Witamy !

[B 3.2] Na trasie stracił moc...

Re: [B 3.2] Na trasie stracił moc...

Postprzez nestor » 03 sie 2010 19:24:20

Moja frotka ma ponad 260kkm. Przed wakacjami postanowilem sprawdzic wydech - cos klekotalo, podzwanialo, a autko, mimo ze benzyna, czasami dawalo efekty wydechowe jak diesel.
Wizyta u tlumikarza i wszystko jasne - jeden (prawy) kat rozsypany, drugi mocno przytkany. Ten rozsypany przyblokowal trojnik przed glownym tlumikiem i wypalila sie dziura. Katalizatory wymienione na nowe (male tlumiki), trojnik zaspawany. Zrobilo sie ciszej. Silnik ladnie wkreca sie na obroty z cichym buczeniem pod podloga. I jakby zwawszy sie zrobil.
Mam nadzieje, ze ominie mnie przygoda i nerwy, jakie mial @mklw w drodze na urlop.
Polecam sprawdzanie katalizatorow. Moj tlumikarz mowi, ze fabryczne wystarczaja na 100-120kkm.
Obrazek
off-road jest jak seks - jak nie ma w nim uczucia, to sama technika nie wystarczy
nestor
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 1
Pochwały: 2
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: [B 3.2] Na trasie stracił moc... KATALIZATOR do wycięcia ;-)

Postprzez Jarek sp3swj » 03 sie 2010 20:03:41

hihi - kolejna "ofiara" katalizatora ;-)

i opisywany efekt , "i przy dodawaniu gazu słychać głośno zasysające powietrze"

dokładnie taki jak opisywałem w mojej walce z KATEM :mrgreen:

No to teraz wiadomo jak zachowuje się V6 z dwoma KATAMI - a właściwie z jednym :twisted:
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Wookash » 03 sie 2010 20:46:40

A czy zapchany kat moze wywolac bledy ubogiej mieszanki?

U mnie jak zasysa powietrze to taki swist jest ale nawet mi sie to podoba :)
Wookash

Postprzez Jarek sp3swj » 03 sie 2010 22:07:41

nie wiem jak w V6...

ale w 2,2 ecotek brak możliwości wydechiwania wylotem objawiał się właśnie "zawracaniem" do filtru powietrza części spalin stąd "głośne zasysanie" bo jakby wydech odbywał się przez wlot :-)

Jeżeli to co miało być wydalone .... czyli sapliny domieszasz z nowa benzyna to moim zdaniem uzyskasz "słabą mieszankę wybuchową"
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Wookash » 04 sie 2010 07:13:53

Jak bedzie chwila pojade do doktorow od wydechow aby obczaili moje katy i jak bedzie trzeba kaze wywalic wnetrznosci i wspawac rure w srodek.
Wookash

Postprzez mklw » 20 sie 2010 06:45:59

po co wspawywac rure zazwyczaj jak ruszysz te stare slumiki to juz ich nie zgrasz na tip-top, u mnie mechanik tylko nacią wzdłuż katalizator odchylił blache szczypcami wydłubal wnętrzności z kata zagiął blache spowrotem i obspawal ładnie
mklw

Postprzez slawquu » 16 wrz 2010 10:53:02

mozna ładnie rozciąć obudowe KAT'a wybebeszyć środek, wstawić tam rure i zaspawać obudowe KAT'a i wszystko gra
slawquu

Postprzez remik44992 » 14 kwi 2011 13:35:15

slawquu napisał(a):mozna ładnie rozciąć obudowe KAT'a wybebeszyć środek, wstawić tam rure i zaspawać obudowe KAT'a i wszystko gra

Rozumiem, że z katalizatorem-wydmuszką podczas przeglądu technicznego nie ma żadnych kłopotów, a jak wygląda sprawa z "łapanką" na pomiar spalin przez Policję albo ITD ?

remik4492
remik44992

Poprzednia strona

Powrót do 3.2v6