Witamy !

Włącz światła bo Cię nie widzę

Rozmowy na wszystkie tematy

Włącz światła bo Cię nie widzę

Postprzez danielos86 » 16 wrz 2012 11:16:12

Wracam do domu prostą i pustą drogą. Pogoda całkiem ładna, widoczność pewnie dalej niż na kilometr, godziny przedpołudniowe. Nagle wściekle czerwony Matiz jadący z naprzeciwka razi mnie długimi by przypomnieć, że jadę bez świateł. Co za ch#$! :wsciekly: - Krzyczę sam do siebie. Słabo mnie widać czy co? Jechałem bez świateł bo uważam, że to durnota świecić sobie w biały dzień. Ktoś wprowadził chory przepis narażający ludzi na koszty (żarówki, mandaty itd.) i jeszcze twierdzi, że to poprawia bezpieczeństwo. A fakty są takie, że liczba wypadków wcale przez to nie spadła, za to ceny żarówek poszły w górę bardzo mocno. Po powrocie do domu moje oczy powoli dochodzą do siebie a ja żałuję, że nie zrewanżowałem się kierowcy Matiza tym samym. Zastanawiam się , dlaczego ludzie mrugają wszystkim którzy jeżdżą bez świateł? Martwią się o to, że policja wlepi komuś mandat? Jak ktoś chce ryzykować utratę kilku stuwek i punktów to przecierz jego sprawa. Mnie złapią, to ja zapłacę a, świateł i tak nie zapalę bo mam swoje zdanie i zamiar przy nim pozostać. Zresztą oślepianie długimi też jest przecież karane mandatami.... Na koniec pragnę zaapelować do wszystkich forumowiczów by nie oślepiać nikogo, kto jedzie np. bez oświetlenia w ciągu dnia. Nie ma sensu tego robić.
danielos86

Re: Włącz światła bo Cię nie widzę

Postprzez przemia » 16 wrz 2012 11:30:18

Muszę się z Tobą nie zgodzić! Nieraz zdarzało mi się zapomnieć włączyć światła i gdy ktoś mi mrugał to unikałem w ten sposób mandatu. Sam też mrugam innym którzy jadą bez świateł i większość je włącza i macha ręką w podzięce. To że jesteś bogaty i lubisz płacić mandaty to Twoja sprawa, nie namawiaj mimo tego ludzi do nieuprzejmości!

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez brum » 16 wrz 2012 11:42:51

dokładnie to co Przemek napisał.

A dodatkowo:
danielos86 napisał(a): Ktoś wprowadził chory przepis narażający ludzi na koszty (żarówki, mandaty itd.) i jeszcze twierdzi, że to poprawia bezpieczeństwo

A ile tych żarówek w ciągu roku wymieniasz? bo ja przez rok to jedną czyli 7zł(piszę o tico które jeździ codziennie). Jak ktoś ma włączone w dzień to go już z daleka widać. Są auta których nie widać w upalny i ładny dzień bo kolor się zlewa z asfaltem.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez adrianee36 » 16 wrz 2012 11:44:12

przemek ma racje, dobrze czasem komus mignac, moze sie zapomniał i dzieku temu ocali 100-200zl które kiedys chetnie wyda na nowa chłodnice czy pompe wody :D . samochodem jezdze od 5 lat (tyle mam prawko) i jeszcze nigdy w zadnym z moich aut nie zmieniłem zarówki, wiec gadanie bajek ze to naciaga nas na koszta to bajka. a auto z właczynymi swiatłami jest lepiej widoczne Wiec warto swiecic nawet w dzien !
adrianee36
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 3
Pochwały: 9

Postprzez Odoll » 16 wrz 2012 11:59:14

danielos - Myślę że trzech moich poprzedników wyczerpało temat , zgadzam się z każdym ich zdaniem . Ty za to pomyśl czasem o innych , nie jesteś pępkiem świata .
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Pomorskie

Postprzez przemia » 16 wrz 2012 12:33:23

Odoll napisał(a):... nie jesteś pępkiem świata .

My tu staramy się jakoś dyplomatycznie, że jest potrzebne, że pomaga, a Ty Sławek musisz prosto z mostu :mrgreen:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Odoll » 16 wrz 2012 12:54:54

przemia napisał(a):My tu staramy się jakoś dyplomatycznie :mrgreen:

Kurna , cham i bydle niewychowane ze mnie chyba jest :niewiem: ale co ja poradze że taki jestem zimny drań :mrgreen:
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez FROTERKA » 16 wrz 2012 13:53:03

danielos86 napisał(a): Nagle wściekle czerwony Matiz jadący z naprzeciwka razi mnie długimi

Zrób lift. :gears: :hilift:
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez Odoll » 16 wrz 2012 14:10:04

FROTERKA napisał(a):Zrób lift. :gears: :hilift:

Chyba myślenia :boss:
Kupiłem bordo frote,
kupiłem bordo frote,
bende se nią jeździł,
lasem polem błotem.
Odoll
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez danielos86 » 16 wrz 2012 15:32:27

przemia napisał(a): To że jesteś bogaty i lubisz płacić mandaty to Twoja sprawa, nie namawiaj mimo tego ludzi do nieuprzejmości!
Po pierwsze nie jestem bogaty a, po drugie uprzejmością nie jest oślepianie kogokolwiek długimi.

brum napisał(a): Są auta których nie widać w upalny i ładny dzień bo kolor się zlewa z asfaltem.
Bez obrazy ale, może trzeba wybrać się do okulisty? A co z pieszymi i rowerzystami którzy często ubrani na ciemno, bez oświetlenia i odblasków poruszają się po drogach? Takim nikt nie daje po gałach długimi, żeby się "opamiętali".

Odoll napisał(a): Ty za to pomyśl czasem o innych , nie jesteś pępkiem świata .
A jaką krzywdę robię innym jadąc w biały dzień bez świateł? Pępkiem świata faktycznie nie jestem ale, mam prawo do własnego zdania.
danielos86

Postprzez brum » 16 wrz 2012 15:46:21

danielos86 napisał(a):Bez obrazy ale, może trzeba wybrać się do okulisty? A co z pieszymi i rowerzystami którzy często ubrani na ciemno, bez oświetlenia i odblasków poruszają się po drogach? Takim nikt nie daje po gałach długimi, żeby się "opamiętali".

Zacznij jeździć to zobaczysz a raczej nie zobaczysz jak auto koloru szarego zlewa się na prostym odcinku drogi i go wgl nie widać. A rowerzyści i piesi powinni być oświetleni, a jeśli nie są to mandaty i koniec. A dlaczego im nikt nie świeci długimi? bo ich nie widać i zauważa się ich przed maską.

danielos86 napisał(a):A jaką krzywdę robię innym jadąc w biały dzień bez świateł?

Taką że Cię nie widać z daleka.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez danielos86 » 16 wrz 2012 16:00:19

http://www.dennisflood.com/photos/get/27b4/long_desert_highway Czy tych samochodów naprawdę nie widać z daleka? A co z jazdą w mieście np. w korku? Wszyscy blisko siebie a mimo to światła mają włączone. Czy naprawdę nikt z Was nie uważa, że to trochę absurdalne?
danielos86

Postprzez brum » 16 wrz 2012 16:13:48

Odległość ok 0.5km i są białe więc je widać.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez danielos86 » 16 wrz 2012 16:20:08

Jeśli kierowca uważnie obserwuje drogę, jadąc z przepisową prędkością 500m zawsze powinno wystarczyć na reakcję.
danielos86

Postprzez smike » 16 wrz 2012 16:26:20

:stop: uwaga, się nakręcacie nawzajem... :stop:
smike

Postprzez brum » 16 wrz 2012 16:59:00

ee tam.

chcesz to jeźdź bez świateł, ja będę jeździł na włączonych bo wbrew śmiesznym teoriom koszty nie są większe.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez przemia » 16 wrz 2012 17:58:36

danielos86 napisał(a):... Bez obrazy ale, może trzeba wybrać się do okulisty? ...

Zgadzam się z Tobą w 100%. Jeśli w upalny dzień(domniemywam że chodzi o słoneczny) jesteś oślepiony jak ktoś Ci zaświeci długimi to jest problem ze wzrokiem.

Nie chciałbym się z Tobą spotkać naprzeciw jeśli mrugnąłbym Ci długimi w nocy...

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez danielos86 » 16 wrz 2012 18:09:59

brum napisał(a):ee tam.

chcesz to jeźdź bez świateł, ja będę jeździł na włączonych bo wbrew śmiesznym teoriom koszty nie są większe.

No i oto mi chodziło. Niech każdy sam decyduje o zapalaniu świateł w dzień. I nawet jeśli zdecydowana większość osób mnie krytykuje lub się po prostu nie zgadza z moim zdaniem to O.K. Ale, zauważcie jedną rzecz. Koszty niby niewielkie (jeśli chodzi o żarówki, bo mandaty to inna sprawa) jednak ktoś po wprowadzeniu tego przepisu zaczął dużo lepiej zarabiać na żarówkach i LED-ach przeznaczonych do jazdy dziennej. Teraz mówi się o wprowadzeniu obowiązku jazdy zimą na oponach zimowych i znowu tłumaczą to bezpieczeństwem. Ktoś znowu na tym zarobi a, my znowu stracimy lecz, tym razem dużo więcej. A czy nie lepiej było by poprawić stan dróg, wydać więcej pieniędzy na odśnieżanie i posypywanie nawierzchni żwirem z solą. Odpowiedź brzmi tak ale, tylko z punktu widzenia kierowcy. Bo z punktu widzenia polityka jest odwrotnie. Po co wydawać pieniądze jeśli można je wyciągnąć od kierowcy? Jakiś czas temu w gazecie czytałem o pomyśle wprowadzenia obowiązkowych, dwóch przeglądów technicznych w ciągu roku dla starszych samochodów. I znowu tłumaczą to bezpieczeństwem. Czy jednak naprawdę o bezpieczeństwo chodzi? A może jednak o nasze pieniądze? Nad tym się zastanówcie. Na koniec zaznaczam, że to tylko i wyłącznie moje zdanie i oczywiście macie prawo się z nim nie zgadzać.
danielos86

Postprzez PabloFrotaA » 16 wrz 2012 18:33:50

"Teraz mówi się o wprowadzeniu obowiązku jazdy zimą na oponach zimowych i znowu tłumaczą to bezpieczeństwem" ja jestem za zobacz sobie przyczepność na takiej a na takiej oponie, jest całkiem inna struktura gumy, a co do świateł to sam miałem taka syt ze jechał gość bez nich i go nie zauważyłem wyjeżdżając z drogi podporządkowanej(czarne auto i wyjazd z tunelu) a co do kosztów żarówek to ojciec jak włożył do auta to od 4rech lat świecą wiec gdzie tu wydatki? :niewiem:
Był żółty GAZ 69
Była Frotka Sport
Frotka A 95r 2.8tdi
Grand Cherokee 5.2 V8
A teraz B 3.2
http://www.youtube.com/user/PawelRS50/v ... rid&view=0
PabloFrotaA
Bywalec
Bywalec

Obrazki: 11
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez kondi » 16 wrz 2012 18:53:47

PabloFrotaA napisał(a):"Teraz mówi się o wprowadzeniu obowiązku jazdy zimą na oponach zimowych i znowu tłumaczą to bezpieczeństwem"

czyli wszyscy posiadacze frotek jeźdzacych cały rok na mt muszą zakupić opony typowo zimowe bo jak nie to mandaciory sie sypać będa????
Opel frontera sport LPG lift 3" BFG KM2 31" snorkel (sprzedane :( )
Opel frontera B Long 3.2 LPG frotka rośnie :) 2"zawiecha +2"BL + KM2 33" ... a to nie koniec.... jednak koniec ( sprzedane )
Opel frontera A long 2.2 "rudzielec" domowa seria

PoJEEEPało mnie do 3 odlicz :)
wj 4.7 v8
zj 4.0
xj 2.5

605348314
kondi
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 8
Pochwały: 3