Witamy !

[3.2] Problem z odpaleniem - nie kręci rozrusznik

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

Re: 3.2 v6 - nie odpala!

Postprzez Nowy44 » 23 sty 2010 15:49:43

Wookash a nie wiesz czy jak wprowadze frontke do garazu to cos pomoze? Bo te przekazniki to co to? gdzie to? i co z tym zrobic? Pewnie tez nie masz pojecia.. To forum ogolnopolskie a nikt nie mial takiego problemu?;(
Nowy44

Postprzez Wookash » 23 sty 2010 15:58:22

No wlasnie to takie moje gdybanie jest tylko. Byc moze schemat by pomogl. Jak masz gdzie zgrzac auto to zagrzej moze pomoze. Jak juz pisalem moze gdzie woda sie dostala i jak zamarzla to rozwalila cos. Ewentualnie cos gdzies nie masuje.
Wookash

Postprzez Nowy44 » 23 sty 2010 16:06:42

musze sprobowac - w koncu nic innego mi nie pozostalo;) dzieki za info.
Nowy44

Postprzez Nowy44 » 25 sty 2010 20:31:30

Uff..wypiela sie kostka znajdujaca sie obok kolumny kierownicy:)

P.S. Malenstwo znow pieknie chodzi:D
Nowy44

Postprzez Wookash » 25 sty 2010 20:33:54

Wiec bylem blisko piszac ze nie masuje :)

Pozdr.
Wookash

Re: [3.2] Problem z odpaleniem - nie kręci rozrusznik

Postprzez PATHFINDER » 03 gru 2010 21:05:50

Witam
Mam podobny problem. Przy kręceniu kluczykiem slychać tylko "cyk cyk" pod maską. Co którys raz słychać że rozrusznik próbuje zapracować ale jakby nie miał siły. Problem wystąpił po duzych opadach śniegu i mrozie. Akumulator sprawdzony, jest na pewno dobry.
Znajomy miał to samo ale w starej astrze i podobno poluzował się jakiś kabel od jakiegoś przekaźnika. Ale to nie astra a silnik 3.2 Auto stoi pod blokiem i nawet nie mam jak pod nie wejść. Czy ta opisywana wcześniej kostka koło kolumny jest na wierzchu? Czy trzeba coś rozkręcać żeby sie do niej dostać?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam
PATHFINDER

Postprzez gieras77 » 04 gru 2010 01:19:17

PATHFINDER napisał(a):Witam
Mam podobny problem. Przy kręceniu kluczykiem slychać tylko "cyk cyk" pod maską. Co którys raz słychać że rozrusznik próbuje zapracować ale jakby nie miał siły. Problem wystąpił po duzych opadach śniegu i mrozie. Akumulator sprawdzony, jest na pewno dobry.
Znajomy miał to samo ale w starej astrze i podobno poluzował się jakiś kabel od jakiegoś przekaźnika. Ale to nie astra a silnik 3.2 Auto stoi pod blokiem i nawet nie mam jak pod nie wejść. Czy ta opisywana wcześniej kostka koło kolumny jest na wierzchu? Czy trzeba coś rozkręcać żeby sie do niej dostać?
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Skoro twierdzisz ,ze akumulator jest ok.to spróbuj podłączyć jeden z przewodów rozruchowych(do kupienia na stacji paliw lub pożycz od sąsiada) z biegunem"-"w akumulatorze z jaką częscią metalową silnika i ogólnie sprawdż stan połączeń klem do akumulatora.Jeżeli rozrusznik zacznie kręcić to problem tkwi w "masie"-połączenie silnika z karoserią,to dosyć typowa usterka w większosci starszych aut.Zacznij od prostych metod....
gieras77

Postprzez przemekcrx » 04 gru 2010 10:35:36

PATHFINDER napisał(a):Witam
Proszę o pomoc
Pozdrawiam

Ja bym szukał po stronie rozrusznika cyk-cyk to padający elektromagnes, lub wsuwka Ci się zluzowała..
Słabo kręci -wytarły się szczotki itd.....
Twierdzisz że masz dobry aku..Wez podmień z kimś na chwilę,z tymi akumulatorami różnie bywa..
Brak dobrej masy na silnik
sprawdz..
Frota 3.2 V6
przemekcrx
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 7
Województwo: nie mieszkam w Polsce
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez PATHFINDER » 04 gru 2010 13:56:33

Sprawa się wyjaśniła.
Podobno zawiesił sie i zamarzł rozrusznik. Zawiesił bo coś sie zurzyło a zamarzł bo zimno i mookro. Wszystko razem dało taki efekt. Autko zostało odpalone ale teraz i tak wymaga interwencji elektryka przy rozruszniku bo problem może sie powtarzać. Aku był dobry :)
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc
PATHFINDER

Poprzednia strona

Powrót do Elektryka