Witamy !

Yo! :)

Jesteś nowy na forum? Przywitaj się w tym wątku, opisz swoje auto, napisz jak trafiłeś na forum ...

Moderator: TATAR

Yo! :)

Postprzez Czarny986 » 18 wrz 2012 19:21:20

Witam wszystkich serdecznie. Na forum natknąłem się przeglądając internet w poszukiwaniu informacji na temat Froterek. Już mi się wydaję że na dłużej zostanę na forum, z racji tego że jestem zdecydowany na zakup Opla Frontery. Na pewno będę potrzebował kilku porad o bardziej doświadczonych motoryzacyjnie kolegów.

Moje pojęcie o motoryzacji na kolana nie powala, niestety mechanikiem nie jestem i raczej na pewno nie będę, ale też stąd moja obecność na waszym ( fajnym jak dotąd ) forum, bo gdybym pozjadał wszystkie rozumy to moja obecność na forum byłaby zbędna ( jak co poniektórych poganiaczy internetowych ).

Chciałbym z waszą pomocą rozpocząć przygodę Oplem Fronterą, waszym forum, może i poniekąd światem offroadu ( definitywnie rekreacyjnego :) ) Nauczyć się czegoś o motoryzacji.

O samochodach terenowych ogólnikowe pojęcie posiadam, byłem właścicielem starszej Suzuki Vitary, która to zaszczepiła we mnie miłość do większych samochodów. Niestety jak zrobiłem w niej wszystko co mogłem za jak na moją kieszeń horendalne sumy stwierdziłem że auto się za bardzo sypie i je sprzedałem, czego potem wielokrotnie żałowałem ponieważ kolejny właściciel na nic się nie skarży i dogina sobie nim po górach a ja jeżdżę teraz starym niskopodłogowcem i ślinię się przez szybę na innych posiadaczy terenówek.

Z racji tego że z tą Vitarą mnie wpakowano w bagno i to jeszcze po starej dobrej znajomości, tak też teraz BEZ STAREJ DOBREJ znajomości szukam sobie ( SAM! ) innego vagonu westchnień do pieszczenia.

Koledzy... Błądziłem, jak ja wielce błądziłem. Brak ogarnięcia w temacie rzucał mnie na wiele durnych decyzji, poprzez kolejne Suzuki do Toyoty Rav4. Aż w końcu stwierdziłem że nie interesuje mnie to że OPEL będzie tylko OPLEM i japońcem się nie stanie. Ale mimo wszystkich ( wielu! ) za i przeciw zdecydowałem się na Opla Fronterę w dieslu. Z racji tego że jest to stary dobry ECO-TEC który ( oczywiście że to wiem! ) będzie się srał co jakiś czas, ale z drugiej strony zrobię go za pół ceny Japońca z racji tego ( tak gdzieś przeczytałem ) że Frotka ma silnik od Omegi. Więc problemu z częściami być nie powinno. Niska cena, tania eksploatacja, stosunkowo przyzwoite spalanie, nie najgorsza stylistyka pojazdu jednak rzuciła mnie pod drzwi marki Opel i waszego forum. Mam nadzieję że swoją osobą nie będę wam przeszkadzał a i myślę że spędzę na forum kilka fajnych godzin, dni, miesięcy, lat? Nie raz wpadnę na zlot jeśli będzie ku temu możliwość.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie! :)
Czarny986

Re: Yo! :)

Postprzez adrianee36 » 18 wrz 2012 20:07:32

:hi:
adrianee36
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 9
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez sla-tom » 18 wrz 2012 20:39:55

:hi: witam :hi:
sla-tom

Postprzez markus » 19 wrz 2012 08:02:58

Czarny986 napisał(a):Witam wszystkich serdecznie. Na forum natknąłem się przeglądając internet w poszukiwaniu informacji na temat Froterek.

Kolego, małe sprostowanie:
Froterka jest tylko jedna :1: więcej nie ma a info o niej mało.
A tak na serio, to chciałbym, żebyś się konkretniej określił:
że diesel to wiemy, ale żeby coś pożytecznego dla Ciebie napisać to trzeba wiedzieć jaki model Cię interesuje A czy B, Long czy Sport itd, itd..
No i witaj w naszych skromnych progach :hi: :hi:
markus

Postprzez Argail75 » 19 wrz 2012 08:35:00

czesc ....... :hi:
Opel Frontera B 3.2 V6 Long PB/LPG 3'' BFG MT 30,5 ''manual 2000r
Argail75
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 24
Pochwały: 7
Województwo: Łódzkie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez przemia » 19 wrz 2012 08:54:03

Ecotec w dieslu to chyba tylko 2.2dti z tego co wiem...

W brew pozorom nie ma z nim tak dużo problemów. Mój pierwszy wytrzymał 2 lata katowa... tzn intensywnej jazdy :mrgreen:

Kupuj, lej i jeździj! :bike:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez SKODA76 » 19 wrz 2012 18:52:47