Witamy !

[A] Sprzęgi automatyczne

Re: [A] Sprzęgi automatyczne

Postprzez bomba78 » 18 wrz 2013 18:00:57

:hi: mam pytanko dziś przy probie podnoszenia na drążkach :) o dziwo bardzo ładnie się kręcą :))ale zauważyłem ze jeden amortyzator jest wywalony(do wymiany ) bo miedzy odbojem a wahaczem jest 2 cm a na drugim 7-10 cm.
Ale czy może być to przyczyna ze tak nisko leży wahacz w porównaniu do drugiego i nie odbija do końca sprzegielko ?
Mi się wydaje ze to może być przyczyna aczkolwiek mogę się mylić :)
:guns: Dopóki Walczysz Jesteś Zwycięzcą :guns:

Obrazek Obrazek Obrazek
bomba78
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Obrazki: 0
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 19 wrz 2013 07:03:33

Za to nie odpowiada amortyzator tylko drążek.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez hater » 09 paź 2013 22:36:33

Po zakupie auta i próbie załączenia 4h i 4l jakby nie rozłączyły się sprzęgiełka czasem przy max skręcie i przy cofaniu zdażało się że coś stukało i terkotało (zdażało się na 4h i 2h). Zabrałem się dziś za rozkręcanie i po rozłożeniu moim oczom ukazał się taki widok:

Obrazek

Wszędzie napakowane było opór smaru, ale co gorsza seger i podkładka z pod niego były przyklejone do smaru na deklu:

Obrazek

Wyczyściłem wszystko dokładnie wymoczyłem w nafcie i nasmarowałem wszystkie ruchome mechanizmy odrobiną smaru teflonowego.

Poskładałem super szczęśliwy wszystko do kupy i wyjechałem się przejechać, ale byłem wku.....ony jak od razu po ruszeniu zaczęło terkotać i strzelać jak w filmiku poniżej:

http://www.youtube.com/watch?v=aDq8CUzzcIE

A teraz do sedna czy to jest wina tych sprzęgiełek, jeśli tak to wymienię je na manuale. Dodatkowym problemem jest też to że nie udało mi się dzisiaj sprawdzić stanu łożysk w przednich kołach (dość konkretnie obrobione "krzyżaki" w śrubach będę musiał jeszcze nad tym popracować, ale nie do końca wydaje mi się żeby takie atrakcje mogły fundować mi łożyska, tym bardziej że po rozłożeniu i złożeniu terkocze cały czas(czyli jest gorzej).
hater

Postprzez bomba78 » 10 paź 2013 05:47:40

nie to żeby cie załamywał :)))
ale ja mam tak w kole od kierowcy :)
nowe sprężyny podmianka na nowe sprzegielko i cały czas to samo tyrkocze nie rozpina się na maxa :))
wiec wyjąłem całkowicie :)) i przed wjazdem do lasu będę zakładał :)) 5 minut zabawy :P
:guns: Dopóki Walczysz Jesteś Zwycięzcą :guns:

Obrazek Obrazek Obrazek
bomba78
Młodszy Guru
Młodszy Guru

Postprzez nightman » 10 paź 2013 06:34:55

Hater, nie masz czasem wyjebkanego wybieraka?
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez hater » 10 paź 2013 06:47:26

Jak auto się toczy bez napędu (na luzie to dźwięk jest ten sam). Rozumiem że chodzi o wybierak skrzyni ?
hater

Postprzez nightman » 10 paź 2013 07:14:09

Nie, chodzi mi o to coś w sprzęgiełku automatycznym. Wygląda jak grubsza podkładka z ząbkami, ale w środku ma ruchomy ( obrotowo mniej więcej 45 stopni w jedną i drugą stronę ) pierścień ( te ząbki ). Całość powinna być na sprężynce - naciągasz w lewo i puszczasz to powinno samo swobodnie wrócić do środka.
Jak to będziesz miał zjechane, to automat też nie będzie zapinał/rozpinał. Najlepsze, że właśnie będziesz słyszał terkotanie.
Obrazek
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez hater » 10 paź 2013 10:04:42

ten elememt po rozłożeniu wyczyszczeniu dokładnie i przesmarowaniu pracował dokładnie jak opisałeś, bez problemu i oporów można go było ruszać od oporu w opór i wracał samoczynnie. Więc wydawało mi się że wszystko jest ok.
Dzisiaj będę to wieczorem rozbierał raz jeszcze i zobaczę co się tam zrodziło, do tego z pewnością zobaczę co się dzieje z łożyskami (tutaj optuje za tym kolega ACIK).
hater

Postprzez nightman » 10 paź 2013 10:16:41

I wiele racji w tym może mieć. Choć mówisz, że terkocz też na luzie ( bez zapiętego mechanizmu ) - wtedy jednak iglak nie pracuje, natomiast takie dojechanie łożysk głównych piasty będzie zaprawdę mistrzostwem. Rzecz jasna zakładam, że zęby na koronie masz całe :)
Samo sprawdzenie czy wybieranie działa czy nie jest dosyć proste.
1. podnieś auto, zdejmij koło
2. zapodaj luz, wejdź pod auto i pokręć półosią do przodu - na automacie powinieneś zaobserwować cyknięcie i "wystrzelenie" koronki na zewnątrz
3. wyleź spod auta i teraz sama piastą przekręć do tylu - tutaj powinieneś po jakiejś ćwierci obrotu zaobserwować cofniecie się koronki.

Jak to tak działa, to lookanie na łożyska i/lub zabawa w detektywa. Skoro jak pisałeś Twój seger latał gdzieś po dekielku, obadaj też stan wieloklinów.
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez hater » 10 paź 2013 19:55:33

Wszystko stało się jasne. Faktycznie sprzęgiełka wydawały ten piękny dźwięk, a nie łożyska. Ściągnąłem dzisiaj sprzęgiełka z obu kół i nastała cisza, przejechałem się podjarany i już było by wszystko ok, gdybym nie pomyślał dlaczego tak właściwie sprzęgiełka chciały się załączać. Za kierownicą usiadła moja dziewczyna ja się schyliłem i patrzyłem na wał przedni, no i niestety w pozycji 2H przy cofaniu i przy jeździe w przód wał się kręci i napędza przedni most. Jakieś sugestie na co zwrócić uwagę? Jutro muszę tym autem zrobić ok 40-50 km żeby podjechać do kolegi wyciąć pordzewiałe śruby które trzymają płytę pod podwoziem i wtedy dostanę się do skrzyni, oleju silnikowego i przedniego mostu. Czy jak wymienię olej w skrzyni i reduktorze to wystarczy czy jednak mam auto ze zje...ną skrzynią? Podobno poprzednia właścicielka nigdy nie załączała napędu na przód przez ponad rok użytkowania, co mogło się zastać lub co zrobić żeby to działało ?? Sorry że taka opowieść, ale w temacie napędów na wszystkie koła niestety nie mam za wielkiej wiedzy, a chciałbym żeby to auto jeździło normalnie.
hater

Postprzez JJKILLER » 10 paź 2013 22:35:35

Zdejmij mieszek z lewarków, pod nim masz taką fest gumę na oba lewarki - też zdjąć, odkręć blachę mocującą lewarek od napędów do skrzyni i sprawdź czy końcówka lewarka na pewno siedzi w gnieździe (kulista dziura), jak tak to nalej tam troszkę oleju, przykręć lewarek (ale bez zakładania mieszków), i pomajtaj mocno przód/tył. Może się coś blokuje i lewar nie wypycha całkowicie wodzika do przodu.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35

Postprzez nightman » 11 paź 2013 06:41:45

Wał się kręci na 2H bez zamontowanych sprzęgiełek... hmmm...
Niby wszystko wiadome, ale pozostaje pytanie z jakiego pozoru terkoczą ? Czy wałek się kręci, czy też nie powinny zabrać, zatrzasnąć się i tyle. Temat rozłączania na reduktorze wydaje mi się w tym przypadku kolejną zagwozdką.
Próbowałeś ten myczek który opisałem wcześniej? Sprawdzenie czy koronki sprzęgów wyskakują i chowają się po ludzku?

Jak masz taki kawałek do przejechania to sugeruję, byś gumówką upierdzielił zardzewiałe śruby od osłony miski i po prostu odkręcił przedni wał z flanszy przy moście i przy silniku. Jazda z czymś takim po czarnym może coś niedobrego narobić. Ucięte śruby ( o ile rzecz jasna nie możesz ich odkręcić ) zawsze rozwiercisz - dostęp jest dobry - śrubki wprawdzie bodaj drobnozwojowe ale lepiej tak niż coś w napędzie czy reduktorze nabroić.
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Postprzez hater » 11 paź 2013 07:58:06

Nie sprawdzałem sprzęgiełek bo i tak zapadła decyzja, że będą manuale, więc sprzęgiełka sobie odpuszczam totalnie tym bardziej że zęby są już dość mocno wymęczone. Teraz bardziej muszę się skupić na tym rozłączaniu napędu i sprubuję opcji którą tutaj kolega JJKILLER podał i szczerze liczę na to że to będzie to i nie będę musiał skrzyni zmieniać. No nic po robocie pojadę do garażu i zobaczymy co się uda zwojować.
hater

Postprzez jrzeuski » 11 paź 2013 09:07:57

Zanim zaczniesz rozbierać auto, ustaw 2H i sprawdź czy przedni wał da się obracać ręką i czy kręcą się wtedy obie półosie czy tylko jedna.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

[A] copy

Postprzez hater » 11 paź 2013 19:52:23

JJKILLER napisał(a):Zdejmij mieszek z lewarków, pod nim masz taką fest gumę na oba lewarki - też zdjąć, odkręć blachę mocującą lewarek od napędów do skrzyni i sprawdź czy końcówka lewarka na pewno siedzi w gnieździe (kulista dziura), jak tak to nalej tam troszkę oleju, przykręć lewarek (ale bez zakładania mieszków), i pomajtaj mocno przód/tył. Może się coś blokuje i lewar nie wypycha całkowicie wodzika do przodu.

Niestety sprawdziłem to i wszystko było na swoim miejscu a przedni napęd działa cały czas. Trochę mam brak pomysłów co jeszcze może mieć wpływ na to że napęd się nie rozłącza ?

Edit:
Żeby nie pisać posta pod postem, dodam do tego. Byłem dziś w garażu i wymieniałem olej w skrzyni (pełny nadziei że to może być przyczyna) Olej który spuściłem był gęsty i miał dość grafitowy kolor (ku mojemu zdziwieniu nie wypadły trociny ani kawałki kół zębatych), zalałem świeżym olejem, sprawdziłem też czy działa czujnik 4x4 (nie świeci mi kontrolka jak przełączam na 4x4) i byłem bardzo zadowolony do momentu przejażdżki... Przedni wał nadal się kręci razem ze skrzynią, a kontrolka nie świeci. Sprawdzałem specjalnie wcześniej i wyszlo tak że wału nie da się ruszyć ręką jak tył stoi na ziemi i widać że próbuje pociągnąć tylny wał. Półosie przednie kręcą się bez najmniejszego oporu (wyjęte sprzęgi przednich kół).
hater

Postprzez stepien0601 » 20 sty 2014 23:34:34

Witam kolegow. Mam taki problem, ze po wlaczeniu napedu przedniego strzela mi zalacznik prawy i przeskakuje jak jade, oraz nie moge pozniej rozlaczyc napedu, mowia ze to wina zalacznika, ale mialem inny lecz wlasciciel nie byl przekonany czy jest sprawny i chyba nie jest. Ma moze ktos z kolegow pozyczyc lub odsprzedac JEDEN sprawny automat albo dwa manualne w przyzwoitej cenie? Na razie chodzi, zeby tylko sprawdzic czy to na pewno zalacznik.
stepien0601

Postprzez yodash » 07 lut 2014 14:29:37

Witam,

Przepraszam za poruszanie wątków, które już pewnie były pare razy na forum ale nie mogę znaleźć prostej jednoznacznej odpowiedzi. Czy to normalne, że przy zapinaniu sprzęgiełek automatycznych w A Sport wydobywa się z nich dzwięk, który ktoś tutaj na forum opisał - "jakby kowal młotem przypierdolił" ? Rozbierałem je już ze dwa razy (wybierałem luz na łożysku koła) przy okazji wyczyściłem i posmarowałem, wyglądają bardzo dobrze w porównaniu z poprzednią Frotką, a właściwie Isuzu Amigo, którym jeździłem wcześniej zęby mają ładne, nie zdarte, a przy zapinaniu jest mocny huk. Na szczęście tylko raz, później w trakcie jazdy jest już elegancko. Problem mam gdy trzeba trochę pomanewrować do tyłu/do przodu np. przy zawracaniu w miękkim terenie, wtedy strzela i do tyłu i do przodu ale tylko w momencie zapięcia.

Tak, wiem że najlepsze są manuale :) jak tylko skończę płytę pod wyciągarkę i zamontuję migotki z przodu to kupię manuale... ale nie dam rady ze wszystkim na raz :P
yodash

Postprzez jrzeuski » 07 lut 2014 14:42:23

Nie powinno być głośnego strzału, ale skoro napęd działa i nie strzela w czasie jazdy, to bym się tym nie martwił.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez yodash » 07 lut 2014 15:08:56

Chyba rozbiorę raz jeszcze i sprawdzę co można dla nich jeszcze zrobić... i tak koła ściągnąć muszę bo mi się osłona sprzęgiełka połamała w wąwozie :P
yodash

Postprzez barte » 22 lut 2014 17:49:42

czy starszyzna może poradzić jakie sprzęgi najlepiej wybrać - chciałbym już zmienić swoje stare zmęczone automaty na manuale

co sądzicie o takim wynalazku ?
Obrazek

http://www.expedycja.pl/sklep/1541,manu ... alem-opel/
31'' MT
barte
Nowicjusz
Nowicjusz

Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu