Witamy !

[B]kontrolka napedu miga, naped działa w najlepszym porządku

[B]kontrolka napedu miga, naped działa w najlepszym porządku

Postprzez pawel841204 » 20 gru 2011 21:06:30

witam wszystkich urzytkowników dopiero sie zalogowałem wiec jestem nowy mam mały problem z fronterą 3.2 v6 automat a mianowicie z przednim napedem kontrolka od napedu miga a napedy działają narmalnie załancza sie i rozłancza bez problemu lecz gdy jest włączony to nie swieci lecz miga i oprucz tego usłyszałem dziwny swist gdy naped jest włączony nie wiem co jest grane czy może miał ktos taki problem lub wie co to morze byc prosze o jakies odpowiedzi pozdrawiam :)
pawel841204

Re: kontrolka napedu miga a naped działa w najlepszym porząd

Postprzez RudeBoy » 20 gru 2011 21:35:38

Generalnie to lampka miga gdy trwa załączenia lub rozłączanie napędu. Jeżeli po naciśnięciu przycisku lampka miga to na 99% nie zapiął się przód... Jesteś pewien, że przód ciągnie? Dasz radę zapiąć reduktor?
Sprawdzić szczelność absolutnie wszystkich przewodów podciśnieniowych od sterowania dopinaniem przedniego mostu.
Grzechu

I would rather push my Land Rover than drive a jeep
jest Land Rover Discovery II Td5 - miłość przyjdzie z czasem
była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 21
Pochwały: 91
Województwo: Małopolskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez markus » 20 gru 2011 21:36:38

cześć, witam Cie serdecznie!!!
Dobrą rzeczą jest się przywitać w odpowiednim dziale: viewforum.php?f=90
Taki jest przyjęty zwyczaj :hi:
Co do problemu to w prawym górnym rogu jest wyszukiwarka, tam coś znajdziesz a jeśli nie to cierpliwości ktoś Ci na pewno odpowie,!!!
Myślę, że to będzie coś z podciśnieniem!! :niewiem:
markus

Postprzez przemia » 20 gru 2011 21:57:29

Jeśli jesteś pewien że napęd załącza(tzn przód ciągnie) a kontrolka miga, to znaczy że nie działa czujnik na mechanizmie spinania przodu. Elektronika nie dostaje sygnału od przełącznika i pokazuje że nie jest poprawie zapięty napęd(szybko mruga).

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 20 gru 2011 22:19:26

przemia napisał(a):Jeśli jesteś pewien że napęd załącza(tzn przód ciągnie) a kontrolka miga, to znaczy że nie działa czujnik na mechanizmie spinania przodu. Elektronika nie dostaje sygnału od przełącznika i pokazuje że nie jest poprawie zapięty napęd(szybko mruga).

Ale zdaje się, że dopiero jak sygnał z tego czujnika jest pozytywny to dopina się elektrycznie wał na przód w redukotrze. Dla tego śmiem wątpić, że mu na prawdę ten przód ciągnie... Więc albo mu tylko podcisnieniowo spina lewą półoś a czujnik tego nie sygnalizuje i wtedy wysrany ten czujnik... albo w ogóle lewa półoś się nie zapina i wtedy trza grzebać przy podcisnieniu.
Grzechu

była Frontera B Sport 2.2dti - lift 3" + BL 1" BFG MT KM2 32", stal, winch, osłony i inne fanty
RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez markus » 20 gru 2011 22:43:26

mnie zainteresował ten świst, moim zdanie to przewód podciśnieniowy się zsunął albo pękł i dlatego kontrolka napędu miga dając błąd!!
markus

Postprzez kasalka » 20 gru 2011 23:28:50

Świst przy jeździe z załączonym przodem jest słyszalny, a tym bardziej na "wolnym przełożeniu" i wg opinii w innych tematach jest rzeczą naturalną. Więc można domniemać iż napęd się załącza. Natomiast co do mrugającej kontrolki to sprawdziłbym w pierwszej kolejności przewody podciśnienia. następnie elektryka i mechanika.
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez pawel841204 » 21 gru 2011 05:49:45

witam co do napedu to jestem pewien ze ciągnie reduktor włącze gdy jest włączony przud inaczej nic z tego odnosnie podcisnienia to musze dopiero zobaczyc bo jeszcze sie temu nie przyglądałem odnosnie swistu to nie było tego wczesniej gdy zapinałem przud dopiero po tej akcji tz zjezdzałem z żwirowej góry na droge asfaltową skrecając w prawo na włączonym przodzie bez reduktora gdy stanąłem na asfalcie i wyłączyłem przud kontrolka zgasła lecz czułem ze cos dalej trzyma ujechałem ok 300 m do domu i miałem problem z skreceniem w lewo do domu rano gdy go odpaliłem to wszystko sie uspokoiło tylko zaczeła migac kontrolka od napedu tak to wygląda sprawdze weżyki od podcisnienia i sie odezwe z góry wszystkim dziekuje pozdrawiam :) :)
pawel841204

Postprzez lievre » 21 gru 2011 16:05:09

Miałem to samo napęd działał a kontrolka mrugała. Oberwany był kabelek na krancówce mechanicznej która potwierdza do sterownika poprawne zapięcie napędu. Sprawdź kostke zaciskową moze błoto zrobiło swoje i niema poprostu styku. Jak czujesz ze zapina przód to podciśnienie masz ok.
lievre
Nowicjusz
Nowicjusz

Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 21 gru 2011 17:54:35

Chyba jednak nie ma OK podciśnienia bo z tego co zeznaje kolega wynika, że pomimo próby odpięcia przodu napęd pozostaje włączony.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez pawel841204 » 02 sty 2012 06:47:45

witam panowie dopiero miedzy swietami sprawdziłem te wezyki podcisnienia i wszystko jest ok kable do czujnika też ok a naped włancza i wyłancza sie tak jak powinien tylko nie wiem czemu mruga i słysze gwizd i opur w przednim napedzie jak możecie to pomużcie co to może byc pozdrawiam :)
pawel841204

Postprzez lievre » 02 sty 2012 12:31:42

Jezeli słyszysz i czujesz ze sia załącza przód to chyba tylko czujnik został. Wyciągnij wtyczke od czujnika przy przednim moście, zapal auto, załącz przód i zewrzyj ze sobą przewody we wtyczce. jeśli przestanie mrugać to czujnik do wymiany.
lievre
Nowicjusz
Nowicjusz

Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez pawel841204 » 02 sty 2012 20:18:32

witam odnosnie czujnika to sprawdzałem i objaw jest taki jakwłanczam naped to kontrolka mruga jak wyjme kostke i włącze naped to nie ma nic a jak złącze dwa kabelki razem to też mruga wiec nic z tego nie wiem ale moim zdaniem czujnik jest ok a odnosnie napedu to załancza sie i wyłancza na 100% ba sie wkużyłem i zapiołem samochud do drzewa i prubowałem włanczac i wyłanczac i jest ok i ja tez bym sie nie martwił jeżeli naped działa tylko martwi mnie swist gdy włącze przód i czuje na słiskim(ubity snieg na drodze) ze jest niestabilny gdyby przud działał inaczej niż tył jeżeli ktos wie co to morze byc to prosz odpisac stawiam duże piwo :beer: bo nie wiem czego sie czepic pozdrawiam
pawel841204

Postprzez woditiel » 27 sty 2013 19:58:41

witam . jeśli takie są objawy sprawdź gdzieś czy nie był wymieniany tylny albo przedni napęd i czy są te same przełożenia
woditiel
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Podkarpackie
Samochód: Frontera A 2.3TD Long 1991-1995

Postprzez Markon » 27 sty 2013 20:05:26

woditiel napisał(a):witam . jeśli takie są objawy sprawdź gdzieś czy nie był wymieniany tylny albo przedni napęd i czy są te same przełożenia
:1: po pierwsze odpowiedz z kosmosu po 2. przynajmniej o rok za późno :wink: :wink:
Mitsubishi Pajero 2 3.0
Suzuki Grand Vitara 2 2.0
Ford Escape 2 2.5
Markon
Fanatyk Ekstremalny
Fanatyk Ekstremalny

Obrazki: 4
Pochwały: 1
Województwo: Łódzkie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Argail75 » 27 sty 2013 20:43:16

No może i rzeczywiście troszke późna ta podpowiedź ale kolega tylko coś zasugerował i jeśli jest to czystm absuredem (o różnych przełożeniach) to Moderator powinen usunąć błędne info.
Wracając do tematu to miałem podobny przypadek na Mikołajkach . Przejechałem całą trase , troszke poszalałem , pare razy wpakowałem się w mokre miejsca. Przyjechałem na baze i zostawiłem auto z zapietym przodem . Rano gdy wstaliśmy każdy odpalił swoją fure i szykowaliśmy się do powrotu. W moim autku okazało się że nie moge odpiać przodu (tzn tak pokazywała kontrolka od napedów i ciągle mrygała). Prawda był inna bo tak naprawde napędy się załączały i rozłączały ( szumu nie było żadnego przy włączonym i wyłączonym napedzie). Może i nie widziałem tego jak kółka się kręcą ale zdecydownie czułem podczas jazdy. Czyli kiedy naped rozpiety dupa lata aż miło , po zapieciu przodu autko prowadziło się wyśmienicie.
Do dziś nie wiem co było przyczyną bo zamiast wracać do Łodzi pojechałem w strone Krakowa off- roadowo i jak przetargałem autko po terenie , praca napędów wróciła do normy i działa po dziś dzien ( kontrolka pokazuje że napedy się załączają i rozłączają , i tak jest w rzeczywistości ).

Stawiam na jakieś zamarznięcia , może woda dostała się do czujnika i błednie przychodził sygnał , a może w układzie podciśnienia zamarzł płyn czy olej. Nie ukrywam że nie wiem co się znajduje w tym układzie ale powietrze było by chyba absurdem . Może już wiec u mnie czas wymienić te płyny i nie bedzie już takich numerów , albo dobrze zebazpieczyć elektronike czujnika.
Opel Frontera B 3.2 V6 Long PB/LPG 3'' BFG MT 30,5 ''manual 2000r
Argail75
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 24
Pochwały: 7
Województwo: Łódzkie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez RudeBoy » 27 sty 2013 21:59:50

Przecież mówiłem Ci że zamarzł Ci mechanizm zapinania półosi bo masz nie szczelny.
Napęd rozpinał się tylko na reduktorze ale dyfer przedni pracował - bo się półoś nie rozpinała.
Grzechu

RudeBoy
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Powrót do Układ przeniesienia napędu