Witamy !

Jakie CB-radio, jaka antena, gdzie montować?

Sprzęt grający oraz komunikacja CB

Re: CB-radio

Postprzez Jarek sp3swj » 07 sie 2010 23:05:58

nestor napisał(a):Polecam. Konieczne staranne dostrojenie i zabezpieczenie koncowki anteny przed poruszeniem.

Noooooooooo :!: :!: :!: Witam Witam kolejnego zwolennika anteny SIRIO TRIFLEX :-)

Jeżeli przejrzałeś wcześniejsze posty z tego wątku to pewnie widziałeś jak wałkowałem jej temat :-)

Zabezpieczenie końcówki - tak masz racje to lekka niedoróbka - ale to wystarczy nakręcić tulejkę na folię, lub inny patent

Antenę zdecydowanie polecam.

a tak przy okazji kilka pomiarów antenki CB Daniela z Gdańska. Sprawuje się bardzo OK - a nawet lekko położona jest OK
( dopóki nie leży calkiem na dachu - wtedy trochę "stroi" ale na ~~ 25 MHz :dupa:
Załączniki
daniel-j-CB.PNG
daniel-j-CB.PNG (32.63 KiB) Przeglądane 926 razy
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez JJKILLER » 08 sie 2010 22:28:22

A Ja obecnie mam nową antenkę http://www.sirioantenne.it/prodotti_ant ... 69&idp=126 w wersji "Black", montowaną w dziurze, w dachu i ... rewelka :>: :mrgreen:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35
Województwo: Mazowieckie

Postprzez Wookash » 08 sie 2010 22:37:20

A u mnie sie dziwne rzeczy dzieja. Podczas nadawania mam sprzezenie w glosnikach i slysze co mowie :( a mikrofon jak przystawie do glosnika to jeden pisk jest normalnie masakra.
Wookash

Postprzez Jarek sp3swj » 08 sie 2010 22:39:01

Wookash napisał(a):A u mnie sie dziwne rzeczy dzieja. Podczas nadawania mam sprzezenie w glosnikach i slysze co mowie :( a mikrofon jak przystawie do glosnika to jeden pisk jest normalnie masakra.

a czy przypadkiem nie masz anteny na MAGNESIE ????

założ porządną "wierconą" antenę.....
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Wookash » 08 sie 2010 22:45:26

Wlasnie nie mam na magnesie. Jest skecona z tylu na klapie. Tylko sie zastanawiam bo mylem dzisiaj samochod moze gdzies wody nalecialo w cewke anteny. Do jutra wyschnie i sprawdze. Chyba ze wspolne zasilanie z komputerem cos popierdaczylo ale nie sadze.

Cos mi sie wydaje ze bedzie trzeba zainwestowac w porzadny filtr petli masy.
Wookash

Postprzez JJKILLER » 08 sie 2010 22:55:22

A może masz włączone "PA" :twisted: :?:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35

Postprzez Wookash » 08 sie 2010 23:01:08

Nie nie mam wlaczonego.
Wookash

Postprzez Jarek sp3swj » 08 sie 2010 23:31:38

sprawdź połączenie z masa auta - sprawdź ciągłośc ekraniu

a czy możesz gdzieś sprawdzić zestrojenie anteny ???
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez przemia » 09 sie 2010 06:32:56

Nie wiem czy było bo już jest parę stron na temat i nie idzie tego przeczytać. Wie ktoś jak można skrócić bat od anteny? Czy zwijanie anteny w spirale jej nie popsuje? Wiem że skracać nie wolno za dużo bo cewka jest dopasowana do długości, ale skręcanie w spirale może nie zepsuje anteny? W zakupionym przeze mnie modelu jest zamontowany uchwyt na dachu i szkoda jest wiercić kolejne dziury a nie ma anten cb długości 20-30cm(z wyjątkiem triflexa ale do tego auta się nie nadaje) i stąd moje pytanie...

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 16
Województwo: Świętokrzyskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez Goofy » 09 sie 2010 09:16:25

Jeżeli przerabiasz bat musisz przewinąć cewkę . Wiem że krótkofalowcy mają dokładny przelicznik ile .
Ja kiedys miałem przerabianą antenę z 5/8 na 7/8 . więc wiem że można . Tak samo przerobił mi antenę CB na 145mhz. Niestety nie mam juz kontaktu z tą osobą . Co do samego kabla to można go skracać (Ja zmieniałem na dłuższy i miałem ok )
Goofy
Starszy Guru
Starszy Guru

Pochwały: 1
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez Wookash » 09 sie 2010 09:33:17

Jarek sp3swj napisał(a):sprawdź połączenie z masa auta - sprawdź ciągłośc ekraniu

a czy możesz gdzieś sprawdzić zestrojenie anteny ???

Antena zestrojona sprawdzalem swrka.
Wookash

Postprzez Wookash » 09 sie 2010 11:17:09

Winowajca znaleziony. Ulozylem inaczej kabel od anteny i ulozylem go z dala od kabli glosnikowych dodatkowo walnolem kilka razy we wzmaka i juz jest ok.
Wookash

Postprzez Jarek sp3swj » 09 sie 2010 11:23:22

przemia napisał(a):... Wie ktoś jak można skrócić bat od anteny?

Z antena można zrobić wszystko... tylko trzeba "trochę" mierników. Bez analizatora natenowego z zakresem 1-60 MHz nie siadaj do tematu bo to strata czasu....

Promiennika (bata) mechanicznie nie przerobisz w spiralkę bo te druty są zbyt sztywne,,

Jakiej długości chesz mieć antenę ??? W twoim przypadku jak nie masz zaplecza pomiarowego poszukaj po prostu innego modelu, jak pamiętam SIRIO ma krókie modele.

Możesz też dowolną helikalną (spiralną) z magnesem przerobić na stałe mocowanie do karoserii

W kwestii skracania batu - to przy dobrze wyprodukowanej antenie tylko lekko go wysuwasz w ramach regulacji ... no co najwyżej docinasz ale nie więcej niż 1-2 cm ( tak przeważnie)

Jakbyś był w okolicach Poznania.... zapraszam na zabawy z anteną...

Zobacze czy nie mam w twoich okolicach jakiegoś znajomego co brał odemnie analizator.

tu masz króką antenę 32 cm

http://www.e-radia.pl/p/pl/205/antena+c ... 32+cm.html
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Jarek sp3swj » 09 sie 2010 11:55:05

Wookash napisał(a):Winowajca znaleziony. Ulozylem inaczej kabel od anteny i ulozylem go z dala od kabli glosnikowych dodatkowo walnolem kilka razy we wzmaka i juz jest ok.

Jak mierzyłes ten SWR ???

Zrób teki test - podczas pomiaru SWR poruszaj kakblem antenowym - nie powinno to mić wpływu na pomiar. Jeżeli pomiar SWR się zmienia - sprawdź mocowanie anteny - MASĘ

najlepiej jakbys sobie zmienił kabel antenowy na jakis porządny
http://sklep.delta.poznan.pl/kabel-konc ... p2571.html
"oryginalne" kable montowane do anten CB to przeważnie szajs i zamiast ekranu maja siateczke i dużo sygnału po prostu "wycieka". Ten parametr nazywa się "skutecznośc ekranowania"
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez nestor » 09 sie 2010 18:54:55

Wookash napisał(a):Wlasnie nie mam na magnesie. Jest skecona z tylu na klapie. ...

Moze tu jest pies pogrzebany. Antena musi miec wokol siebie przestrzen niczym nie ograniczona, tym bardziej w czasie strojenia. Antena na klapie to prawie tak samo jak antena polozana na dachu. W czasie nadawania promieniuje na karoserie i na wszystkie kable, rowniez zasilajace wzmaka od audio. Stad sprzezenia. Nie bardzo widze poprawnosc zestrojenia swr anteny posadowionej w sasiedztwie karoserii. Jarku popraw mnie, jezeli sie myle.
Obrazek
off-road jest jak seks - jak nie ma w nim uczucia, to sama technika nie wystarczy
nestor
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Pochwały: 2

Postprzez nestor » 09 sie 2010 19:18:46

przemia napisał(a): ... W zakupionym przeze mnie modelu jest zamontowany uchwyt na dachu i szkoda jest wiercić kolejne dziury a nie ma anten cb długości 20-30cm ...

Zostaw uchwyt tak jak jest, albo zamien uchwyt na zaslepke...
Jezeli juz krotka antena to tylko helikalna, ale najkrotsze tez maja ok. 45cm, czyli prawie dwa razy wiecej niz chcesz zastosowac... :?

(z wyjątkiem triflexa ale do tego auta się nie nadaje) i stąd moje pytanie...[/quote]

Dlaczego uwazasz, ze triflex sie nie nadaje? Poza tym, ze jest dluzszy niz 20-30cm, to jednak helikalna 1/4 dlugosci fali, co odpowiada pretowemu masztowi dlugosci ok. (11m/4) 275cm :!:
A sam bacik triflexa jest baaardzo elastyczny jak na helikala :>:
Wybor nalezy do Ciebie :wink:
Obrazek
off-road jest jak seks - jak nie ma w nim uczucia, to sama technika nie wystarczy
nestor
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Pochwały: 2

Postprzez galaxy » 09 sie 2010 19:20:55

ja stawiam na przewód antenowy sprawdź w miejscu gdzie "wchodzi" do kabiny i przy wtyczce czy wszystko jest ok.
galaxy

Postprzez przemia » 09 sie 2010 20:12:58

Jarek sp3swj napisał(a):
przemia napisał(a):... Wie ktoś jak można skrócić bat od anteny?

Z antena można zrobić wszystko... tylko trzeba "trochę" mierników. Bez analizatora natenowego z zakresem 1-60 MHz nie siadaj do tematu bo to strata czasu....

Promiennika (bata) mechanicznie nie przerobisz w spiralkę bo te druty są zbyt sztywne,,

Jakiej długości chesz mieć antenę ??? W twoim przypadku jak nie masz zaplecza pomiarowego poszukaj po prostu innego modelu, jak pamiętam SIRIO ma krókie modele.

Możesz też dowolną helikalną (spiralną) z magnesem przerobić na stałe mocowanie do karoserii

W kwestii skracania batu - to przy dobrze wyprodukowanej antenie tylko lekko go wysuwasz w ramach regulacji ... no co najwyżej docinasz ale nie więcej niż 1-2 cm ( tak przeważnie)

Jakbyś był w okolicach Poznania.... zapraszam na zabawy z anteną...

Zobacze czy nie mam w twoich okolicach jakiegoś znajomego co brał odemnie analizator.

tu masz króką antenę 32 cm

http://www.e-radia.pl/p/pl/205/antena+c ... 32+cm.html

Dzięki, konkretnie i na temat :) taka antenka mi w zupełności wystarczy i jeszcze w razie draki można ją położyć bo jest łamana. :>:

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez szymon.ha » 09 sie 2010 21:01:11

Ale muszę powiedzieć że widziałem gdzieś jeszcze krótszą chyba, nie wiem czy na necie, ale u mnie w mieście w sklepie chyba.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez przemia » 09 sie 2010 21:13:52

szymon.ha napisał(a):Ale muszę powiedzieć że widziałem gdzieś jeszcze krótszą chyba, nie wiem czy na necie, ale u mnie w mieście w sklepie chyba.

Krótszy na pewno jest triflex ale ta cena...

pozdrawiam
Przemek
przemia
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Audio i CB