Witamy !

[All] Skrzynia trzesie i wibruje

[All] Skrzynia trzesie i wibruje

Postprzez tomekxxxy » 27 paź 2010 14:12:32

Jestem po wymianie sprzęgła, wszystko zostało zamontowane nowe.Jadąc na trzecim i czwartym biegu na niższych obrotach dodając gazu skrzynia rzęzi i wibruje. Jak się wkręci w obroty jest już cisza , przy ostrym rozpędzaniu auta wszystko jest w porządku.Mechanicy się głowią i nie maja pomysłu chociaż sugerują awarie skrzyni albo za rzadki olej, który przy okazji wymienili był 80w90 a jest teraz 10w40 . Na starym sprzęgle i oleju było OK.Prosiłbym o jakieś rady bo na eksperymenty to kończą mi się już fundusze a małżonka w ramach cięć finansów chce sprzedać frotę :wsciekly:
tomekxxxy
Bywalec
Bywalec

Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: Coś trzesie i rzęzi

Postprzez jrzeuski » 27 paź 2010 14:37:56

Sprzęgło raczej nic do tego nie ma. Dziwne jest to, że olej przekładniowy był w skrzyni. Może ktoś w ten sposób ukrył problem ze skrzynią? :glaszcze:

PS. Jak w ogóle mechanik rozpoznał klasę oleju, który był w skrzyni?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Arni » 27 paź 2010 18:22:03

Może rozpoznali po charakterystycznym smrodzie jak np. Hipol :P
Arni

Postprzez WoJ-CiE » 27 paź 2010 18:28:40

Ciekawe, bo u mnie po wymianie sprzegła też pojawiło się rzężenie na niskich obrotach (szczególnie na 3 i 4 biegu), mechanicy nic nie wymyślili. Co to może być?
WoJ-CiE

Postprzez tomekxxxy » 27 paź 2010 21:33:37

Zalałem skrzynie z powrotem gęstsza oliwą 80w90 i nadal :dupa: może trochę mniej trzęsie. Dziś zrobiłem próbę, jak dostaje dużego buta to jest ok, nic nie rzęzi nic nie trzęsie Coś jak na mój gust to chyba czeka mnie przeszczep skrzyni ale to chyba na wiosnę.Mam pytanie czy od B jest taka sama , czy musi być od A. Czy longi i krótkie miały takie same skrzynie .
tomekxxxy
Bywalec
Bywalec

Postprzez brum » 27 paź 2010 21:39:34

Sprawdź jeszcze podporę wału. Są tam takie metalowe dekielki chroniące, mi kiedyś jeden pękł i też rzęziło. Sprawdzić możesz, choć to by był zbieg okoliczności.
A może coś źle złożyli? Ja wymieniałem sam sprzęgło i jest ok.

tomekxxxy napisał(a):Czy longi i krótkie miały takie same skrzynie .

Miały inne.
tomekxxxy napisał(a):.Mam pytanie czy od B jest taka sama , czy musi być od A

Musi być od A 2.2. Teoretycznie powinna pasować od B 2.2, bo silnik ten sam ale nie wiadomo czy wały nie będą za długie lub za krótkie. Trzeba pomierzyć.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez tomekxxxy » 27 paź 2010 22:14:55

Dzięki Brumie.
Podpora nówka, pierwszy krzyżak na krótkim wale nowy.Cały wał ,mosty, napędy są w porządku .
tomekxxxy
Bywalec
Bywalec

Postprzez jrzeuski » 28 paź 2010 09:14:34

A może docisk sprzęgła jest źle dokręcony? Postaw tył na kołkach i spróbuj ustalić czy ten dźwięk dochodzi z komory sprzęgła czy ze skrzyni. Ja u siebie też wymieniałem sprzęgło samodzielnie i żadnych takich cudów nie miałem potem.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Galus » 10 lip 2015 21:08:17

I ja mam teraz podobny problem. Wymienilem skrzynie a ze sprzeglo bylo slabe to i ono polecialo. Skrzynie z 2.4 Kupiona od znajomego i sprawna. Sprzeglo z Rypina tez ok. Wymienilem uszczelniacz na wale. Kola zamachowego raczej nie mozna zle przykrecic. Docisk dokrecany delikatnie po obwodzie. Tarcza ustawiana przy pomocy walka ze starej skrzyni. Lozysko oporowe dobre, pracuje cicho. I tak 1 i 2 oraz 4 i 5 razem ze wstecznym problemu nie stwarzaja. Obroty krecone prawie do odciecia i jest ok. Ale na trojcd lata mi lewarek w przod i tyl. Takie wibracje jak by chcialo z 3 na luz wyskoczyc. Niema wplywu wcisniecie sprzegla. Gdy przy 40 wrzuce 3 pojawia sid owa przypadlosc. Ale tylko gdy dodam gazu. Im mociej wcisne tym bardziej bije. Jak odpuszcze ustaje. Bez wplywu czy mam 40 czy 70 na liczniku. Po wbiciu 4 badz innego biegu tematu niema.
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
vel: Sinner
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Lubuskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Postprzez Galus » 10 lip 2015 21:08:20

I ja mam teraz podobny problem. Wymienilem skrzynie a ze sprzeglo bylo slabe to i ono polecialo. Skrzynie z 2.4 Kupiona od znajomego i sprawna. Sprzeglo z Rypina tez ok. Wymienilem uszczelniacz na wale. Kola zamachowego raczej nie mozna zle przykrecic. Docisk dokrecany delikatnie po obwodzie. Tarcza ustawiana przy pomocy walka ze starej skrzyni. Lozysko oporowe dobre, pracuje cicho. I tak 1 i 2 oraz 4 i 5 razem ze wstecznym problemu nie stwarzaja. Obroty krecone prawie do odciecia i jest ok. Ale na trojcd lata mi lewarek w przod i tyl. Takie wibracje jak by chcialo z 3 na luz wyskoczyc. Niema wplywu wcisniecie sprzegla. Gdy przy 40 wrzuce 3 pojawia sid owa przypadlosc. Ale tylko gdy dodam gazu. Im mociej wcisne tym bardziej bije. Jak odpuszcze ustaje. Bez wplywu czy mam 40 czy 70 na liczniku. Po wbiciu 4 badz innego biegu tematu niema.
"Nigdy nie bój się próbować czegoś nowego. Pamiętaj - amatorzy zbudowali arkę, profesjonaliści Titanica..."
vel: Sinner
"Wszyscy wiedza, ze czegoś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, ze się nie da, i on właśnie to coś robi"
Albert Einstein
Galus
Nałogowiec
Nałogowiec

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Lubuskie
Samochód: zbłądziłem - mam inny pojazd

Re: [All] Skrzynia trzesie i wibruje

Postprzez cinek1983059 » 11 lip 2015 06:56:27

sprawdźcie jeszcze poduszki silnika bo może podczas szarpania skrzynią zostały uszkodzone, choć wydaje mi się że to raczej problemy z wałem(krzyżaki i doleganie flansz do siebie, no i podpora o ile ktoś ją jeszcze ma)
3.2 V6 GTS, simex 37", lift bliżej nieokreślony, mosty patrol k260, snorkel, zderzaki stal, winch

EKIPA ŚLĄSKA
cinek1983059
Podszyszkownik
Podszyszkownik

Obrazki: 35
Pochwały: 5
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Re: [All] Skrzynia trzesie i wibruje

Postprzez Huberek » 11 lip 2015 07:06:38

Miałem takie rzężenie na 3-m biegu. Zniknęło po wymianie sprzęgła.
Mechanik któremu zleciłem wymianę, skubany, dobry jest, ale wiedzą się nie dzieli.
Kupię do froty A:
głośniki wysokotonowe drzwi, wtyczki wentylatorów, światła przeciwmgielne

tel 519-079-254
Huberek
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 15
Pochwały: 5
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Powrót do Układ przeniesienia napędu