Witamy !

[A] Jak zdemontować deskę rozdzielczą

[A] Jak zdemontować deskę rozdzielczą

Postprzez Maff » 27 sie 2008 21:20:23

Doszedłem do etapu który jest widoczny na zdjęciach i... nie wiem co dalej. Zależy mi żeby dobrać się do podświetlenia deski i do tarcz:

Obrazek

Obrazek

Pytanie z innej beczki :) Czy we fronterze występuje coś takiego jak "komputer" w jednym pudełku (ecu?) czy plątanina kabli i kostek tego typu:

Obrazek
Wymontowałem ją w poszukiwaniu alarmu ;)

I ostatnie pytanie za 100 pkt: co poprzedni właściciel miał na myśli montując... to coś:

Obrazek

Może zdjęcie nie oddaje w pełni tego wynalazku, dlatego mniej więcej opiszę. Dźwigienka zamontowana na lewo od skrzyni na tunelu środkowym. Są tam dwa rysunki: żółwia i zająca :) może jakiś archaiczny manual boost controller :)
Znalazłem gdzie to wychodzi w komorze silnika... Jest tam jakieś cięgno, ale obecnie nie jest do niczego podpięte...
Maff

Re: Jak zdemontować deskę rozdzielczą ?

Postprzez konik » 27 sie 2008 21:47:52

Maff napisał(a):Doszedłem do etapu który jest widoczny na zdjęciach i... nie wiem co dalej. Zależy mi żeby dobrać się do podświetlenia deski i do tarcz:

Obrazek

Obrazek

Pytanie z innej beczki :) Czy we fronterze występuje coś takiego jak "komputer" w jednym pudełku (ecu?) czy plątanina kabli i kostek tego typu:

Obrazek
Wymontowałem ją w poszukiwaniu alarmu ;)

I ostatnie pytanie za 100 pkt: co poprzedni właściciel miał na myśli montując... to coś:

Obrazek

Może zdjęcie nie oddaje w pełni tego wynalazku, dlatego mniej więcej opiszę. Dźwigienka zamontowana na lewo od skrzyni na tunelu środkowym. Są tam dwa rysunki: żółwia i zająca :) może jakiś archaiczny manual boost controller :)
Znalazłem gdzie to wychodzi w komorze silnika... Jest tam jakieś cięgno, ale obecnie nie jest do niczego podpięte...

ad 1 musisz teraz odłączyć 2 lub 3 kostki elektryczne ciągniesz je w stronę komory silnika i linkę licznika też przez wyciągnięcie żaróweczki oryginalne są 2W ale trudno dostać ja wymieniłem wszystkie na 3W i wszystko ładnie świeci
ad2
komputer ECU to całkiem pokaźna metalowa puszka zamontowana na lewym słupku przed drzwiami kierowcy na wysokości kolan
ad3
to cięgno to najprawdopodobniej coś w rodzaju ręcznego gazu (stosowane w ciągnikach i pierwszych maluchach) podłącz do llinki gazu a będziesz miał coś w rodzaju prymitywnego tempomatu
konik
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 5
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez Maff » 27 sie 2008 22:03:27

konik napisał(a):to cięgno to najprawdopodobniej coś w rodzaju ręcznego gazu (stosowane w ciągnikach i pierwszych maluchach) podłącz do llinki gazu a będziesz miał coś w rodzaju prymitywnego tempomatu

żal... :) Wywalę to - auto będzie lżejsze :lol:

Żarówki 5W mogą być czy mi się deska zapali ? :wink:
Maff

Postprzez maciar » 28 sie 2008 05:33:42

Odnośnie fotki 2 takie oznaczenia mają pojazdy z przekładniami planetarnymi ew.reduktorami.Zając szybka skrzynia we frotce hi no i żółwik low.Zwierzaki takie wystepują w ciągniku feend.Może pomoże w odgadnięciu co kolo miał na myśli.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Maff » 28 sie 2008 14:39:46

Pytanie odnośnie demontażu, bo troszkę mi się nie udało. Nie mogę za bardzo się do tego dobrać.
Od początku:
Odkręcam dwie śruby od spodu deski. Potem są jakieś 3 zaczepy i bez problemu wychodzi element, w którym są przyciski od świateł i wycieraczek. Odpinam po jednej kostce z każdej strony. Odkręcam dwie śrubki po lewej i prawej stronie (są w głębi) - teoretycznie powinno to drgnąć choć odrobinę a tu nic !
Spróbowałem zdemontować daszek - są tam 4 zaciski i 2 śruby - jedną śrubę urwałem, a do drugiej nie mogę się dostać. Najwidoczniej zostało to tak zaprojektowane, że najpierw wyciągam zegary, a dopiero potem odkręcam daszek (a właściwie na odwrót bo ściągnięcie daszka nic nie daje jakbym miał już wyciągnięte zegary).
Zakładając, że nie wyłamałem jednej ze śrub :) to daszek wciąż jest przytwierdzony tak, że nie mogę się dostać do tyłu zegarów.
Jak to poprawnie zrobić bez łamania drugiej śruby bo lepiej żeby się na czymś to trzymało ? :lol:
Maff

Postprzez gregorp77 » 28 sie 2008 15:54:55

czesc,zeby wyciagnac zegary musisz zdiac obudowe kolumny kierownicy i pod spodem bedom jeszcze dwie srubki . srubki sa po obu stronach kierownicy .
gregorp77

Postprzez TATAR » 28 sie 2008 17:54:27

maciar napisał(a):Odnośnie fotki 2 takie oznaczenia mają pojazdy z przekładniami planetarnymi ew.reduktorami.Zając szybka skrzynia we frotce hi no i żółwik low.Zwierzaki takie wystepują w ciągniku feend.Może pomoże w odgadnięciu co kolo miał na myśli.

i w spalinowych kosiarkacz do trawy a poprzednik moze chcial jakiec ssanie zamontowac lub chowanie przedniej rejstracji przed zdjeciem :lol:
Prezes
Prezes

Pochwały: 3
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez steele » 28 sie 2008 19:27:14

viewtopic.php?f=13&t=529&p=17560#p17560

Zobacz w tym temacie.Na końcu są zdjęcia, według których ja się do żarówek dobierałem i wszystko poszło ok. Patrząc na Twoje zdjęcia wydaje mi się, że musisz odkręcić 4 (chyba) śruby po bokach deski i potem odpiąć kabelki z tyłu. Ja zdejmowałem daszek razem z maskownicą i do zegarów dostałem się bez problemów. Poza tym, jeśli masz w miarę szczupłe ręce do wymiany żarówek nawet chyba nie będziesz musiał odpinać kabli, bo powinieneś wyciągnąć wszystko wystarczająco daleko. I nie przejmuj się niepowodzeniami :) Jako kompletny laik grzebałem tam kilka godzin ale poszło i świeci jak... Powodzenia.
steele

Postprzez Maff » 28 sie 2008 20:08:08

Steele - ja mam sprzed liftu.

Dzięki gregor ! Tak myślałem, że jeszcze coś jest przykręcone bo to ani drgnęło. Jutro rozkręcę po raz trzeci :)
Maff

Postprzez gregorp77 » 28 sie 2008 20:47:03

napisz jak Ci poszlo, jak bylby jakis problem to zrobie fotki
gregorp77

Postprzez brum » 29 sie 2008 01:09:39

gregorp77 napisał(a):napisz jak Ci poszlo, jak bylby jakis problem to zrobie fotki

Kolego Ty masz Frotke po liftingu(nie mylic z liftem) wnętrza więc..po liftingu jak już kiedyś pisałem od roku '97 do '98 jest inna deska...
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez gregorp77 » 29 sie 2008 14:53:14

brum, mam obie przed i po liftingu
gregorp77

Postprzez Maff » 29 sie 2008 20:57:19

Dzisiaj na szybko rozebrałem kolumnę i widziałem te dwie śrubki, które trzymają deskę od spodu. Nie miałem za wiele czasu i w weekend raczej też nie wyrobię z czasem bo mam egzamin w poniedziałek, a jeszcze trzeba "szlifnąć" posiadaną wiedzę ;) W czwartek jak będę po wszystkim (mam nadzieję) to spróbuję całkiem rozkręcić deskę i pochwalę się efektem :)
Maff

Powrót do Nadwozie, rama