Witamy !

[2.3] Pompka paliwa znajdująca sie koło czujnika oleju

[2.3] Pompka paliwa znajdująca sie koło czujnika oleju

Postprzez scorpion » 17 wrz 2010 22:16:15

Witam leci mi olej pompką paliwa która jest zamontowana nadole silnika koło czujnika oleju chodzi o silnik 2.3TD nie ma czesci naprawczych jedynie inna używana ma może ktoś taką? oraz ten czujnik oleju ponieważ coś z nim nie tak jak się rozgrzeje to pokazuje na wolnych obrotach wskażnik na czerwonym polu a ciepły odpala normalnie i lampka kontrolna tez gasnie normalnie po odpaleniu i zapala po zgaszeniu i nic nie wskazuje by mial miec brak cisnienia a jak kupilem to byl kabelek od wskaznika odłączony. Co sądzicie o tym? I przy okazji czy ten silnik zawory ma regulowane czy sa hydrauliczne.Proszę o pomoc.Pozdrawiam
miałem Frontere A 2.3 TDi teraz mam Frontere B 2.2 16V + sekw. gaz
scorpion
Zaglądacz
Zaglądacz

Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Re: [2.3] Pompka paliwa znajdująca sie koło czujnika oleju

Postprzez conrado » 17 paź 2010 10:21:51

scorpion napisał(a):Witam leci mi olej pompką paliwa która jest zamontowana nadole silnika koło czujnika oleju chodzi o silnik 2.3TD nie ma czesci naprawczych jedynie inna używana ma może ktoś taką? oraz ten czujnik oleju ponieważ coś z nim nie tak jak się rozgrzeje to pokazuje na wolnych obrotach wskażnik na czerwonym polu a ciepły odpala normalnie i lampka kontrolna tez gasnie normalnie po odpaleniu i zapala po zgaszeniu i nic nie wskazuje by mial miec brak cisnienia a jak kupilem to byl kabelek od wskaznika odłączony. Co sądzicie o tym? I przy okazji czy ten silnik zawory ma regulowane czy sa hydrauliczne.Proszę o pomoc.Pozdrawiam

Jak kontrolka sie nie zaswieca na rozgrzanym silniku na wolnych obrotach to nie jest źle. Jak zacznie sie zaswiecac to wymien pompe oleju to pomoze. Te silniki tak maja z tym cisnieniem oleju. Jak leci ci olej to wykrec ja i tam gdzie ona wchodzi do bloku jest oring. Sproboj go wymienic lub czerwonym silikonem posmarowac. U mnie pomoglo ale ostatnio zaczeło pocic sie ropą i pewnie trzeba szukac nowej pompki
conrado

Postprzez scorpion » 17 paź 2010 21:50:38

Dzieki za informacje czyli wrazie co pompe oleju wymienic ta co jest w misce olejowej mi ostatnio cieklo ale oringiem co jest nad filtrem paliwa mocowany jest oring zas chlodniczka oleju i do niej filtr oleju mocowany a nie szlo dopasowac oringu i jedynie w w swarzedzu mieli w serwisie te oringi specjalnie tam musialem jechac a kosztowaly 4zl a tam co cieknie mi tez i Tobie pisales tez to jest obok czujnika cisnienia pompka paliwa wlasnie tam idzie ropa i jak jest nieszczelna to albo leci nzewnatrz albo olej do ropy czy jakos tak i spr i brak w inter carsie np nowj do Frontery ale taka sama bo ten sam silnik jest pod omega i tam wystepuje wiec wrazie co mozesz w ten sposob kupic kosztuje kumpel mowil cos kolo 70zł. Co do kontrolki oleju jak sie zaswieci podczas odpalonego silnika to tzreba go odrazu wylaczyc bo to znacy koniec silnika raczej hehe ale jak narazie jest ok jedynie ten wskaznik moze to tez wina czujnika cisnienia oleju ale narazie nie zmienialem nowy okolo 250zł. Dzieki za informacje. Jestes z wielkopolski moze?.Pozdrawiam
scorpion
Zaglądacz
Zaglądacz

Postprzez jrzeuski » 18 paź 2010 08:41:10

INTERPUNKCJA! Czytać się tego bełkotu nie da a znalezieniu sensu nie wspominając. Co za szkołę kończyłeś? Specjalną? :shock:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez scorpion » 18 paź 2010 18:16:35

Sorki poprostu w kompie już tak piszę szybko itd do tego ta klawiatura bezprzewodowa raz wskoczy literka raz nie a szkołę to skończyłem wyższą humanistyczną na dodatek :-). Pozdrawiam
scorpion
Zaglądacz
Zaglądacz

Powrót do 2.3 TD