Witamy ! |
---|
|
ijido napisał(a):SPIRAXA 90LS
ADAM37 napisał(a):posiadam frote b sport 2.2dtl 2003 ile litrów mieśći się w skrzyni biegów i mostach,z góry dziękuje.
damek100 napisał(a):Witam mam pytanie jaki olej wlać do mostów przód i tył i ile go wchodzi i czy do reduktora wchodzi osobno
eric napisał(a):Proszę link
Tylny most
API-GL5 SAE 90 lub 80W-90.
W przypadku regularnej eksploatacji samochodu w temperaturach otoczenia poniżej10°C należy stosować olej o lepkości wg SAE 80 lub 80W-90.
Powyżej 10°C stosować olej o lepkości SAE 140.
bezduszny napisał(a):nie chciał bym się czepiać
ale w tym zestawieniu jest błąd... jeżeli chodzi o olej do tylnego mostu z LSD
jeżeli chodzi o Frotę B
powinien być SAE 140
a najlepiej syntetyk 75/140
dla potwierdzenia odsyłam do instrukcji obsługi, strona 198
i treść
-- Dodano 22 kwi 2013 11:44:39 --
Mosty D44 mamy w wielu Jeepa'ch..
i tam lane są właśnie syntetyki 75/140 + dodatek do LSD
jrzeuski napisał(a):I co, chcesz olej w moście wymieniać 2 razy w roku jak opony? Olej w moście się wymienia jak się utopi auto tak, że wleje się woda albo szpera przestanie działać, ale w normalnych warunkach to tarczki mogą się szybciej zużyć. Ale kto bogatemu zabroni...
bezduszny napisał(a):jrzeuski napisał(a):I co, chcesz olej w moście wymieniać 2 razy w roku jak opony? Olej w moście się wymienia jak się utopi auto tak, że wleje się woda albo szpera przestanie działać, ale w normalnych warunkach to tarczki mogą się szybciej zużyć. Ale kto bogatemu zabroni...
80/90 to najczęściej minerał... wraz z jego zaletami i wadami
75/140 to najczęściej syntetyki, więc i w zimie lepiej się sprawdzi niż minerał (niższa temperatura krzepnięcia)
ale wracając do tematu
w własnego doświadczenia wiem, że na 80/90 czy 75/90.. LSD gorzej zachowuje się niż na oleju 75/140
no i syntetyk zostawia dużo mniej zanieczyszczeń w moście
Powrót do Układ przeniesienia napędu
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości