| Witamy ! |
|---|
|
|

szaman napisał(a):taka ciekawostka https://www.youtube.com/watch?v=v8JtaPf-IzY niekonwencjonalne wykorzystanie pickup'a

szymon.ha napisał(a):No przecież to fake jak nic... nie mówcie że uwierzyliście w tą reklamę...
Wygląda ten samolot na boening'a 727 którego masa własna wynosi jakieś 46t, a do lądowania 73t, a w tym pickupie nawet na postoju zawieszenie się nie ugina.

szymon.ha napisał(a):No przecież to fake jak nic... nie mówcie że uwierzyliście w tą reklamę...
Wygląda ten samolot na boening'a 727 którego masa własna wynosi jakieś 46t, a do lądowania 73t, a w tym pickupie nawet na postoju zawieszenie się nie ugina.

JJKILLER napisał(a):...W każdym bądź razie na Okęciu obsługa pasa jest do takich rzeczy przygotowywana.

szaman napisał(a):taka ciekawostka https://www.youtube.com/watch?v=v8JtaPf-IzY niekonwencjonalne wykorzystanie pickup'a

eric napisał(a):JJKILLER napisał(a):...W każdym bądź razie na Okęciu obsługa pasa jest do takich rzeczy przygotowywana.
Mają Nissana?

JJKILLER napisał(a):Zgodnie z prawami fizyki śmigłowiec nie może latać, np. jak wytłumaczysz siłę nośną, która wytwarza się na łopacie, nacierającej do tyłu a śmigłowiec leci do przodu? Siła nośna musiała by wytworzyć się od krawędzi spływu do krawędzi natarcia, a ponieważ zgodnie z prawami fizyki jest to niemożliwe to siła nośna jest wytwarzana jedynie na łopatach, które nacierają do przodu. Czyli tylko na 180* obrotu łopat, począwszy na +5* od belki ogonowej, na +5* od czoła osi kończąc (* - stopnie), wyłączając śmigłowce wielowirnikowe, np Kamow.
Reasumując, siła nośna wytwarzana jest tylko na połowie obrotu łopat, więc śmigłowiec nie ma prawa lecieć, co najwyżej pionowo się wznieść i opaść.
Jak to my mówimy. Na szczęście śmigłowce nie znają się na fizyce i dlatego latają.

JJKILLER napisał(a):To może być fake, ale nie musi...

bloodsuckin napisał(a):
Może zaczniemy dyskusje na temat samolotu na bieżni?
Wg mnie, jak również emerytowanego pułkownika lotnictwa, wystartuje bez problemu, bo czemu miałby niby nie wystartować.

ali napisał(a):Powiedz mi ci paliłeś, zapodam to samo jak będe zdołowany![]()
ali napisał(a):Edit: Bo wiesz znajdź mi odpowiednio długa bieżnię :p

bloodsuckin napisał(a):Sęk w tym, że bieżnia nie musi być w cale długa, wystarczy taka na same koła, która będzie się poruszać przeciwnie i z odpowiednią prędkością do ruchu startującego samolotu.
W internetach pełno tego i dywagacje na tysiące stron xD

ali napisał(a):bloodsuckin napisał(a):Sęk w tym, że bieżnia nie musi być w cale długa, wystarczy taka na same koła, która będzie się poruszać przeciwnie i z odpowiednią prędkością do ruchu startującego samolotu.
W internetach pełno tego i dywagacje na tysiące stron xD
No jak zmusisz aby sie powietrze poruszało tak samo szybko jak bieżnia to samolot poleci bez silnika xD

mandibul napisał(a):
Napiszcie mi czemu jak wrzucam ten link jako [img] to strona nie chce wyświetlić obrazka i mam napisane, że nie można określić rozmiaru zdjęcia. Jak wstawić fotki by od razu się pojawiały w wątku??

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości