Witamy !

fotelik dzieciecy we frotce 3-drzwiowej

Rozmowy na wszystkie tematy

fotelik dzieciecy we frotce 3-drzwiowej

Postprzez sznurka » 31 maja 2011 07:40:32

Pytanie mam czy ktoś ma zdjęcia zamontowanego fotelika we frotce?
Czy wmontowanie fotelika wymaga dużej ekwilibrystyki? chodzi mi o fotelik ten do 13 kg
Używacie bazy i w nią wpinacie? Czy raczej za każdym razem pasami?
Chętnie też dowiem się jak wygląda montaż fotelika powyżej 13 kg
sznurka

Re: fotelik dzieciecy we frotce 3-drzwiowej

Postprzez jrzeuski » 31 maja 2011 07:58:43

Mowa o montażu z tyłu czy z przodu? Ja mam Longa i 2 foteliki. Były montowane w każdej konfiguracji (z wyjątkiem fotela kierowcy :mrgreen: ) i zawsze pasami. Jest w ogóle jakaś inna opcja? O ile wiem to Froty A nie miały ISOFIXa (nie wiem jak B). Natomiast wyobrażam sobie jaką ekwilibrystyką musi być sadzanie dziecka w foteliku na tylnej kanapie w Sporcie. Przerabiałem to w płaszczaku i to był jeden z powodów zakupu Longa.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez sznurka » 31 maja 2011 08:18:43

Ano z tyłu :boss:
Właśnie sport mam i zastanawiam się głęboko jak bardzo to skomplikowane jest, a pewnie jest :?
sznurka

Postprzez markus » 31 maja 2011 10:38:46

nie jest to kompletnie zamotane, ja mam Sporta z 98' i dla mojego 7miesięcznego synka używałem bazy z fotelikiem, bez problemowo, tylko jego mama musiała się :killer: :wsciekly: :killer: (na narzekać) żeby wskoczyć do niego!!! :wink: hihihihihi wiesz dwu calowy lift plus 33x12.5R15 troszkę auto dźwignęło do góry!! A że jest z metra cięta!aha i jeszcze jedno, do taki mały fotelik należy montować "twarzą w tył" więc na rurze, do której są pasy zamontowane zakładam wypukłe lusterko takie na zatrzasku, kupione na allegro kilka lat temu, tylko trzeba było uchwyt przemotać!!! żeby buźkę maluszka było widać!!!!
markus

Postprzez jrzeuski » 31 maja 2011 10:42:04

Taki mały fotelik najlepiej montować na fotelu pasażera (pamiętać o wyłączeniu poduszki jeśli jest :!: ) a nie tylnej kanapie. No chyba, że mama również siedzi z tyłu i wtedy żadne dodatkowe lusterko nie jest potrzebne.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez markus » 31 maja 2011 11:04:00

poduszki u mnie nie ma, ale przekonanie mamy do tego, że z tyłu i za fotelem kierowcy jest najbezpieczniej!!! kiedyś próbowałem, ale już nie tłumaczę tego nie da się zrobić!!!
Tak jest mama z tyłu z maluchem, ale zdarza się (na krótkich dystansach), że jest sam z tyłu!!!
markus

Postprzez jrzeuski » 31 maja 2011 11:38:36

Wiem z doświadczenia, że małe dziecko samo z tyłu to kiepskie rozwiązanie. Lusterko nie załatwia sprawy, bo jak zacznie się drzeć, że mu wypadła z rąk zabawka czy butelka, to zapomnij, że w czasie jazdy sam coś na to poradzisz. Zwłaszcza we Frotce, bo nawet ręką tam nie sięgniesz, gdy drugą trzymasz kierownicę. O bezpieczeństwie takiej ekwilibrystyki nie ma co wspominać. Plusem Frotki jest natomiast to, że mama nie ma problemu, żeby w czasie jazdy przejść z przodu do tyłu i zająć się maluchem nie przeszkadzając przy tym tacie w prowadzeniu auta. W osobówce ta sztuka ma małe szanse powodzenia. Brakuje nam tego teraz jadąc z dwójką dzieci w Polo, chociaż i tak mama nie miałaby gdzie usiąść pomiędzy fotelikami. Nie to co we Frocie...

Teraz młody jak ze mną jedzie sam Frotką to nie da się usadzić z tyłu. Musi siedzieć z przodu koło taty, aby widzieć i kontrolować, co się dzieje na drodze i pilnie podpatrywać obsługę wszystkich wajch. Szczeniak widzi więcej ode mnie, ale to pewnie dlatego, że ja zajmuję się głównie obserwacją dziur przed maską a on horyzontu. Będzie kiedyś z niego dobry pilot :>: A na razie muszę go nauczyć rozpoznawać znaki i wypatrywać radary, to będzie mi raportował :boss: Ten dwuletni skubaniec jak się w garażu dorwie do fotela kierowcy, to umie już wszystko włączyć i wyłączyć, wachluje biegami i kręci kierownicą (tzn. w ramach luzu). Po tym jak sam włączył zapłon przestałem mu dawać kluczyki, co oczywiście kończy się nieodmiennie awanturą i płaczem. Jak zacznie sięgać do pedałów, to pewnie miejsce taty będzie na tylnej kanapie :?
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez markus » 31 maja 2011 12:04:59

moja żona nie jeździ frotką aż tak często!!! A i dobrze bo nie słucham marudzenia!!!
za to mój starszy syn (5lat) nie uznaje innego auta!!! tylko "wielka stopa" fotelik na siedzenie i na ryby, i do lasu i w pola, byle by tylko "TELENUWĄ" HIHHIHI, aż się serducho cieszy jak jedziemy razem!!! nawet doszło do tego że na "zimny łokieć" chce, a przy małych autach to tylko : Tato zobacz jaki malutki samochodzik koło nas",
może to byłby dobry temat : nasze dzieci we Frotkach!!!!
markus

Postprzez jrzeuski » 31 maja 2011 12:17:51

markus napisał(a):może to byłby dobry temat : nasze dzieci we Frotkach!!!!
Wątek "na poprawę humoru" miałby prawdziwego konkurenta :D

Dla mojego syna też wybór między jazdą Frotką a Polo jest oczywisty. Jeszcze nie jest tak elokwentny, ale na drodze interesują go wyłącznie terenówki i wszystko co większe od nich. Przy czym cwaniak odróżnia te prawdziwe od SUVów, których palcem mi nie wskazuje :shock: Rozpoznaje je po ilości błota czy rdzy :niewiem: Muszę go spytać jak jeszcze podrośnie. A osobówki traktuje jak stonkę: najlepiej rozdeptać :mrgreen:

PS. Zauważyłem też, że podoba mu się jazda po wertepach :1:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez markus » 31 maja 2011 12:46:14

no to nie ma co, zakładamy nowy temat!!!!?????
" passat mamy jest ok, ale wiesz tato nasz jest lepszy " :>:
markus

Postprzez sznurka » 31 maja 2011 14:44:16

markus a masz zdjęcia jak to wyglądało?

jrzeuski pewnie ze z przodu wygodniej ale w zdecydowanie mniej bezpiecznie, ustawa nie zabrania ale Skandynawia wozi dzieci tyłem do kierunku jazdy właśnie ze względów bezpieczeństwa. Jak się jedzie tylko z dzieckiem to pewnie wpiąć lepiej z przodu niż jechać na syrenie :killer: ale w dwie dorosłe osoby lepiej chyba wybrać opcję bezpieczniejszą
sznurka

Postprzez markus » 31 maja 2011 15:16:03

No fotek nie mam, ale do fotelika tego z bazą, dołączona była klamra, która spinała pas wychodzący z dołu razem z tym schodzącym z góry (wyglądało to jak litera H z tym, że końmcówki były jeszcze do tego zawinięte ) także baza zakotwiczona była stabilnie, po założeniu klamry i zapięciu pasa fotelik był na serio zapięty fest!!! fotelik w tej chwili jeździ w szwagierki Hondzie, ale jeśli na weekend się z nimi zobaczę to zrobię fotki i dołączę!!!
Jeśli ,masz jakieś pytania albo ja nie wyjaśniłem na tyle jasno to śmiało pytaj!! postaram się wytłumaczyć jak najlepiej!!!
pozdro
markus

Postprzez bombi26 » 31 maja 2011 18:22:04

markus napisał(a):...A że jest z metra cięta!!!!!

Dobre :) :) :) a ciekawe co ona by na to powiedziała :?:
ObrazekObrazek
off road jest jak narkotyk - pierwszy raz gratis a później całe życie z wariatami
bombi26
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 6
Pochwały: 1
Województwo: Podkarpackie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez markus » 01 cze 2011 06:20:01

jak to co : F O C H !!! :killer:
Piotrek wiesz, że to prawda!!! :boss:
Kiedy motamy Twoje kółka?????