Witamy !

[A2.0] Jaki zbiornik paliwa (czy pasuje od LONG)

[A2.0] Jaki zbiornik paliwa (czy pasuje od LONG)

Postprzez quaker » 25 cze 2010 12:32:16

Pytanie moje jest następujące:

Czy zbiornik paliwa frontery A Sport z silnikiem 2.0, jest taki sam ja kw wersji A LONG?

Od razu napiszę jaki problem dotyczy mojej Frotki: autko "nie istnieje" powyżej 2500 obrotów, na postoju kręci się do odcięcia, ale w trasie jak wdepnę gaz do końca, to "dziura", maksymalnie wykręca się na ok. 2500 obrotów. Na LPG chodzi bez problemu.

W warsztacie zmierzyli mi ciśnienie przy listwie wtryskowej i było ok. 2.3 bar (atm?) na wolnych obrotach, przy zwiększaniu obrotów spadało do ok. 1bar.

Podejrzenie padło na pompę (i filtr paliwa), zarówno pompa jak i filtr były parę miesięcy temu wymieniane.
Rozważam 2 możliwości:
- zapchany filtr (Tylko niby czym? Przy wymianie pompy sprawdzałem zbiornik - czyściutki, tankuję na Orlenie 95 / 98)
- pompka paliwa rezygnuje z dalszej współpracy - dlatego zastanawiam się nad zakupem używanej, ale oryginalnej, jakoś nie chcę zamiennika, gdyż to kolejny zamiennik pompy z którym mam problemy.
quaker

Re: [A2.0] Jaki zbiornik paliwa (czy pasuje od LONG)

Postprzez jrzeuski » 25 cze 2010 12:44:09

A po co Ci cały zbiornik skoro jak piszesz Twój jest czysty? Jak masz problem z pompą, to kup samą pompę. Ale najpierw sprawdź czy czasem nie masz zapchanych przewodów paliwowych. Mnie raz wpadł jakiś śmieć i zaklinował się na zagięciu przewodu na ramie. Było sporo :killer: żeby się go pozbyć.

PS. Jak kupisz zbiornik od diesla to w środku nie będzie pompy tylko same rurki i czujnik poziomu paliwa z pływakiem.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez quaker » 25 cze 2010 12:50:07

Pytałem o zbiornik, bo różnica pomiędzy gołą pompą, a kompletem w zbiorniku z przewodami jest 50zł :-]

Do przewodów raczej też nie powinno się nic dostać, ale dzięki, to też sprawdzę nim zabiorę się za zakupy.

P.S. Jak sprawdzić, czy przewody są czyste?
quaker

Postprzez jrzeuski » 25 cze 2010 13:08:15

Odłącz przewód elastyczny z baku od metalowych przewodów idących po ramie i włącz zapłon. Pompka powinna zadziałać i siknąć paliwem z baku. Jak ciśnienie słabe to już wiesz, że musisz ściągać bak i tam szukać przyczyny. Jak paliwo tryska ładnie to podłącz przewód z powrotem a odłącz na drugim końcu (przy komorze silnika) i sprawdź czy strumień paliwa jest taki sam. Jeżeli nie, to coś w przewodzie siedzi i blokuje przepływ. Tą metodą prześledzisz cały układ i znajdziesz winnego.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez brum » 25 cze 2010 13:28:55

Kup nową pompę taką która daje min 3.5atm bo tyle powinno być. najlepiej wymontuj starą i jedź do sklepu pokazać żeby dobrali bo nie musi być idealnie do Frontery.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez quaker » 12 lip 2010 08:48:53

Okazało się, że był niesamowity syf w układzie paliwowym :-/
Zarówno w koszu z pompą, jak i filtrze paliwa, a w baku pływał jakby "olej", całe paliwo było żółto - pomarańczowe.

Brrr...

Tankuję zawsze na jednej stacji, więc podejrzenie padło na jakość ich paliwa - tym bardziej, że filtr paliwa był wymieniamy parę miesięcy temu.

Wieczorem postaram się wrzucić fotki.
quaker

Postprzez quaker » 03 wrz 2010 17:57:19

Obiecane fotki, to co wytrzepałem z filtra, jak wyglądał filtr paliwa (miał może kilka miesięcy) i paliwo zlane z baku:

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
quaker

Powrót do 2.0i