Witamy !

[2,3] Gotuje wode

[2,3] Gotuje wode

Postprzez Kamilas72ga » 01 gru 2011 20:15:43

Witam znowu mam problem z tym autem mianowicie silnik okrutnie się grzeje i wywala wodę ze zbiornika próbowałem już chyba wszystkiego nawet dzisiaj wyciągnąłem termostat wystarczy przejechać może 5-8km a temperatura podchodzi pod czerwone zrobiło mi tak już 2 razy a silnik mam po remoncie więc sami wiecie droga sprawa :( :(
poddajcie jakiś pomysł może coś przeoczyłem???????
Kamilas72ga

Re: 2,3td Gotuje wode

Postprzez jrzeuski » 01 gru 2011 20:50:45

Coś nie tak z obiegiem wody w głowicy lub bloku? Zapchane kanały może? A może po prostu przewody wodne są źle podłączone po remoncie?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez jason » 01 gru 2011 21:46:03

wykrec calkiem termostat i zobacz co wtedy bedzie sie dzialo
jason

Postprzez Kamilas72ga » 02 gru 2011 20:41:51

termostat wywaliłem całkiem i dalej to samo może pompa wody się sypnęła jest możliwość że wisko kręci a pompa stoi ????

-- Dodano 02 gru 2011 20:47:22 --

uszczelka jest nowa głowica była planowana i sprawdzana podobno także już nie mam pomysłów sprawdzę to co mówicie dzięki narazie jak coś to dam znać :)
Kamilas72ga

Postprzez Kamilas72ga » 02 gru 2011 21:27:39

może zdejme węża z zza termostatu i zakrece silnikiem to będe widział czy pompa tłoczy a jak ta pompka el przy zbiorniku pie... robotę to ją wywale całkiem przecież taki gadżet jest zbędny w żadnym innym aucie czegoś takiego nie widziałem
Kamilas72ga

Postprzez Kamilas72ga » 03 gru 2011 17:15:33

sprawdziłem pompę wody i jest ok więc jednak bedzie to głowica spotkałem się z opinia że żeliwne głowice częściej są pęknięte niż krzywe dlatego zastanawiam się czy jest sens jeszcze raz ja planować czy odrazu oddać do sprawdzenia co2 + rendgen ?? jeśli jest to jakie są przybliżone koszty i gdzie najlepiej oddać taką głowice ??
Kamilas72ga

Postprzez sh0rty » 23 maja 2012 15:35:18

nie chce zakładać nowego tematu, więc napisze tu bo problem pośrednio dotyczy wysokiej temperatury
przepłukałem i wyczyściłem cały układ (płukanka octowa), wylało się mnóstwo syfu, czerwono rdzawa woda...
wyjąłem, przepłukałem i umyłem chłodnicę, wyjąłem termostat i zamontowałem stary, zablokowany w pozycji otwartej..
przepłukałem na zimnym silniku cały układ podłączając wąż z wodą w rurę od chłodnicy (nie ta co idzie od termostatu tylko tą drugą) a ta od termostatu do michy (juz z zamontowanym otwartym na stałe termostatem), i płukałem...
mimo to temperatura nadal przy temp otoczenia ok 27-30' C i włączonej klimatyzacji nadal podnosi się ponad połowę skali w ruchu miejskim i ląduje na pierwszej kresce ponad połową..
przy tym wskazaniu temperatury po zdjęciu korka bulgot i gotująca woda...
i teraz pytanie czy jest szansa żeby to była pompa wody? czy jednak szykować się na uszczelkę?
poza ta temperaturą nie ma żadnych innych objawów, odpala bez problemów, nie kopci w trakcie jazdy na biało ani szaro, jedynie przy mocniejszym bucie czarna chmurka...
Dajcie znać co ewentualnie sprawdzić i co robić...
AT 30" + lift prawie 2"
mówią, że off-road wciąga :]
sh0rty
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Łódzkie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez sh0rty » 24 maja 2012 07:38:33

układ mam zalany wodą, bo ostatnio cały czas go płukałem co chwila wymieniałem więc szkoda było kasy na płyn...
mam drugi taki cały silnik, wiec wyciągnę pompę i wymienie .. w sumie co mi szkodzi.. jak pomoże to super jak nie to dupa...
ten plastik mam, jest od góry i od doły w zaczepach , lekko po bokach odstaje, ale myślę że to poważniejszy problem i też jednak obstawiam pompę, bo jednak przy gotującej wodzie wskazówka temperatury powinna być wyżej niż 1 krespa ponad połowa skali...
AT 30" + lift prawie 2"
sh0rty
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Postprzez sh0rty » 10 cze 2012 13:55:31

update tematu...
wymiana pompy pomogła :] stara pompa miała takie opory że rozrusznik nie dawał już czasem rady przy starcie silnika.
Po wymienia temperatura silnika w połowie skali, przy włączonej klimie milimetr ponad środkową kreską

wstawiłem tez inny wiatrak na wiskozę, taki z Omegi 2,5 z 7 łopatkami i mam wrażenie że też robi robotę :]

dzięki za dobre rady no i :beer: przy okazji jak się uda na żywo kiedyś spotkać.
AT 30" + lift prawie 2"
sh0rty
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Powrót do Układ chłodzenia i ogrzewania, klimatyzacja