Witamy ! |
---|
|
Odoll napisał(a):Znowuż z moich informacji wychodzi że statki pływają na mazut a nie na ropę . Koszt produkcji mazutu jest "ciut" niższy niż ON.
Odoll napisał(a):Znowuż z moich informacji wychodzi że statki pływają na mazut
Semir napisał(a):Stare pancerniki spalały ok 4 litrów na jedne 1. To zależy jeszcze od prędkości, wielkości, ciężaru załadunki i warunków w jakich pływa.
Wcześniejsze siłownie statków były na on później był mazut.
wienczyslaw5 napisał(a):Semir napisał(a):Stare pancerniki spalały ok 4 litrów na jedne 1. To zależy jeszcze od prędkości, wielkości, ciężaru załadunki i warunków w jakich pływa.
Wcześniejsze siłownie statków były na on później był mazut.
Właśnie o taką odpowiedź mi chodziło --- tylko dziwnie napisałeś " jedne 1 " --- pewnie literówka --- popraw .
Taki pancernik spalał ok.4 litrów na 1 metr --- tak tak to nie błąd --- potrzebował czterech litrów paliwa na przepłynięcie jednego metra . Ale to było pływające miasto --- największe pancerniki budowali Japończycy ---- długość prawie 300 metrów , szerokość 40 , waga 72.000 ton . A jak płynął z prędkością 20 węzłów { 37 km/h } to do wyhamowania potrzebował ... 3 kilometry .
wienczyslaw5 napisał(a):ali ------- z górki mu było
ali napisał(a):wienczyslaw5 napisał(a):ali ------- z górki mu było
No jak z dzieckiem, jak Zadajesz pytania na logikę to jesteś happy, a jak ktoś wytknie bład rozumowania to od razu foch
Semir napisał(a):
Ja jak czytałem to nie było podane czy z prądem czy pod prąd, podane spalanie było przy maksymalnej prędkości danej jednostki. Reszta i dokładności to kwestia wielu zmiennych danych, więc ciężko określić dokładne wartości.
ali napisał(a):Semir napisał(a):
Ja jak czytałem to nie było podane czy z prądem czy pod prąd, podane spalanie było przy maksymalnej prędkości danej jednostki. Reszta i dokładności to kwestia wielu zmiennych danych, więc ciężko określić dokładne wartości.
Dlatego statkom nie liczy sie spalania na dystans.
Liczy się przy pracy z silników z określona moca na jednostke czasu, a czy przepłynie on wtedy metr czy kilometr to zalezy od masy zmiennych
Wilk stepowy napisał(a):A może chodzi o prędkość względem wody, wtedy nie ważne czy z z prądem czy pod prąd..
Wilk stepowy napisał(a):A może chodzi o prędkość względem wody, wtedy nie ważne czy z z prądem czy pod prąd..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości