| Witamy ! |
|---|
|
|

jrzeuski napisał(a):Z jednej półosi po przekładni głównej napędzać 4 koła terenówki i to jeszcze poprzez reduktor?

Arni napisał(a):Pozwole sobie poteoretyzować troszke. Wczoraj wyciagałem silnik z osobówki przednionapędowej i mając go razem ze skrzynią trak mi sie nasunęła myśl, że może możnaby wstawić silnik razem ze skrzynia z osobówki to terenowego. Silnik jest w osobówce ustwiony poprzecznie i tak też wychodza półosie ze skrzyni. Jakby jednak ustwić taki silnik wzdłużnie to wtedy wyjście na półosie rónież ustawia sie w kierunku przód-tył.
Do czego zmierzam - zaspawując mechanizm różnicowy w takiej skrzyni otrzymujemy wyjście mocy które wałem można połączyć z reduktorem a z niego wiadomo na mosty.
Byłby to jakis sposób na ominięcie problemu łączenia innych silników ze skrzynią terenówki bo mamy silnik fabrycznie spasowany ze skrzynią. Pozostaje kwestia wytrzymałości ( choć w mocnych silnikach muszą być mocne skrzynie a w terenie i tak jeździmy na reduktorze co ułatwia znoszenie obciążeń skrzyni głównej)
brum napisał(a):Niedługo to prom zbudujecie z tych pomysłów.

Nejlepiej turbodiesle by sie moim zdaniem sprawdzały. Np.1.9 TDi , lekko podkręcony potrafi osiągać niezłe wyniki czy coś nowszego np. 2.0 tdci z mondeo mk3 ma 130KM i 320Nm - to wiecej niż 2.8TDi z froty.przemia napisał(a):Tylko jaki silnik z osobówki montowany poprzecznie jest mocniejszy od 2.0 sport?
Arni napisał(a):... np. 2.0 tdci z mondeo mk3 ma 130KM i 320Nm - to wiecej niż 2.8TDi z froty.

To ten silnik Citroena? To brat ma go w C-Maxie i już nieraz coś mu padło w elektronice. W wodzie po klamki oczywiście nim nie pływałprzemia napisał(a):Arni napisał(a):... np. 2.0 tdci z mondeo mk3 ma 130KM i 320Nm - to wiecej niż 2.8TDi z froty.
Ma też elektronikę którą po pierwsze ciężko opanować, po drugie nie lubi wody...

przemia napisał(a):Arni napisał(a):... np. 2.0 tdci z mondeo mk3 ma 130KM i 320Nm - to wiecej niż 2.8TDi z froty.
Nie wiem jak bardzo zaawansowany elektronicznie jest 1,9TDI z Golfa III - ale na pewno nie ma więcej momentu obrotowego niż 2,8.
Dobrym rozwiązaniem mogłoby być wrzucenie szesnastozaworowego diesla który na pewno ma większą sprawność niż 8v, ale z mechaniczną pompą wtryskową ze starego 1.6 TD... tylko czy będzie pasować?
.

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości