Witamy !

Uszczelniacze do opon - czy ktoś to ma w kołach ?

Wszystko co dotyczy bucików dla naszych frotek

Uszczelniacze do opon - czy ktoś to ma w kołach ?

Postprzez Krogulec » 04 sie 2010 18:24:07

Witam
Od początku psiadania froty ucieka mi powietrze z dwóch kół i raz na tydzień trzeba pompować tak 0,5 at. w gumolizie twierdzą, że to wada felgi (choć sami nie są pewni), wymieniłem między czasie wentyle i opony, a powietrze jak spier tak spier.
Czy ktoś może stosował uszczelniacze w płynie i może coś powiedzieć o skuteczności tych preparatów i czy są jakieś ograniczenia np. prędkości mając to w kołach ? itp.
Krogulec

Re: Uszczelniacze do opon - czy ktoś to ma w kołach ?

Postprzez nestor » 04 sie 2010 20:24:32

Porzadny wulkanizator nie mowi, ze to wada felgi, tylko zrzuca opony, porzadnie szczotkuje do czysta miejsce przylegania opony do felgi, odpowiednie smarowanie i... po problemie.
Warto to zrobic.
Obrazek
off-road jest jak seks - jak nie ma w nim uczucia, to sama technika nie wystarczy
nestor
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 1
Pochwały: 2
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 04 sie 2010 21:37:00

Dokładnie tak jak mówisz, nestor, ale może się zdarzyć tak, że uszkodzenie jest na rancie opony albo opona ma wewnętrzne pęknięcie i wtedy jest taki efekt jak opisuje Krogulec. U mnie nie zalecali zastosowania takich specyfików tylko zapakowali dętkę od jakiejś rolniczej opony i jest :>:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez mpl » 04 sie 2010 21:39:37

Krogulec napisał(a):wymieniłem między czasie wentyle i opony, a powietrze jak spier tak spier.

Więc chyba nie opona, i raczej to co pisze nestor jest bardziej prawdopodobne.
Jest: A sport : ) / WAZ 21063 Łada 1300SL :) / CB750 SevenFifty

Jezus nie może zostać królem Polski, ponieważ osoba skazana prawomocnym wyrokiem nie może pełnić funkcji publicznej.
mpl
Guru
Guru

Obrazki: 11
Pochwały: 3
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez szymon.ha » 04 sie 2010 21:49:52

Też zgadam się z tym co wyżej, schodziło mi powietrze przy rancie, felga nie pogięta, to koleś zdjął oponę, wyczyścił rant, przesmarował czymś i trzyma.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Krogulec » 05 sie 2010 06:02:29

Zmienie wulkanizatora - choć coraz mniej wierzę, że to coś da
Pozdrawiam
Krogulec

Postprzez nightman » 05 sie 2010 07:07:48

Mam dokładnie te same objawy a dokładnie miałem. Wyrobiłem sobie nawyk jazdy co pewien czas, szczególnie po zimie na sprawdzenie połączenia fel z oponami ... głównie szczotkowanie czasem zabezpieczenie lakierem a już na pewno patrzenie wulkanowi na łapy jak brzeg opony smaruje pastą. Fela na temperaturze pracuje, na drodze i terenie jest masza szajsu czasami coś tam się dostaje w szczelinkę i później jest ojej.

Łatwo sam sprawdzisz gdzie i co... weź trochę płynu pieniącego ( płyn do szyb, do garów etc ) nadymaj koło i spryskaj brzeg - zobaczysz gdzie bańki polecą - a najlepiej zdejmij koło i do wanny z paskudą ... po kiego Ci wulkan, sam sobie poradzisz... a w najgorszym razie zaznaczysz kredą i pokażesz wulkanowi gdzie ma patrzyć jak człowiek ślepy.... heh
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez Arni » 23 wrz 2010 21:49:51

Kiedyś przebiliśmy oponę w Clio. Wiec spacer na stacje po specyfik któy sam pompuje koło. Nabilismy i....przejeździło jeszcze z 700 km jak nie lepiej i poszło tak do sprzedania. Dopiero po czasie sie kapnęliśmy, że ktos to tak kupił.Nie było żadnego problemu z uciekaniem powietrza po wstrzyknięciu tej pianki.
Arni

Postprzez nightman » 24 wrz 2010 06:09:08

Arni napisał(a):... i poszło tak do sprzedania. Dopiero po czasie sie kapnęliśmy, że ktos to tak kupił....

:mrgreen:
nightman
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 10
Województwo: Śląskie
Samochód: Mam kilka Frotek :)

Postprzez Arni » 24 wrz 2010 21:37:57

To tylko potwierdza, że specyfik zadziałał na tyle dobrze że z czasem po prostu zapomnieliśmy że w ogole tam jest :wink:
Arni

Powrót do Koła felgi opony