Witamy !

Opony

Wszystko co dotyczy bucików dla naszych frotek

Re: Opony

Postprzez jrzeuski » 19 sie 2010 13:10:45

Takie zużycie nie jest normalne. Nalewki są często z twardszej gumy niż oryginały. Ja bym zainteresował się zbieżnością zanim się kolejna nowa opona zniszczy. Zwłaszcza, że zdarło tylko jedną oponę a nie cały komplet.

Co do guza to raczej nastąpiło pęknięcie osnowy wewnątrz opony, czyli w jej oryginalnej części. Zawsze może tak się zdarzyć przy jeździe po kanciastych, wystających krawędziach, na których opona mocno się ugina (bywa, że aż do felgi) jak dziury, kamienie, krawężniki. Po to właśnie opony terenowe mają dodatkowe wzmocnienia konstrukcji. Natomiast to, że na oponę była nalana nowa guma uchroniło przed uciekaniem powietrza, co w oryginalnej oponie raczej na pewno by nastąpiło i zamiast guza byłby zwykły kapeć (jak w mojej BFG MT, do której musiałem z tego powodu włożyć dętkę).
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez sznurka » 19 sie 2010 15:09:58

Zbieżność była robiona równolegle a zdarła się opona tylna
Wcześniej mieliśmy założone Goodyeary i wszystkie zużywały się równomiernie.
Szkoda tylko że sprzedający nie dodaje w opisie że opony na rok :?
sznurka

Postprzez sebano79 » 19 sie 2010 16:52:50

Miałem kiedyś również podobnego guza na nalewce ale to jeszcze za czasów "malucha". Z kolei regenerowane zimówki w golfinie ryły w śniegu aż miło. Jak to mówią: nie kiełbasa - nie powąchasz. Jednak powiedzenie "tanie mięso psy jedzą" też z nikąd się nie wzięło. Od dłuższego czasu przymierzam się do kupna gumek, jednakże nalewki skreśliłem od razu.
Obrazek
sebano79
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 5
Pochwały: 2
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez STRUNA » 19 sie 2010 20:28:05

Moja teściowa mawia: "szkłem dupy nie podetrzesz".
Uważam, że lepiej dołożyć kilka stów, kupić markowe i nie mamy problemu, o bezpieczeństwie nie mówie.
STRUNA

Postprzez Pawel » 19 sie 2010 20:42:01

STRUNA napisał(a):Moja teściowa mawia: "szkłem dupy nie podetrzesz".
Uważam, że lepiej dołożyć kilka stów, kupić markowe i nie mamy problemu, o bezpieczeństwie nie mówie.

...polemizowałbym... Kupiłem nowe letnie BFG do Fiesty i po sezonie użytkowania przyszedł czas na zmianę na zimowe - komplet z felgami - i tak sobie przeleżały w piwnicy, a po zimie zostały ponownie wyważone i zamontowane, ale już się na tym jeździć nie dało... Złożyłem reklamacje i zostało ona uwzględniona przez dystrybutora, po wnikliwych badaniach zostały zutylizowane a ja dostałem nowe...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez STRUNA » 20 sie 2010 15:45:14

Jeśli uwzględnili gwarancję to wina była ich. A jeśli wina była ich to widocznie czasem się zdarzy taka partia. Jednak nie sądzę że tak często jak w bieżnikowanych. Nie ma nawet co dyskutować o jakości opon markowych i bieżnikowanych bo to rozmowa bez sensu :<:
Jeździłem na różnych oponach, najczęściej kupowałem niemarkowe lub używane "z zachodu" do osobówek. Dopiero we Fronterze mam drugie markowe kapcie, pierwsze Pirelli drugie BFG. Pomimo że Pirelki były już łyse a BFG to MT to żadnej z moich poprzednich nie mogę porównać nawet do opony bo to nie były opony! Teraz widzę że kapeć może hamować na mokrym, jechać tam gdzie ja chce, nie zużywa się w oczach itp.
Mnie nikt nie przekona, wożę dzieci i czuję się bezpieczniej bo wiem że mam dobre opony.
Zdarzało się poprzednio nie raz hamować oczami gdy sunąłem jak po lodzie na deszczu lub zmieniać roczne opony Profila po 25 000km.
Chcesz opony w teren MTki lub Simexy? Proszę bardzo, byle był duży bieżnik, opona będzie robić ale na asfalt pseudo kapcie to zagrożenie dla otoczenia :stop:
STRUNA

Postprzez sznurka » 20 sie 2010 16:13:41

BF Goodrich AT kupiliśmy teraz tam gdzie dają gwarancje na 5 lat :boss:
Swoją drogą to są tu hardcorowcy jeżdżący zimą na MT?
sznurka

Postprzez brum » 20 sie 2010 17:21:28

Np ja jeżdżę w winę :D
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 20 sie 2010 18:04:03

Ja też. Na mniej agresywnych kapciach nie idzie jechać po nieodśnieżanych polnych drogach
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez STRUNA » 20 sie 2010 18:09:38

sznurka napisał(a):BF Goodrich AT kupiliśmy teraz tam gdzie dają gwarancje na 5 lat :boss:

Wszyscy sprzedawcy powinni dawać i uwzględniać 5-cio letnią gwarancję producenta. Też mam takową :boss:

Jazdą zimą na MTkach to wcale nie większy hardcor niż jazda w zimę na szosówkach letnich. Na 3 komplety mało kogo stać; szosowe letnie, zimowe i terenowe. W kopnym głębokim śniegu jeździ się pięknie na MTkach, polecam :mrgreen:
STRUNA

Postprzez Pawel » 20 sie 2010 18:33:09

...i ja przejeździłem zimę na MT i nic mi się nie stało... Wiem, że to nie zimówka i z takim nastawieniem wyjeżdżam na... "pole bitwy"...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez wikked » 20 sie 2010 18:49:04

sznurka napisał(a):BF Goodrich AT kupiliśmy teraz tam gdzie dają gwarancje na 5 lat :boss:

a znajdziesz coś lepszego na zaspy 50 cm?? Nie ma fajniejszego uczucia jak zaśnieżona asfaltowa jezdnia a Ty pykasz klientów którzy boją się przekroczyć 40km/h. :boss: Ja początkowo zmieniałem opony bo mam zimówki ale teraz pierniczę. Można zrobić kulig dla dzieciaków, można jechać w teren, nawiasem mówiąc wigilia z kolegami z 4x4 w plenerze- niezapomniane chwile :twisted:
wikked

Postprzez oposs » 20 sie 2010 19:41:39

sznurka napisał(a):hardcorowcy jeżdżący zimą na MT

Znam tu paru takich :mrgreen:
oposs
Moderator
Moderator

Pochwały: 4
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Kogut » 20 sie 2010 20:40:24

sznurka napisał(a):...

Między innymi to jestem Ja, a czy Ty myślisz że jak masz BFG AT na zimę to jesteś lepsza/szy :?:

ps.
sorry ale nie masz wypełnionego profila :mrgreen:
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 3
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez sznurka » 21 sie 2010 09:00:34

Kogut ATki mamy teraz założone do Forda Rangera, Frotkę mam na MTkach i zimą to był hardcor, nie mówię o polnej drodze ale o tym jak się tym jeździło po zwyczajnych drogach - zwłaszcza że zimę na Podlasiu mieliśmy upiorną, tona śniegu i po - 30.
Po zeszłej zimie w tym roku uważam że mus kupić inne opony, żeby było bezpieczniej. I sama nie wiem czy czekać na wrażenia męża z jazdy na nich - zeszłej zimy jeździł na ATkach tych powyżej i mocno nie narzekał, czy też kupić zimówki Goodricha.
Ktoś jeździ zimą na Winter Slalom? Jak się spisują?

Co do pięcioletniej gwarancji - w punkcie w mieście pytaliśmy o Kumho, zapierali się że dają tylko na nie rok gwarancji... W sumie polityka gwarancyjna wielu firm jest po prostu mało uczciwa, Glanowski daje pisemną na 5 lat i to jest fair, bo się ma ją na papierze.
W innym miejscu znaleźliśmy tańsze ale gwarancja była na 3 lata :shock:

P.S. w profilu nie ma rubryczki płeć :wink: a przeciętnego chłopa nie podejrzewam o taki avatar :boss:
sznurka

Postprzez jrzeuski » 21 sie 2010 09:28:26

Na miasto zimą MT też są świetne. Idealnie się spisują na zaśnieżonych parkingach i błocie pośniegowym na ulicach. Marudzić będą tylko ci, co jadą za Tobą, jeżeli zdjęłaś chlapacze. Ale krótko, bo szybko znikają z widoku w lusterku :mrgreen:

PS. Opony MT są z mieszanki M+S. Czyli producent sam zaleca ja na zimę :twisted:
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez sznurka » 21 sie 2010 12:15:09

Pewnie zależy co masz na myśli pod "świetne", w sumie na slickach tez da się jeździć zimą :wink:

szukam kogoś kto miał winter slalom, bo ja generalnie mówię pas na jazdę na MTkach zimą
choć pewnie dyskusja jest jałowa, zależy gdzie się mieszka, gdzie się jeździ i co w mniemaniu służb drogowych znaczy odśnieżanie

fajny filmik znalazłam 8;)
http://www.youtube.com/watch?v=BC9FEiR5 ... re=related
sznurka

Postprzez Pawel » 21 sie 2010 14:33:24

...jakoś ten filmik do mnie nie przemawia... :?
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez sznurka » 21 sie 2010 14:42:08

nie upieram się że ma przemówić :boss:
generalnie na forum 4x4 opinia jest taka że MT na zimę się nie nadaje, nie miałam przekonania póki sami nie pojeździliśmy, no i ja akurat sie przychylam do tej opinii
ale wiadomo że ile ludzi tyle opinii, na kocie też da się jeździć :guns:
sznurka

Postprzez Pawel » 21 sie 2010 14:56:09

Na zimę zimówka i basta... Ale zawsze jest jakieś "ale"... W moim przypadku nie było tragicznie, a w chwili obecnej nie stać mnie na kupowanie po dwa komplety opon na każde auto... Ja się jeszcze jedną zimę z MT "pomęczę", ale Aldonie do Scorpiona nowe zimówki muszę kupić - stare już się do niczego nie nadają...
Staram się jeździć z głowa i nic tego nie zastąpi... Jacek miał rację - MT jest niezastąpione w głębokich zaspach i w śniegowej brei, a o tym, ze zazwyczaj ja jechałem a plaskacze mieliły zimówkami... :beer:
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik