Witamy !

windows 8 - działanie programów

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: windows 8 - działanie programów

Postprzez RudeBoy » 23 sty 2013 15:57:58

No to może właśnie Ci tą pamięć wymienili. Bo uwalona pamięć to najczęstsza przyczyna BSOD
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez nightman » 23 sty 2013 16:05:04

RudeBoy napisał(a):Vista generalnie BSODów nie strzela w porównaniu do XP, która najmniejszy problem ze sterownikami potrafi zakończyć na niebiesko.

Przesadzasz...
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez JJKILLER » 23 sty 2013 16:06:33

RudeBoy napisał(a):Może miałeś kompa zepsutego :mrgreen: nawet na pewno...

Vista generalnie BSODów nie strzela w porównaniu do XP, która najmniejszy problem ze sterownikami potrafi zakończyć na niebiesko.

Z całym szacunkiem ale chyba miałeś jakieś bardzo wąskie doświadczenie z XP, albo tylko na stacjach do oglądania dup w necie...
Ja na XP robiłem bardzo długo (nie tylko dupy w necie) i BSOD'a miałem ze dwa - trzy razy przez kilka lat, a z kim bym nie gadał to w Viscie są po kilka (naście) razy dziennie.
Administruję kilkadziesiąt stacji i ten schemat się regularnie powtarza, nie piszę tu o swoich subiektywnych odczuciach ale o zdaniach użytkowników, co mogło by świadczyć według tego co napisałeś że wszystkie są zepsute :shock: . Po przejściu na Win7 problemy ustępują.
Dodam jeszcze że na moim lapku Win7 stoi od 2 lat i Lady udało się tylko raz wywołać BSOD'a (ale nawet nie wiem w jaki sposób, ani jak wyglądał bo mnie przy tym nie było)

-- Dodano Śr, 23 sty 2013, 16:10 --

Nawet tutaj zobacz jakie są zdania nt. BSOD w Viście. Może akurat Twój komp jest wyjątkiem, albo nie wykorzystujesz go w takim stopniu aby osiągał pełną wydajność, przy której Vista niestety kapituluje...
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez szymon.ha » 23 sty 2013 16:13:49

Pamiec byla dobra ale vista nie obslugiwala 4gb ramu, po wielu aktualizacjach dopiero ruszala ale i tak trzeba to bylo to robic na 1 czy 2 gb bo z wieksza iloscia tylko bluesreeny lecialy.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 23 sty 2013 16:27:22

JJKILLER napisał(a):

Vista generalnie BSODów nie strzela w porównaniu do XP, która najmniejszy problem ze sterownikami potrafi zakończyć na niebiesko.

Z całym szacunkiem ale chyba miałeś jakieś bardzo wąskie doświadczenie z XP, albo tylko na stacjach do oglądania dup w necie...
Ja na XP robiłem bardzo długo (nie tylko dupy w necie) i BSOD'a miałem ze dwa - trzy razy przez kilka lat, a z kim bym nie gadał to w Viscie są po kilka (naście) razy dziennie.
Administruję kilkadziesiąt stacji i ten schemat się regularnie powtarza, nie piszę tu o swoich subiektywnych odczuciach ale o zdaniach użytkowników, co mogło by świadczyć według tego co napisałeś że wszystkie są zepsute :shock: . Po przejściu na Win7 problemy ustępują.
Dodam jeszcze że na moim lapku Win7 stoi od 2 lat i Lady udało się tylko raz wywołać BSOD'a (ale nawet nie wiem w jaki sposób, ani jak wyglądał bo mnie przy tym nie było)

-- Dodano Śr, 23 sty 2013, 16:10 --

Nawet tutaj zobacz jakie są zdania nt. BSOD w Viście. Może akurat Twój komp jest wyjątkiem, albo nie wykorzystujesz go w takim stopniu aby osiągał pełną wydajność, przy której Vista niestety kapituluje...

Nie mój komp i nie to forum jest moją opiniotwórczą grupa a wieloletnie doświadczenie w administracji sieciami złożonymi z wielu komputerów z przeróżnymi OSami. XP do czasów SP2 był zdecydowanie najbardziej problematyczny. Palmę pierwszeństwa dzierży XP Professional x64Edition.

Sprawny komputer ze sprawnym OSem nie ma prawa generować BSODów (chyba że XP) więc wszystko co piszesz to bzdurzyska.

-- Dodano 23 sty 2013 16:36:23 --

szymon.ha napisał(a):Pamiec byla dobra ale vista nie obslugiwala 4gb ramu, po wielu aktualizacjach dopiero ruszala ale i tak trzeba to bylo to robic na 1 czy 2 gb bo z wieksza iloscia tylko bluesreeny lecialy.

Żaden system 32bitowy nie jest w stanie zaadresować więcej jak 4GB pamięci. W te 4GB wlicza się RAM i pamięć grafiki i pamięć innych zainstalowanych urządzeń.
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez lysy » 23 sty 2013 16:41:02

UWAGA

Jeszcze 2 (dwa) dni promocji, moze Was zainteresowac tez ma ekran i pokazuja obraz
http://www.polskieradio.pl/24/53/Artykul/767405,Abonament-RTV-w-promocji-Tylko-do-25-stycznia
:mrgreen:
Rower
lysy
Mega Troll

Postprzez jrzeuski » 23 sty 2013 16:42:42

RudeBoy napisał(a):Żaden system 32bitowy nie jest w stanie zaadresować więcej jak 4GB pamięci. W te 4GB wlicza się RAM i pamięć grafiki i pamięć innych zainstalowanych urządzeń.
Ekhm, zakładam, że z NT4.x miałeś do czynienia :roll: Że już nie wspomnę, iż przestrzeń adresowa rodziny x86 jest delikatnie mówiąc... dziwna ;-)
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez szymon.ha » 23 sty 2013 16:45:41

To ja wiem, system byl x64, i widzial ram ale sypal bluescreeny przez niego. Dopiero po sciagnieciu aktualizacji ruszal.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16

Postprzez jrzeuski » 23 sty 2013 16:50:31

lysy napisał(a):Jeszcze 2 (dwa) dni promocji, moze Was zainteresowac tez ma ekran i pokazuja obraz
http://www.polskieradio.pl/24/53/Artykul/767405,Abonament-RTV-w-promocji-Tylko-do-25-stycznia
:mrgreen:
Moje TV przestały pokazywać obraz jakoś tak w listopadzie, więc raczej się nie kwalifikują :P Żalu nie ma, od razu lżejsza atmosfera w domu :D
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez RudeBoy » 23 sty 2013 16:55:58

jrzeuski napisał(a):
RudeBoy napisał(a):Żaden system 32bitowy nie jest w stanie zaadresować więcej jak 4GB pamięci. W te 4GB wlicza się RAM i pamięć grafiki i pamięć innych zainstalowanych urządzeń.
Ekhm, zakładam, że z NT4.x miałeś do czynienia :roll: Że już nie wspomnę, iż przestrzeń adresowa rodziny x86 jest delikatnie mówiąc... dziwna ;-)

Rozmawiamy współczesnych systemach domowych.
NT4 to na szczęście tylko na studiach musiałem pokonywać a nie w pracy zawodowej.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 23 sty 2013 17:00:48

RudeBoy napisał(a):Rozmawiamy współczesnych systemach domowych.
NT4 to na szczęście tylko na studiach musiałem pokonywać a nie w pracy zawodowej.
No jakby nie patrzeć, to te obecne windowsy są rozwinięciem linii NT. Jądro DOSowe zakończyło żywot wraz z WinME. I dobrze :1:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez nightman » 23 sty 2013 17:04:30

RudeBoy napisał(a):NT4 to na szczęście tylko na studiach musiałem pokonywać a nie w pracy zawodowej.

Szkoda. Widzisz, pominąłeś przyjemność pracy na największej perle microshitu...
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez jrzeuski » 23 sty 2013 17:09:02

nightman napisał(a):
RudeBoy napisał(a):NT4 to na szczęście tylko na studiach musiałem pokonywać a nie w pracy zawodowej.

I jeśli dobrze pamiętam jedynej, którą dało się odpalić nie tylko na x86
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez RudeBoy » 23 sty 2013 17:29:03

nightman napisał(a):

Nie żałuję ani trochę... :)
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Trzeci » 23 sty 2013 18:53:05

Proszę Cię nie pisz tak dobrych dowcipów bo turlam się po dywanie ze śmiechu .... Vista była wręcz polem testowym dla BSOD .... shit to srodowisko jak cholera. I nie pisz że miałem kompa popsutego. :boss: :boss: :boss:

Piszecie o NT4 a co powiecie o Windows 3.0 potem 3.1 i 3.11 PL ? to był hardkor. Zainstalowac tam jakieś urządzenie to trzeba było się naprodukować....
Potem 95, 95 wersja Internet Explorer :shock: :shock: :shock: .
Ja zamiast milenium miałem 2000 .

Do dzisiaj firma CINCINATI produkuje wytłaczarki sterowane z poziomu NT4
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 23 sty 2013 19:04:30

He..he.. ja pękam ze śmiechu jak czytam co wypisujecie.
Wybaczcie ale nie chce mi się toczyć dalej tej dyskusji. Ja mam styczność z tym od lat na co dzień bo to moja praca. Wasze doświadczenie w tym temacie to doświadczenie z jednym dwoma komputerami w domu.
Królem BSODu pozostanie XP po wsze czasy... XP od wisty jest lepszy tylko pod jednym względem. XP ma śmieszne wymagania sprzętowe.

EOT
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Trzeci » 23 sty 2013 19:07:36

Jak zwykle kończysz temat jak znajdzie się ze dwie osoby co maja inne zdanie.... więc.....

.........oczywiście masz rację ...nie było tematu bo to już :offtopic: :offtopic:
Trzeci
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 14
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 2.2i Sport 1998-2004

Postprzez JJKILLER » 23 sty 2013 19:13:07

RudeBoy napisał(a):...wszystko co piszesz to bzdurzyska.

Masz 100% racji, a razem ze mną 75% użytkowników też pisze bzdurzyska, pisząc że XP jest stabilniejszy od Visty.
Mea culpa. Żyj w tej świadomości ;) :D
Pozdrawiam :)

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez RudeBoy » 23 sty 2013 19:16:18

Nie jestem oczywiście najmądrzejszy... :D
To, że lubisz się do mnie przypieprzać to wiem i zupełnie mi to nie przeszkadza.

Jak ja mam polemizować z argumentami: "Proszę Cię nie pisz tak dobrych dowcipów bo turlam się po dywanie ze śmiechu .... Vista była wręcz polem testowym dla BSOD .... shit to srodowisko jak cholera."

A ja przez 4 lata administrowałem siecią z 40stoma komputerami z Vistą i największy problem jaki był z systemem to jedna poprawka od MS, która wykrzaczała defendera.
W tej samej sieci było 11maszyn z XP PRO i 3 z XP 64bit. Z tymi zawsze były problemy.

Nie chcesz wierzyć mi. Pogadaj sobie z innymi adminstratorami. Jak Cię śmiechem nie zabiją to się może dowiesz czegoś mądrego.

-- Dodano 23 sty 2013 19:17:01 --

JJKILLER napisał(a):
RudeBoy napisał(a):...wszystko co piszesz to bzdurzyska.

Masz 100% racji, a razem ze mną 75% użytkowników też pisze bzdurzyska, pisząc że XP jest stabilniejszy od Visty.
Mea culpa. Żyj w tej świadomości ;) :D
Pozdrawiam :)

dziękuję :mrgreen:
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez JJKILLER » 23 sty 2013 19:24:04

RudeBoy napisał(a):...Ja mam styczność z tym od lat na co dzień bo to moja praca. Wasze doświadczenie w tym temacie to doświadczenie z jednym dwoma komputerami w domu...

Proszę Cię chłopaku, daruj sobie te przechwałki bo od blisko 20lat zarządzam wieloma stacjami (nie jednym w domu, ani 10cioma w małej firmie tak jak Ty). Tramwaje to nie jedyne źródło mojego utrzymania, a rzekł bym że jest dodatkowym dla socjalu, więc nie porównuj swojego doświadczenia do mojego, Jacka Rzeuskiego, czy nawet wielu z tego forum, bo jeszcze wiele musisz się nauczyć.
Pozdrawiam i na piwko zapraszam, to Ci troszkę poopowiadam jak kiedyś się obsługiwało komputery, jak stawiało się sieci, jakiej długości mogły być przewody do sieciowania, ile się człowiek napier...ł z terminatorkami, jakie były ograniczenia itd...
Może wtedy Ci ciśnienie opadnie ;)

A wiesz czemu XP w sieci z Vistą się krzaczyły?
Bo następowała niezgodność platform i Vista wykrzaczała XP. Miałem dokładnie taki sam problem, do sieci złożonej z XP dołączona została jedna stacja z Vistą i cała sieć zaczęła się sypać, po odłączeniu tej stacji wszystko wróciło do normy.
Wniosek?

JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Poprzednia stronaNastępna strona