Witamy !

Końcówka rury wydechowej

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: jak zmotać dobrze rurę wydechową

Postprzez brum » 14 lip 2009 12:21:12

Czy może wie ktoś jak będzie chodziła Frotka 2.2 benzyna bez tego dużego tlumika? Są dwa jeden ten mały z przodu i ten duży który mi zaczął rzęzić, a kupywał nowego za 500zł nie będe bo i tak dostanie strzała w terenie jak ten i bedzie rzęził, więc pomyślałem co by go całkiem wywalić tylko niewiem czy nie będzie za głośno.

Jakieś propozycje?
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez STRUNA » 14 lip 2009 12:27:13

Też jestem ciekaw??
STRUNA

Postprzez KOBZI » 14 lip 2009 12:28:40

żuk :mrgreen: nie urwiesz, tani, a głośność ok :) - cena coś koo 60 zł + lekkie motanko
bez to będziesz miał lekki traktorek

pzdr
P
Obrazek
KOBZI
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 1
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez STRUNA » 14 lip 2009 12:30:42

jak lekki traktorek to bomba! znaczy to że można coś z tego zrobić, mianowicie ostatni wyrzucić, wstawić pusty wydech z rurki i sprawa prosta.
STRUNA

Postprzez KOBZI » 14 lip 2009 12:32:56

lekki nie lekki prawko mogą wziąść :mrgreen: będzie go słychać oj będzie ale uszu nie urwie
szczególnie jak się katalizator wywali

odepnijcie sobie na chwilę ostatni tłumik :mrgreen: i sprawdźcie
Obrazek
KOBZI
Szyszkownik
Szyszkownik

Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez STRUNA » 15 lip 2009 17:13:08

nie prawko a dowód.
ale nie sądze, jesli całkiem wywalisz i będziesz jeździł to być może dlatego trzeba wstawić pusty przelot. nico go przytłumi a tłumik w razi czego masz :mrgreen: :mrgreen:
STRUNA

Postprzez brum » 15 lip 2009 22:21:14

No właśnie nie wiem jak będzie chodziła, bo jak by wystarczyło rury wstawić to się zrobi :mrgreen:
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez Jarek sp3swj » 06 maja 2010 22:20:53

mam kilka pytań do "niemających" katalizatora.

jak się wam jeździ ???

Czy zdarzyło się że smerf się czepiał na drodze ???

Ja od dwóch dni mam RURE i poza lekkimm BRUUUMMM jest spoko - auto się zdecydowanie lepie zbiera... chociaż to może być złudzenie wynikające że ostatnio jeździłem z zapychającym się coraz szybciej katalizatorem , a teraz wiadomo jest power...

Poczytałem o strumiennicach ( własnie bo nazwa strumienica jest błędna ;-) i generalnie opinie są bardzo podzielone...

Jedno jest pewne ... że by przyspieszyć spaliny trzeba by dostarczyć energii... i strumiennica nie może przyspieszać przepływu spalin !!! ot prawa fizyki... co najwyżej może je zawirowywać i kierunkować wprawiając w ruch wirowy, co prawda w zwężeniu będzie szybszy przepływ - ale kosztem zwiększenia oporów przepływu !!!

Jak będę miął pomiary z hamowni to się pochwalę :-) Niedawno robiłem tez pomiary - ale wyszły trochę słabiej niż za pierwszym razem i chyba to już było w momencie gdy KAT zaczął padać....

http://pl.wikipedia.org/wiki/Strumienica :-) to coś takiego stosowanego w aerografach i w sumie chyba w gaźnikach też ;-) do rozpylania benzyny
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Pawel » 07 maja 2010 05:11:15

Ja tak jeżdżę od roku i nie mam z tym najmniejszych problemów... Minimalnie głośniej w okolicach gdzie był, troszkę lepiej na niższych obrotach...
Policja się nie czepia, w Fieście nie mam od 5 lat i tam razem z dorobionym na zamówienie tłumikiem końcowym (specjalnie dla mnie) było o wiele lepiej :>:
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez Jarek sp3swj » 07 maja 2010 07:04:18

brum napisał(a):.... a kupywał nowego za 500zł nie będe ...

Brum - co finalnie zmotałeś z rurami ???

Jak byłem serwisie rurowym i poobserwowałem pracę magików na trzech kanałach to stwierdzam że jak jest problem z tłumikiem to nie ma co szukać wypas oryginała... trzeba jechać do kolesi i przedstawić swój koncert życzeń. Oni naprawdę są w stanie ci zmotać dowolny układ wydechowy z tego c o mają na magazynie, potną pospawają - byle za bardzo nie zwęzić przelotu :twisted: :twisted: :twisted:

Kiedyś po necie chyba z miesiąc szukałem tłumika jak mi pyrkolił i teraz w B tą środkową beczkę mam naprawdę DUŻĄ Walkera ściąganą z Belgii ( ale i tak mniejsza od oryginału) - ale - a przez to w terenie można nią ostro o coś zawadzić... :killer:

Wniosek na przyszłość - jak się wydech skończy jechać do odpowiednich magików zrobią szybko sprawnie i jeszcze doradzą... :gears: :gears: :gears: :gears: :gears: :gears: :gears:

Jak się jedzie delikatnie to głośno nie jest - dopiero jak się da po garach to słychać pracujące stado koni - w V6 to był by fajny efekt.....
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Wookash » 07 maja 2010 07:15:40

Ja czekam az sie baniaki wykoncza i napewno bede motal jakis inny wydech. Zobacze podczas wymiany czy sie kat nie zapchal a pewnie juz tak bo tak jak pisales mocy ciut mniej a i z filtra powietrza fajne dzwieki odchodza. Tylko jak nazlosc wydech w dobrym stanie.
Wookash

Postprzez konar55 » 07 maja 2010 08:09:00

Ja od roku pomykam na atrapie katalizatora z wyczyszczonymi do zera bebechami i nie odczuwam potrzeby montażu orginalu . Z misiaczkami też nie było kłopotów. Silnik pracuje dobrze i jakby kilka koników wrucilo.Natomiast pozostałą częsc wydechu mam zmotany przez goscia z dostepnych elementów co kosztowało go wielokrotne spawanie orurowania. Odglos pracy silnika lekko sie zmienił ale mi to nie przeszkadza tylko radio muszę podglśnić.
konar55
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 0
Województwo: Zachodniopomorskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez jrzeuski » 07 maja 2010 08:30:26

A u mnie katalizatora nie ma od nowości. Jest tylko to wielkie "wiadro" przy tylnym moście i elastyczny łącznik przy podporze skrzyni.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez jack 2.2 dti » 07 maja 2010 08:35:33

Ja to wielkie " wiadro" wyciąłem i puściłem rurę - zyskałem trochę na mocy i straciłem na wadze :wink:
Ostatnio edytowano 07 maja 2010 13:40:08 przez jack 2.2 dti, łącznie edytowano 1 raz
Opel Frontera B sport 2.2 DTI
Obrazek

"Nie walczę na rozum z kimś kto jest nie uzbrojony"
jack 2.2 dti
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez Jarek sp3swj » 07 maja 2010 08:56:32

jack 2.2 dti napisał(a):Ja to wielkie " wiadro" wyciołem i puściłem rurę - zyskałem trochę na mocy i straciłem na wadze :wink:

a KATA masz ???

Przy twoim stylu jazdy po którymś wypadzie w teren KAT może ci zrobić dowcip taki ja miałem kilka dni temu... U mnie ostatnie 5 cm wkładu kata się rozleciało, kilka dużych kawałków latało w katalizatorze a reszta poleciała w rury...... To boje się pomyśleć co twój styl fruwania w tereni potrafi zrobić ...
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez brum » 07 maja 2010 09:12:44

Jeszcze nic nie zrobiłem bo potrzeby nie było.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez jrzeuski » 07 maja 2010 09:55:19

jack 2.2 dti napisał(a):Ja to wielkie " wiadro" wyciołem i puściłem rurę - zyskałem trochę na mocy i straciłem na wadze :wink:

Ja uznałem, że dopóki samo nie odpadnie gdzieś w terenie, to niech sobie wisi. Na brak mocy nie narzekam. Ale jakoś nie chce się urwać :shock:, choć po każdym wypadzie jest oblepiony błotem i krzaczorami (liftu wciąż brak). Odpalałem parę razy silnik na wydechu rozłączonym na łączniku i jakoś strasznie głośno nie było. Sądząc po różnicy hałasu w stosunku do odłączonego całego wydechu, to ten tłumik można spokojnie zastąpić zwykłą rurą.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez wikked » 07 maja 2010 10:03:01

Bo macie dieselki to możecie wypieprzyć tłumiki i nie będzie źle. Zróbcie to samo w benzynie to zobaczycie/ posłuchacie.
wikked

Postprzez ijido » 07 maja 2010 14:13:28

a całe motanie wydechu najlepiej zakończyć tak:
Obrazek
Fronterzak zielony? Nie, to Krypton Green Mica.
Krypton - Superman.
Green - Wojskowy kolor.
Mica - Pocisk rakietowy przechwytujący.

Sam lepiej bym tego nie wymyślił ^^.
ijido
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 2
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004