Witamy !

[2.3] ciężko pali nawet ciepła

Re: [2.3] ciężko pali nawet ciepła

Postprzez pawel2910 » 17 kwi 2013 22:00:03

Panowie ja mam natomiast taki problem z 2.3 td, na ciepłym odpala jak złoto elegancko no kurcze postoi nawet przy +15 na zewnątrz tak około 4 godzin i już kicha nie trybi można powiedzieć, że zamęczyłbym prędzej akumulator niż ją odpalił, mechanicy sprawdzali już praktycznie wszystko, nawet pompa wtryskowa jest zmieniona, paliwo ponoć nie cofa się, świece grzeją i nadal to samo, widać, że poprzedni właściciel miał z tym również problem bo dorobił w tej fronterze podgrzewacz płynu na normalne gniazdko :) Podłączam ten podgrzewacz na około godzinkę i pali dość dobrze, co jest grane, co może być nie tak?
pawel2910

Postprzez lychasc » 18 kwi 2013 06:56:45

Sprawdź kompresje
https://www.youtube.com/user/lychasc
Lift 2'', Body lift 2", MT 32'', Dragnon 12000 LBS, Snorkel, Amortyzator skrętu, Mosty z froty B, Zderzak na bazie Calmini
lychasc
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Województwo: Śląskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez pawel2910 » 18 kwi 2013 07:32:40

lychasc napisał(a):Sprawdź kompresje

Kompresja mierzona na zimnym i tak oscylowało mniej więcej w granicach 26-27 chyba powinno starczyć aby odpalił przy +15 na zewnątrz?
pawel2910

Postprzez Komand » 18 kwi 2013 08:54:19

Sprawdź czy poprawnie działa elektrozawór odcinający paliwo na pompie wtryskowej. Może się zacina w pozycji zamkniętej a wtedy możesz kręcić do końca świata a nie odpali...
Komand

Postprzez pawel2910 » 18 kwi 2013 09:51:50

Jak najlepiej sprawdzić ten elektrozawór? I czy jak jest zacięty to na ciepłym będzie różnica? Bo kurcze jak go podgrzeje grzałką to odpala.
pawel2910

Postprzez Komand » 18 kwi 2013 09:59:32

pawel2910 napisał(a):Jak najlepiej sprawdzić ten elektrozawór? I czy jak jest zacięty to na ciepłym będzie różnica? Bo kurcze jak go podgrzeje grzałką to odpala.

Słychać czy się otwiera/zamyka przy włączaniu/wyłączaniu zapłonu. Jeżeli się zacina na zamkniętym to nie ma różnicy czy ciepły czy zimny, i tak nie odpali.
Jeżeli zawór działa poprawnie a układ paliwowy jest szczelny (i pompa paliwa daje dobre ciśnienie i nie przepuszcza) to trzeba się zainteresować pompą wtyskową.
Przy +15 C musi odpalić nawet bez podgrzewania paliwa i grzania świec (u mnie nie ma podgrzewacza paliwa i odpala przy -20 C).
Może paliwo masz jakieś liche? Wymieniałeś filtr paliwa?
Komand

Postprzez jrzeuski » 18 kwi 2013 10:07:33

pawel2910 napisał(a):świece grzeją
Jak to sprawdzałeś?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Komand » 18 kwi 2013 10:19:16

jrzeuski napisał(a):
pawel2910 napisał(a):świece grzeją
Jak to sprawdzałeś?

Przy +15 C powinien odpalić na samej kompresji, bez grzania świec.
Komand

Postprzez pawel2910 » 18 kwi 2013 10:26:39

Pompa wtryskowa jest zmieniona na drugą bo właśnie na nią padało podejrzenie, ale auto zachowuje się identycznie, mechanior powiedział, że na 100% paliwo się nie cofa i nigdzie nie puszcza, pompa w baku jeżeli jest to i tak pewnie nic do tego nie ma bo jak podgrzeje trochę płyn chłodniczy to auto odpala, świece żarowe są nowe i sprawdzone czy prąd do nich dochodzi, już ręce opadają, przecież to auto ma bardzo mało elektroniki w silniku i wątpię, że jest to sprawka elektryki. A i mechanik powiedział, że jedyne co mu przychodzi do głowy to przestawiony rozrząd ale za sprawdzenie tego krzyknął 400zł już mi się trochę nie chce kasy w nią pakować, wtryskiwacze również sprawdzone. Jeżeli rozrząd byłby przestawiony to by na ciepło nie odpalała, idzie dobrze 140 wycisnąłem z niej :) Pracuje relatywnie cicho jak na starego diesla, nie wiem o co chodzi już.

-- Dodano 18 kwi 2013 23:15:17 --

Panowie może jakieś sugestie bo już łapy opadają.
pawel2910

Postprzez Łukasz12502 » 28 paź 2013 18:56:36

podłącze się do tematu.a mianowicie u mnie zauważyłem że problem z odpaleniem występuje kiedy przód auta jest w górze.układ paliwowy przejrzałem od pompy aż do baku i jest sucho i szczelnie(łącznie z przelewami),nowa pompa zasilająca i zaworek zwrotny na zasilaniu,nowy filtr paliwa,a paliwo się gdzieś cofa :wsciekly: .i tu pytanie do was czy pompa wtryskowa może być tego przyczyną czy ten zaworek przelewowy na górze???i odnośnie tego zaworka czy idzie go normalnie kupić w sklepie motoryzacyjnym a może pasuje od czegoś innego?proszę o jakieś sugestie i pomoc
pozdrawiam Łukasz
dodam jeszcze że nieraz może stać 5godzin pół metra przodem do góry i odpali na dotyk a nieraz po15minutach przodem do góry już nie odpali i tak się właśnie zastanawiam czy ten zaworek może się jakoś "zacinać"że nie trzyma ciśnienia czy po prostu pompa się już kończy i dlatego tak się dzieje???zauważyłem jeszcze że kiedy nie chce odpalić i po podpompowaniu i dłuższym kręceniu odpali to z pompy w okolicach dźwigienek od gazu wycieknie trochę paliwa a potem już sucho.więc moje podejrzenie pada na pompę wtryskową ale nie jestem w 100%pewien.
Chciałem i mam ... Frontere
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Pochwały: 5
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Postprzez Komand » 28 paź 2013 20:43:26

Gdzieś na forum ktoś już podobny przypadek opisywał, winna była jakaś uszczelka w pompie wtryskowej przez którą układ się zapowietrzał a jednocześnie pompa się "pociła".
Komand

Postprzez broda » 29 paź 2013 11:56:26

To nawet chyba ja opisywałem ten problem sprawdź kolego w moich postach masz tam dokładnie opisane jak usunąć wyciek przy dźwigience przyspieszenia gazu
broda

Postprzez Łukasz12502 » 29 paź 2013 17:32:20

broda napisał(a):To nawet chyba ja opisywałem ten problem sprawdź kolego w moich postach masz tam dokładnie opisane jak usunąć wyciek przy dźwigience przyspieszenia gazu

ok poszukam.dzięki :boss:
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Postprzez broda » 29 paź 2013 17:37:32

viewtopic.php?f=15&t=13657

znalazłem, może to ci coś pomoże pozdrawiam
broda

Postprzez Łukasz12502 » 30 paź 2013 17:24:19

dzięki kolego :D .pomogło bo właśnie z tamtąd mi cieknie.tylko te obrazki mi się niewyświetlają.ale narazie tego nieruszam bo brak czasu a auto potrzebne codziennie do pracy. a nieleci cały czas tylko raz kiedyś pare kropli(i wtedy właśnie nieodpali) i to mnie właśnie dziwi bo jak by oring przepuszczał to by cały czas ciekło no chyba że się jakoś na tej dzwigni obraca i raz cieknie a raz nie? :wsciekly: troche to dziwne.a mam jeszcze jedno pytanie oring to wiadomo wymiary i kupie bez problemu a co z tą uszczelką pompy wtryskowej?serwis opla??? czy może u pompiarzy pytać?
pozdrawiam Łukasz
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Postprzez socube » 02 lis 2013 21:46:02

Cześć podepnę się również do problemu ;-p. U mnie nie jest tak drastycznie jak u kolegów, ale jak auto mi postoi np. przez noc to rano muszę podgrzać 3x świece żeby mi Froncia odpaliła. Oczywiście po takim podgrzaniu odpala po 3s kręcenia ;-/. Jeżdżę również Land Roverem Discovery 1 i tam nawet świec do połowy nie trzeba grzać żeby auto odpaliło. Macie może jakieś pomysły, co może być przyczyną takiego odpalania?

Frontera 2.3 TD

Filtr Paliwa Nowy
Paliwo normalnie nie bio ;-p
socube
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Łukasz12502 » 03 lis 2013 13:58:58

socube napisał(a):Cześć podepnę się również do problemu ;-p. U mnie nie jest tak drastycznie jak u kolegów, ale jak auto mi postoi np. przez noc to rano muszę podgrzać 3x świece żeby mi Froncia odpaliła. Oczywiście po takim podgrzaniu odpala po 3s kręcenia ;-/. Jeżdżę również Land Roverem Discovery 1 i tam nawet świec do połowy nie trzeba grzać żeby auto odpaliło. Macie może jakieś pomysły, co może być przyczyną takiego odpalania?

Frontera 2.3 TD

Filtr Paliwa Nowy
Paliwo normalnie nie bio ;-p

w tym wątku już trochę o tym było więc niebędę powtarzał i pisał tego co moi szanowni przedmówcy.a co do grzania świec to jak długo je grzejesz rano?tak jak kontrolka czy jak przekaźnik rozłączy? bo kontrolka gaśnie szybko a świece dalej grzeją.ja rano czekam troche dłużej niż kontrolka i pali "na dotyk"od pierwszego :D jakby co to pisz może coś pomoge bo choć frontere mam dopiero od kilku miesięcy to troche czasu już nad tym autem spędziłem :killer: i siwych włosów przez ten silnik 2,3 też mi niestety przybyło :wsciekly:
pozdrawiam Łukasz
Łukasz12502
Maniak
Maniak

Postprzez socube » 04 lis 2013 20:51:14

A to nie wiedziałem, że jeszcze grzeje jak kontrolka zgaśnie ;-p zawsze coś się człowiek dowie. Grzeję puki kontrolka nie zgaśnie, wypróbuje rano poczekać trochę dłużej. BTW a w tym silniku 2.3 Jest jakiś system dogrzewania świeć tz. Jak jest zimny i odpali to świecę grzeją jeszcze przeje jakiś czas? Bo czasem jak odpalę na zimnym to mi jeszcze przez ok. 30s mruga kontrolka świec.
socube
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Dolnośląskie

Postprzez Komand » 05 lis 2013 08:49:18

socube napisał(a):A to nie wiedziałem, że jeszcze grzeje jak kontrolka zgaśnie ;-p zawsze coś się człowiek dowie. Grzeję puki kontrolka nie zgaśnie, wypróbuje rano poczekać trochę dłużej. BTW a w tym silniku 2.3 Jest jakiś system dogrzewania świeć tz. Jak jest zimny i odpali to świecę grzeją jeszcze przeje jakiś czas? Bo czasem jak odpalę na zimnym to mi jeszcze przez ok. 30s mruga kontrolka świec.

Mruganie kontrolki świec oznacza prawdopodobną usterkę którejś ze świec.
Kiedy ostatnio je sprawdzałeś/wymieniałeś?
Komand

Postprzez jrzeuski » 05 lis 2013 09:01:17

Komand napisał(a):Mruganie kontrolki świec oznacza prawdopodobną usterkę którejś ze świec.
Albo przekaźnik świruje.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 2.3 TD