Górze Grabarce i tam zobaczyłem przejawy wiary, tam przeżyłem niesamowite chwile, a wtedy te obchody były nielegalne.

A dziś – krew mnie zalewa, kiedy słyszę, że powinniśmy mieć prezydenta-symbol!
Symbol czego????

I czy wreszcie nie powinni rządzić tym krajem ludzie kompetentni (fakt, z tymi kompetencjami to na bakier jest od prawa do lewa), ale przynajmniej tacy, takie frakcje, których decyzje podyktowane będą wyznacznikami gospodarczymi, społecznymi, rangą kraju, a nie czyimiś fobiami, pseudowyznaniami, fanatyzmem religijnym i przyziemnymi celami ambicjonalnymi.
Elektorat tych ostatnich prócz plucia i wyzywania niewiele potrafi, to też pewnie w ramach ich etyki, oczywiście wielce chrześcijańskiej.
Ich też się opluwa, ale zdrowo sobie na to zasłużyli.

Kampania wyborcza zaczęła się w wykonaniu PiSiu od dokopywania się "czystości" karty
życiorysu B. Komorowskiego, w oczywistym , politycznym celu.
Jakież to etyczne. Zwłaszcza po wrzaskach – „Ciszej nad tą trumną” , pewnie, może w ogóle „morda w kubeł?”
No to dla równowagi – karta Kaczyńskich:
http://www.polonica.net/Kim_sa_Kaczynscy.htm
wpiszcie też w Googlach – „Kaczyński telegraf”

Ale są czasy i sytuacje ( w historii Polski wiele) kiedy manifestacja wiary wzbudza szacunek i pozwala przetrwać trudny okres.

Tak, zgadzam się, ALE – po pierwsze nie widzę w obecnym czasie takiej potrzeby (manifestacja, a zbiorowa histeria odpowiednio sterowana – to dwie różne rzeczy), dwa – wiara przestała w polskim wydaniu wzbudzać szacunek, o co postarała się odpowiednia instytucja, po trzecie , te manifestacje / zrywy narodowe czym się zwykle kończyły? Ci sami katolicy zaprzepaszczali to , co wywalczyli.
Taka już nasza zakichana narodowa mentalność.
Niech kościół zajmie się swoimi rewirami, a politycy swoimi.
To też utopia.

Ale na zakończenie, jak zwykle ciut humoru:
http://demotywatory.pl/1504783/Lech-na-Wawelu

BALKANDRIVER
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez lanbo » 09 maja 2010 18:43:54

lanbo
Starszy Nałogowiec
Starszy Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 5
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez Wookash » 09 maja 2010 19:04:59

System CMS tam sie dodaje artykul i recznie wpisuje date putworzenia i pubikacji i ktos wpisujac sie pomylil. Sama strona tvp info wyswietlila przegladarki skeszowaly i tyle. Potem poprawili czas i date i juz jest dobrze. Przegladarki skeszowaly zawartosc co innego jakby skeszowaly godzine samego umieszczenia. Jak dla mnie to sam L.K. jest winny temu co sie stalo. Ot tyle w tym temacie.
Wookash

Postprzez Goofy » 11 maja 2010 22:18:37

Goofy
Starszy Guru
Starszy Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez Balkandriver » 11 maja 2010 22:49:41

No, to ciąg przyczynowo-skutkowy:
Załączniki
ląduj-dziadu.jpg
ląduj-dziadu.jpg (94.56 KiB) Przeglądane 2908 razy
Pomnik 2.jpg
Pomnik 2.jpg (54.49 KiB) Przeglądane 2906 razy
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez BASIK » 11 maja 2010 23:20:37

czy nie popadamy już przypadkiem w...:
Załączniki
obserwacja-kacza.jpg
obserwacja-kacza.jpg (101.83 KiB) Przeglądane 2907 razy
Dojadę dalej - zobaczę więcej
BASIK
Maniak
Maniak

Postprzez Jarek sp3swj » 11 maja 2010 23:27:23

tego już chyba w TV nie puszczą.....

(to nie przeróbka ... to skrin z oryginala..)
http://www.youtube.com/watch?v=AzuuIbGs5Mk
...
Załączniki
reklama.JPG
reklama.JPG (16.1 KiB) Przeglądane 2895 razy
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez JJKILLER » 11 maja 2010 23:44:36

Zapewne wielu pamięta słynne słowa "Spieprzaj dziadu" ale zapewne niewielu wie co ów "Dziad" odparł.
Mianowicie odparł słowami "Spadaj kurduplu" a ponieważ nie miał mikrofonu usłyszeli to bardzo nieliczni, którzy w tych słowach doszukują się dziś głębszego sensu.
Czyżby klątwa :?: :?: :?:
Może kiedyś Wołoszański wyjaśni w jakiejś swojej książce kwestę "KLĄTWY DZIADA"

:wink:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35