Witamy !

Haydpark - rozmowa na każdy temat

Rozmowy na wszystkie tematy

Haydpark - rozmowa na każdy temat

Postprzez Krogulec » 20 lip 2010 14:04:07

Wczoraj, rzuciłem temat rozmowy o ateistach nie lubiących kościoła chrześcijańskiego.
Myślę, że temat do rozmowy dobry jak każdy inny, ale cóż chyba moderator jest z okolic Torunia i niszczy w zarodku wszystko co jest antykościelne.
Swoją drogą tytuł forum "Haydpark - rozmowa na każdy temat" jest chyba nie adekwatny do postępowania moderatora.
Może powinieny Haydpark - rozmowa na każdy temat, za wyjątkiem ... (i tu nazwy tematów których cenzura zabrania).
Gratuluję czujności inkwizycyjnej
Krogulec

Re: Haydpark - rozmowa na każdy temat

Postprzez FROTERKA » 20 lip 2010 14:15:13

Twój temat nie był o ateistach a o satanizmie. To chyba lekka różnica ?
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez Krogulec » 20 lip 2010 14:20:30

O satanistach i racjonalistach i co w związku z tym ? temat tabu ?
Krogulec

Postprzez brum » 20 lip 2010 16:35:35

Krogulec napisał(a):O satanistach

No właśnie. Tyle w tym temacie.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez wikked » 20 lip 2010 16:56:36

i dobrze to ująłeś @Krogulec, na każdy temat oprócz tematów poza nawiasami.
wikked

Postprzez Krogulec » 20 lip 2010 18:01:18

Zamiast dyskusji śmierdzi mi tu stosem.
Obiecuję, że jeśli napiszę następny temat na haydparku to będzie dotyczył np: nauk J.Pawła II albo o psie co swego pana kocha, itp.
:cry2:
Krogulec

Postprzez piotrul » 20 lip 2010 18:32:54

Krogulec napisał(a):Zamiast dyskusji śmierdzi mi tu stosem.
Obiecuję, że jeśli napiszę następny temat na haydparku to będzie dotyczył np: nauk J.Pawła II albo o psie co swego pana kocha, itp.
:cry2:

Och jej... :mrgreen:
piotrul

Postprzez Zula » 20 lip 2010 18:53:52

Krogulec napisał(a):O satanistach i racjonalistach i co w związku z tym ? temat tabu ?

Wiele osób myli pojęcia, a satanizm z góry kojarzy z piciem krwi, jedzeniem kotów i gwałceniem dziewic. A to w cale się to na tym nie opiera i nawet ten "rodzaj" satanizmu nazywany jest "pseudosatanizmem". Jest uznawany za satanizm właściwy, bo najbardziej rzuca się w oczy, a to daje błędne pojęcie na cały temat. A jeszcze powiązanie z okultyzmem to już przecież w ogóle "czarna magia" i zło całkowite.. Satanizm wcale nie nakazuje czynienia zła, czy działania przeciwko chrześcijaństwu. A odmian jego jest niemalże tyle, ilu "wyznawców".

Czytałam kiedyś sporo na ten temat, z ciekawości, i mogę powiedzieć, że jest to naprawdę ciekawe i wcale nie tak przerażające jak się niektórym wydaje.

Sorki za :offtopic:
ROSES ARE RED, MUD IS BROWN
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Obrazek :mrgreen:
Zula
Moderator
Moderator

Obrazki: 5
Pochwały: 6

Postprzez Krogulec » 20 lip 2010 19:50:26

Piszą ten temat miałem na myśli satanizm filozoficzny i światopogląd realistyczny (oczywiście , że nie chodziło mi o obrządki satanistyczne i wyznawców zła z horrorów i mediów).
Ciekawiło mnie czy ludzie z formu choć trochę interesują się filozofią w tej dziedzinie.
Ale - sorrki, znów buduję sobie stos - już milczę.
P.S.
To, że ktoś ma 116 km pod maską - fajnie ( ja też mam) , ale miło też wiedzieć co twój rozmówca ma pod czachą.
P.S. 2
Temat troche przewrotny i prowokujący, dzięki temu bardziej ciekawy.
Krogulec

Postprzez Zula » 20 lip 2010 20:07:07

Krogulec napisał(a):Ciekawiło mnie czy ludzie z formu choć trochę interesują się filozofią w tej dziedzinie.

Ja tak ;)
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Zula
Moderator
Moderator

Postprzez Krogulec » 20 lip 2010 20:26:15

No to w średniowieczu byś była zwierzyną dla inkwizycji, a tak poważnie myślisz, że dogmaty racjonalistów są do przyjęcia w naszym kraju przez taką cześć społeczeństwa jak to jest w krajach europy zachodniej ?

Trochę tu skomplikowali temat, ale warte rzucenia okiem

http://www.kierunki-filozofi.tk/swiatop ... tyczny.php
Ostatnio edytowano 20 lip 2010 20:43:21 przez Krogulec, łącznie edytowano 1 raz
Krogulec

Postprzez Zula » 20 lip 2010 20:42:49

Wątpię, przy takiej sytuacji jaką mamy, gdzie kościół (jako instytucja - nie chciałabym urazić nikogo wierzącego) pcha się, gdzie tylko może, a sama nazwa odstrasza i powoduje oburzenie. Jeszcze za wcześnie na jakieś większe rozpowszechnienie, samych źródeł informacji jest niewiele, bo dużo można głupot przeczytać. Chociaż zauważyłam, że dość sporo młodych ludzi się zaczyna tym interesować. Jak dla mnie, światopogląd jest całkiem logiczny..
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Zula
Moderator
Moderator

Postprzez Krogulec » 20 lip 2010 20:55:32

Też to widzę, że młode pokolenie pcha się do wiedzy naukowej i wiara sama w sobie przestaje być dla niech być atrakcyjna.
Ten światopogląd jest bardzo logiczny i młodzi to widzą
No cóż okazuje się, że nie tylko gospodarczo jesteśmy zacofani, myślę, że tu też potrzeba jeszcze kilku pokoleń by to się zmieniło.
Krogulec

Postprzez Edgar » 20 lip 2010 21:02:38

A w Piśmie Świętym napisano:
"Boga nie ma".

Wiedziałeś o tym?
Założę się, że nie.

Niestety wyrywanie zdań z kontekstu prowadzi do przekłamań.
Jak również uprzedzenia i streotypy.

Tyle tytułem introdukcji, trudne słowo, wiem.

Jestem Edgar.
Ostatnio edytowano 21 lip 2010 15:13:59 przez Edgar, łącznie edytowano 1 raz
Edgar

Postprzez brum » 20 lip 2010 21:03:49

och jej
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59

Postprzez Zula » 20 lip 2010 21:10:59

Krogulec napisał(a):Też to widzę, że młode pokolenie pcha się do wiedzy naukowej i wiara sama w sobie przestaje być dla niech być atrakcyjna.
Ten światopogląd jest bardzo logiczny i młodzi to widzą
No cóż okazuje się, że nie tylko gospodarczo jesteśmy zacofani, myślę, że tu też potrzeba jeszcze kilku pokoleń by to się zmieniło.

Dla mnie na przykład jest to bardzo ciekawe i po prostu wciąga. Szczególnie, że coraz więcej znajdowanych jest właśnie nielogiczności w tym, czego uczono do tej pory, bo świat się zmienia, nowe technologie pozwalają zrozumieć pewne zjawiska, więc rodzi się ciekawość, "jak to w końcu z tym jest", tak samo jak coraz więcej artykułów na różne tematy odbiegające od dopuszczalnych do niedawna norm pojawia się choćby w internecie. Może jednak powolutku coś do przodu..
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Zula
Moderator
Moderator

Postprzez jrzeuski » 20 lip 2010 21:13:58

Tia, Zachód jak się rozpędził w tę stronę, to się skończyło scjentologią. Dla mnie każda religia jest :<: z definicji i dlatego nie zawracam sobie tym głowy.

Rodzice mnie ochrzcili i wysłali do komunii. Dalej nie dali rady. Bierzmowanie przyjąłem prosto od biskupa razem z jakimiś zakapiorami z pudła (bez żadnego egzaminu), bo był mi potrzebny taki papierek do małżeństwa (żona się uparła na ślub kościelny). W zamian za ten cyrk musiała mi też załatwić kwit od spowiedzi. Nie pytam skąd go wzięła ani jak znalazła księdza (ponoć to był zakonnik, ale ja tam ich nie odróżniam), który zgodził się dać ślub takiemu bezbożnikowi. Byłem też przeciwny chrzczeniu naszych dzieci, ale żona się uparła, to niech mają. Podrosną to same wybiorą czy potrzebna im do czegoś jakaś religia czy nie. Na chrzest do kościoła poszedłem incognito, bo oficjalnie tata był za granicą, żeby dziwnych pytań nie było :mrgreen:

Jak widać kler w Polsce nie jest zbyt ortodoksyjny. Być może bardziej wierzy w mamonę niż to, co ludziom na mszy pociska :twisted:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez Edgar » 20 lip 2010 21:19:36

brum napisał(a):och jej

Jak na moda to niewiele masz do powiedzenia :-)
Rozumiem, tylko to, co pod maską się liczy, nie pod kopułą własnego zakutego łba :-D

Pojeździmy sobie na małym forumowym off roadzie? Trochę inaczej, niż przywykliście w terenie.
Dacie radę? ;-)
Edgar

Postprzez Zula » 20 lip 2010 21:22:21

Eee! Nie przeginaj, nie o to w temacie chodzi, żeby sobie jeździć. My tu kulturalnie rozmawiamy, nie zauważyłeś?
WINDOWS UP, PEDAL DOWN!

Zula
Moderator
Moderator

Postprzez Edgar » 20 lip 2010 21:31:19

Zula napisał(a):Eee! Nie przeginaj, nie o to w temacie chodzi, żeby sobie jeździć. My tu kulturalnie rozmawiamy, nie zauważyłeś?

Widzisz, kulturalna rozmowa nie wyklucza absolutnie tej iskry, która sprawia, że na forum po prostu chce się wchodzić i pisać.
Z doświadczenia wiem, że po pewnym czasie fora ulegają czemuś w rodzaju degeneracji, tematy dublują się, forum zaczyna pożerać samo siebie, powoli wypala się aż do totalnej smierci, czyli braku nowych userów, tematów i postów :-)

Jeśli tu tak nie jest - czapka z mej głowy.

Zatem, miast blokować nowe, kontrowersyjne, ale ciekawe tematy - może skorzystać z okazji i zabawić się trochę? Bo, widzisz, dla mnie wymiana myśli intelektualnej to właśnie zabawa, a nie walka o życie.
Edgar

Następna strona

Powrót do HydePark