Witamy !

[B] wlot powietrza na maskę

[B] wlot powietrza na maskę

Postprzez jarecki7611 » 25 lip 2010 16:45:42

witam kolegów może ktoś z was montował już wlot powietrza na maskę do frotki b ja mam zamiar nie dla ozdoby tylko po to by silnik miał więcej powietrza a zwłaszcza pompa niestety mankament przegrzewania się sterownika pompy piszcie co o tym myślicie może ktoś z kolegów wie gdzie mogę kupić taki wlot powietrza chodzi mi konkretnie o garba na maskę oczywiście szer wiadomo około 50cm-60cm pozdrawiam jarek
jarecki7611

Re: [2.2dti] wlot powietrza na maskę

Postprzez brum » 25 lip 2010 16:59:23

Wg mnie zbędna rzecz. Te wloty są do chłodzenia IC. Sterowniki lubią padać bo są chłodzone paliwem, jak jeździsz na rezerwie to lubią padać. Można zamontować chłodnicę paliwa która była montowana od roku 02/03 do 04.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez jrzeuski » 25 lip 2010 17:16:31

brum napisał(a):Wg mnie zbędna rzecz.

To na pewno. Poza tym koszt przeróbki maski może być porównywalny z wymianą sterownika a i tak pewności nie ma, że pomoże. Jeżeli się faktycznie za bardzo grzeje (zepsuty?), to dać mu radiator (z wiatraczkiem jeśli trzeba) taki jak stosuje się w procesorach. To zadziała lepiej niż jakiś wlot na masce.
brum napisał(a):Sterowniki lubią padać bo są chłodzone paliwem,

Elektronika chłodzona paliwem? :shock:
brum napisał(a): jak jeździsz na rezerwie to lubią padać.

A co to ma do rzeczy? Jak paliwo nie dochodzi do silnika, to ten gaśnie. A dopóki smok w baku zasysa paliwo nie ma znaczenia czy jest go tam pod korek czy świeci się rezerwa.
brum napisał(a): Można zamontować chłodnicę paliwa która była montowana od roku 02/03 do 04.

W dieslach to się montuje podgrzewacze paliwa a nie chłodnice :shock: Serio w B jest taki wynalazek? Po diabła i jak to się sprawuje zimą?
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez brum » 25 lip 2010 18:02:33

Pompa w B jest chłodzona paliwem przez chłodnice która jest pod bagażnikiem. Poza tym ona ma taką konstrukcję że nie lubi braków paliwa bo się właśnie przegrzewa. Problem rozwiązali właśnie tą chłodnicą.
Ale to już jest off-top i nie ten dział.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez jarecki7611 » 25 lip 2010 20:48:21

dzięki za wasze opinie u mnie jest zawsze prawie pełny a jak jest połowa to tankuje zaraz ,problem jest taki że jak są upały to faktycznie jest pompa gorąca i gaśnie dziś zrobiłem ponad 200km i problemu nie było ,mechanik kazał mi wozić butelkę z wodą w bagazniku i faktycznie raz mi zgasła w ta gorączke co była polałem pompe wodą i odpaliła od strzału ,sterownik zrobię oczywiście ale powietrze to nie ma faktycznie gdzie uciekać i kisi się pod maską a jeszcze wentylatory dają dodatkową temp na pewno zrobię jakieś chłodzenie pompy bo wcześniej czy pużniej to nowy sterownik i tak się przegrzeje i problem znowu miałem kiedyś bmw z tą samą pompą miała nalatane 320tyś i pompa była nie tknieta tylko że tam nie było tak szczelnej komory silnika i pompa się chłodziła sama ,więc coś w tym jest pozdr jarek
jarecki7611

Postprzez maciar » 25 lip 2010 20:58:22

BMW z tą pompą nie sądze.Pompy vp 44 mogłeś spotkać w audi a6 2,5 ale w bmw?.Co do temperatury pod machą spytaj konara miał chyba podobny problem.Chłodzenie pompy powietrzem- ciekawe.
tel. 504 035 487
maciar
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 16
Województwo: Lubelskie

Postprzez jarecki7611 » 25 lip 2010 21:39:51

pomysł już mam skąd powietrze doprowadze jak zrobię i zda egzamin to napiszę na pewno pomoże wada konstrukcyjna zawsze można coś przerobić i zwiększyć żywotność
jarecki7611

Postprzez jrzeuski » 25 lip 2010 21:56:13

Jak już :guns: to idź na całość i zrób chłodzenie wodne :lol:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez jarecki7611 » 25 lip 2010 22:56:38

ha dobre za dużo roboty ale pomysł niezły jutro jade po rurę elastyczną i biorę się za przeróbke może dam jeszcze wentylator i wtedy zobaczymy czy zgaśnie czy nie spróbować można
jarecki7611

Postprzez Jarek sp3swj » 25 lip 2010 23:55:40

czy dobrze zrozumiałem że wlot powietrza chcesz w masce - jak w subaru impreza ??

?? coś takiego ??

http://allegro.pl/listing.php/search?st ... nge_view=1

.... jeżeli to to pierwsza głębsza woda i masz przechlapane... i to dosłownie
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez jarecki7611 » 26 lip 2010 07:22:27

właśnie chodzi o to żeby nie wpaść w błoto ha ha ja nie jeżdze po wertepach bo nie mam takiej potrzeby i wziąłem pod uwagę także wode zawsze można coś wymyślić pozdr jarek,dzięki jarku za linka z wlotami fajne ale ceny kosmos poszukam coś tańszego we wrocku w odmuchowie facet robi spoilery i różne cuda na zamówienie zabaczę u niego za ile i dlaczego tak drogo
jarecki7611

Postprzez jrzeuski » 26 lip 2010 09:43:07

Jarek sp3swj napisał(a):czy dobrze zrozumiałem że wlot powietrza chcesz w masce - jak w subaru impreza ??

?? coś takiego ??

http://allegro.pl/listing.php/search?st ... nge_view=1

.... jeżeli to to pierwsza głębsza woda i masz przechlapane... i to dosłownie

Diesla tak nie utopi, ale schłodzi na pewno a przecież o to mu chodzi. Woda wcale nie musi być głęboka. Wystarczy, że szybciej wjedzie w kałużę. Taki wlot nałapie nawet wody z deszczu padającego na maskę w czasie jazdy.
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Powrót do Nadwozie, rama