Witamy !

[B 2.2] Kontrolka świec żarowych DTL, 2003r

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[B 2.2] Kontrolka świec żarowych DTL, 2003r

Postprzez Fafik1977 » 26 lut 2009 03:43:56

Witam wszystkich.Na początku krótko o mnie. Janek jestem, mieszkam we Wrocławiu. Od 1,5 roku jeżdżę Fronterą w wersji Long z 2003 roku z silnikiem 2.2 DTL. Pytanie do wszystkich Forumowiczów. Gdzie szukać przyczyny niezaświecania się kontrolki od swiec żarowych w trakcie grzania świec? Świece grzeją na 100%, jedynie nie ma wskazania (kontrolka to dioda, czy standardowa żarówka?). Miał ktoś może podobny problem? Z góry dzięki za pomoc.
Fafik1977

Re: Kontrolka świec żarowych - Frontera 2.2 DTL, 2003r

Postprzez ADAM SP3WXO » 26 lut 2009 11:50:52

Frontera 2.2 DTI posiada świece szybkogrzejne, w momencie kręcenia rozrusznikiem załączane jest grzenie świec. Dopiero gdy temperatura zewnętrzna spadnie poniżej 3 stopni dodatkowo załącza się wstępne grzanie świec ( wtedy powinna się świecić kontrolka świec).
ADAM SP3WXO

Postprzez Fafik1977 » 26 lut 2009 12:39:06

niestety. nawet grubo ponizej -10 nie zaswieca sie. nie wiem gdzie sie upatrywac przyczyny.
Fafik1977

Postprzez jack 2.2 dti » 26 lut 2009 13:19:06

Sprawdź żarówkę, sterowanie idzie bezpośrednio ze sterownika silnika :wink:
Opel Frontera B sport 2.2 DTI
Obrazek

"Nie walczę na rozum z kimś kto jest nie uzbrojony"
jack 2.2 dti
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez Kostek » 08 mar 2009 23:14:52

A może tylko przepaliła się żarówka w desce rozdzielczej?
Kostek
Starszy Zaglądacz
Starszy Zaglądacz

Pochwały: 2
Województwo: Kujawsko-Pomorskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez jarecki7611 » 05 wrz 2009 16:13:09

witam kolega ma rację mam też frotkę 2000r 2.2 dti i u mnie też nie świeci a pali od strzału sprawdziłem kontrolkę jak ściągłem wtyczkę od czujnika temp ciepła i wtedy świece grzeją nie zalerznie od temp silnika pozdrawiam jarecki troche grzebie przy autach też wszystkiego nie wiem a frotkę mam dopiero od niedawna.
jarecki7611

Kotrolka z świec

Postprzez DawiD » 22 lis 2009 21:20:37

Posiadam frontere B 2.2tdi.
I mam pytanie czy jest w tym modelu na desce jest wskaźnik świec żarowych.
ponieważ w mojej frocie nie świeci sie kontrolka z świec i niewiem czy po jest coś niesprawne czy po prostu nie ma takiej kontrolki.

A i jeszcze często świeci się kontrolka od AirBag. Czasmi znika. Słyszalem że to częste w tym modelu i niewiem co z tym zrbić.

Prosze o pomoc
Z góry wielkie dzięki
DawiD

Re: Kotrolka z świec

Postprzez mizsio » 22 lis 2009 21:30:57

DawiD napisał(a):Posiadam frontere B 2.2tdi.

tak

DawiD napisał(a):A i jeszcze często świeci się kontrolka od AirBag. Czasmi znika. Słyszalem że to częste w tym modelu

nie

a z pomagasem, jak zwykle ;)
mizsio

Postprzez ADAM SP3WXO » 22 lis 2009 22:27:28

DawiD napisał(a):Posiadam frontere B 2.2tdi.
ponieważ w mojej frocie nie świeci sie kontrolka z świec i niewiem czy po jest coś niesprawne czy po prostu nie ma takiej kontrolki.

A i jeszcze często świeci się kontrolka od AirBag. Czasmi znika. Słyszalem że to częste w tym modelu i niewiem co z tym zrbić.

Prosze o pomoc
Z góry wielkie dzięki

Kontrolka swiec zaświeca się w momencie wstępnego grzania świec, czyli od ok 3 stopni w dół.

Problem świecącej się kontrolki poduszek można rozwiązać prosto. Pod siedzeniami z przodu są konektorki od pirotechnicznych napinaczy pasów, jak któryś nie styka rozłącza poduchy i pojawia się kontrolka :twisted: . Przy wyłączonym zapłonie poruszaj stykami, pewnie są zaśniedziałe. U mnie to pomogło, do techo posmarowałem je cieniutko smarem, aby się nie utleniały :D
ADAM SP3WXO

Postprzez kaitek » 23 lis 2009 09:03:17

ADAM SP3WXO ma racje co do kontrolki poduszek te konektorki pod siedzeniem u mnie też nie łączyły wystarczyło przeczyścić i po kłopocie.
kaitek

Postprzez DawiD » 01 gru 2009 21:32:38

A w którym miejscu jest kontrolka z świec?? Obok jakiej kontrolki?
DawiD

Postprzez Kogut » 02 gru 2009 17:05:08

W dolnym rzędzie kontrolek, druga od prawej.
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 3
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Re: [B 2.2] Kontrolka świec żarowych DTL, 2003r

Postprzez dobix » 13 cze 2013 16:15:55

Witam. czy w 2.2 dtl kontrolka świec po przekręceniu zaplonu powinna chociaż mrugnąć? Wydaje mi sie że tak, ale pytam bo świeżo nabyłem pojazd. Żarówka napewno jest i działa bo ostatnio walczyłem również z licznikiem tzn. jego dziurami. Pozdrawiam

-- Dodano 16 cze 2013 20:09:12 --

Pomoże ktoś czy tak ma być jak jest ciepło czy ta kontrolka musi zawsze mrygnąc chociaż jak reszta kontrolek. Pozdrawiam
dobix

Postprzez ali » 16 cze 2013 20:18:48

dobix napisał(a):Witam. czy w 2.2 dtl kontrolka świec po przekręceniu zaplonu powinna chociaż mrugnąć? Wydaje mi sie że tak, ale pytam bo świeżo nabyłem pojazd. Żarówka napewno jest i działa bo ostatnio walczyłem również z licznikiem tzn. jego dziurami. Pozdrawiam

Pomoże ktoś czy tak ma być jak jest ciepło czy ta kontrolka musi zawsze mrygnąc chociaż jak reszta kontrolek. Pozdrawiam

U mnie na mrozie zapalała sie, a teraz nawet nie mrugnie, ale czy tak ma być to nie wiem.
ali
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Małopolskie

Postprzez RudeBoy » 16 cze 2013 20:21:17

ali napisał(a):
dobix napisał(a):Witam. czy w 2.2 dtl kontrolka świec po przekręceniu zaplonu powinna chociaż mrugnąć? Wydaje mi sie że tak, ale pytam bo świeżo nabyłem pojazd. Żarówka napewno jest i działa bo ostatnio walczyłem również z licznikiem tzn. jego dziurami. Pozdrawiam

U mnie na mrozie zapalała sie, a teraz nawet nie mrugnie, ale czy tak ma być to nie wiem.

Tak ma być. Przynajmniej w tych przed liftowych. Jak jest w Y22DTH nie wiem.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez dobix » 17 cze 2013 17:53:07

Dzieki czyli pewnie jest ok. Poczekam do zimy i dopiero jak coś będe szukał problemu. Pozdrawiam
dobix

Postprzez kennedy » 26 paź 2013 00:47:17

Dopiszę się do tematu, mam nadzieję, że przyda się taka informacja i ktoś nie narobi tyle błędów co ja :D
Przy temperaturach powyżej ~0 kontrolka nie świeci się, nawet nie mrugnie przy teście kontrolek. Ja zanim trafiłem na ten temat pomyślałem, że powinna i pewnie jest przepalona żarówka- decyzja - rozbieram zegary - okazało się, że niepotrzebnie! Dzisiaj i kilka dni temu wcześnie rano przy odpalaniu i temp ~0 kontrolka zaświeciła się i świece grzeją.
Kolejna informacja- jeżeli żaróweczka w kontrolce przepali się - komputer informuje o tym kontrolką błędu MIL - check engine. Tą informację zdobyłem po tym jak składając zegary włożyłem żarówkę tak, że nie łapała styku. A że przy okazji szukania powodu nie świecenia kontrolki świec rozpinałem wszystko co z nimi związane i mierzyłem miernikiem, a kontrolkę zauważyłem już po złożeniu licznika do kupy - możecie wyobrazić sobie ile zajęło mi dojście co nie tak poskładałem i skąd ten błąd - włącznie z kasowaniem błędu przez komputer i klnięciu na czym świat stoi na dziadowski interfejs i oprogramowanie, które nie chce wykasować błędu :D :killer: Po poprawieniu żarówki świec, kontrolka check engine zgasła od razu.
Gdzieś na forum Vectry widziałem informację, że jeżeli chce się sprawdzić kontrolkę czy świece przy dodatnich temperaturach na zewnątrz - można odpiąć któryś z czujników temperatury (chyba na układzie chłodniczym) - podobno podaje to informację do komputera o temperaturze -40*.
Pozdrawiam, mam nadzieję, że komuś to pomoże w przyszłości.
kennedy
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Pomorskie

Powrót do Elektryka