Witamy !

[All] wymiana sprzegla

Re: wymiana sprzegla

Postprzez wikked » 09 cze 2010 12:17:50

to chyba jednak padł Ci docisk
wikked

Postprzez sylwian70 » 09 cze 2010 12:23:33

Przy wysprzęgliku zdaje się że jest śruba regulacyjna musisz ją trochę wkręcić pisał o tym ad.jarecki.Podobne objawy zaczynają się u mnie i podejrzewam docisk,słychać też u mnie łożysko dociskowe,pojawił się wyciek oleum pewnie zimer na wale korbowym nic tylko się cieszyć,ledwo wyklepałem frotę a tu nowości ino trzymać się za kieszeń :wsciekly:ad.krzysiekfrontera jeśli pompę masz sprawną układ odpowietrzony popróbuj jeszcze wkręcić tą śrubę na wysprzęgliku jeśli nie pomoże to może wymiana oleju w skrzyni ewentualnie całe sprzęgło.U mnie podejrzewam padające sprzęgło objawy są takie że na luzie motor wyłaczony bez wciskania sprzęgła biegi wchodzą malina na odpalonym silniku wciśniete sprzęgło słychać szum łożyska oporowego biegi wchodzą też dobrze lecz niekiedy wsteczny nie idzie wbić czasem pierwszy bieg jakby z oporem po ponownym wrzuceniu na luz puszczeniu sprzęgła i ponownym wciśnięciu sprzęgła wsteczny wchodzi jak po maśle.Sprzęgło na razie mi nie ciągnie lecz pojawil się wyciek oleju prawdopodobnie zimer na wale korbowym.Nie pozostaje mi nic innego jak skladać kase na sprzęgło i zimer,ad.krzysiek gdybyś wymieniał sprzęgło pomyśl od razu o zimeringu tak przy okazji bo jedna robota.Ja na razie mój problem olewam rozsypie się że nie da się jechać wtedy naprawie oby tylko za wiele się nie rozsypało.Powodzenia i daj cynk na forum jak się uporasz z problemem.
sylwian70

Postprzez krzysiekfrontera » 09 cze 2010 21:54:15

ok dam znac co do jazdy do oporu...czy nie można uszkodzic skrzyni przy takim siłowaniu sie z niekturymi biegami?? spróbuję z tym siłownikiem ale juz się nastawiłem na kpl. za 900stówk ku ... mać hej
krzysiekfrontera

Postprzez jrzeuski » 09 cze 2010 22:05:44

Jak wbijasz na chama biegi pomimo zgrzytu, to szybko rozwalisz synchronizatory w skrzyni albo nawet i same tryby. Biegi powinny nieco łatwiej wchodzić jak wrzucisz luz i jeszcze raz wysprzęglisz przed wrzuceniem kolejnego biegu. Na Twoim miejscu nie jechałbym tak dalej niż do pobliskiego warsztatu a i tak poważnie bym się zastanowił czy lepiej nie ryzykować i pojechać na holu.

Znam gościa, który jeździł (nie frotką) bez używania sprzęgła, ale miał tak wyczute przełożenia, że potrafił przed wrzuceniem biegu tak ustawić obroty silnika, że nic nie zgrzytało. Oczywiście z wyjątkiem ruszania z miejsca, bo wtedy musiał jednak skorzystać z pedału sprzęgła :) Nie polecam takiej techniki jazdy, ale czasem to może być jedyne wyjście, żeby gdzieś dojechać o własnych siłach, ale nie zarżnąć kompletnie skrzyni.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez krzysiekfrontera » 10 cze 2010 11:56:34

biegi podczas jazdy wchodzą w miarę dobrze jest wyczówalny większy opór ale nie zgrzytneło mi nigdy. Najgorzej jak pisałem jedynka i R na postoju. Jeden mech. powiedział że mimo że nie zgrzyta cierpią synchronizatory. Ale tak czy siak będe działał w przyszłym tygodniu ze sprzęgłem. Czy ma ktoś docisk na wierzchu?? zajrzałem na niego przez otwór od łapy i słoneczko jest jakby dziwnie pofalowane zupełnie inaczej wygląda niż słon. przy docisku osobówki blaszki są proste a we fron. mam pofalowane szczególnie przy środkowej części....jak ktoś ma nichaj podeśle fot. bo w sklepach koło mnie mają to tylko na zam. z góry dzięki krzysztof.sobczyk@eltrim.net.
Co do kupna samego sprzęgła znalazłem firme co regeneruje tarcze docisk za 250 zł lub używka z z wysp WB za 200 zł dają gwar. rozruchową tarcza ma ponoć 8mm czy to przy fron. dużo czy mała???
krzysiekfrontera

Postprzez jrzeuski » 10 cze 2010 12:09:49

Ja zregenerowałem tarczę i docisk za 125zł (sama tarcza kosztowała 85zł). Tyle, że u mnie jest tarcza dwustronna (docisk i koło dwumasowe). Nominalna grubość okładzin jest opisana w serwisówce Haynesa, ale mi nabili o tyle więcej, ile zebrali z docisku w trakcie szlifu.

Jeżeli faktycznie masz uszkodzone blachy docisku, to po zdjęciu skrzyni obadaj stan łożyska oporowego i czy dobrze pracuje, bo to mogło być przyczyną.
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez krzysiekfrontera » 10 cze 2010 19:09:27

jeżeli masz sprawdzoną firmę co regeneruje to daj chłopie namiary co bym nie szukał bo przy tym upale chyba zgupieje.
Dziś zawiozłem dzieciaka do szkoły siadam zapalm oczywiście jak na profesjonalnego gaziaża na bęnzynce a tu dupa na gaz pali ok na benzynie znów dupa. zdjołem węża przed listwą wtry. zapłon benzyna sie leje więc pompa pompuje...silnik krokowy wachluje nieweim za co się złapać już złapać.wygląda na to że wtryski nie puszczają paliwa do cylindrów..muszę się udać do takiego co to podłączy wtyczkę do mojego wozu strażackiego (frontera ma kolor strażacki) a drugi koniec do PC i mówi że komunikuje się z tzwanym KOMPUTEREM SAMOCHODU :-) i już woła 50 może coś mnie naprowadzi....zrobiłem nią 30000przez 1,5 roku i dotąd nie zawiodła a teraz naraz dupa. ręce opadają ale brak działania na benzynie to już inna beczka wybaczcie że nie na temat ale muszę się odrazu pożalić
Krzysiek
krzysiekfrontera

Postprzez jrzeuski » 10 cze 2010 19:24:06

Namiar na firmę mogę dać, ale do Gdyni masz dość daleko :-)
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez krzysiekfrontera » 11 cze 2010 07:23:58

Myślę że nie będzie problemu wysłać kurierem i odesłac mam umowe z DPD więc nie będzie mnie to tak drogo kosztowało...podaj jak możesz dzięki :cry2:
krzysiekfrontera

Postprzez Pooms » 17 cze 2010 19:06:39

Witam Panowie. W mojej fronterce jest problem tego typu:
Pedał sprzęgła ciężko chodzi... Sprzęgło nisko bierze. Przymierzam się do wymiany sprzęgła bo objawy niby na to wskazują koszt to ok. 1100zł ale mam pytanie czy da się to jakoś wyregulować? Tak jak pisał kolega Jarecki? Aha... I jak się ma sprawa koła dwumasowego? mam silnik 2.2 DTI 16v 2003'

Pozdro
Pooms

Postprzez jrzeuski » 18 cze 2010 11:59:26

krzysiekfrontera napisał(a):Myślę że nie będzie problemu wysłać kurierem i odesłac mam umowe z DPD więc nie będzie mnie to tak drogo kosztowało...podaj jak możesz dzięki :cry2:

Sorki, że tak późno, ale zwyczajnie zapomniałem. Zajrzyj tu: viewtopic.php?f=10&t=6160
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez Czester 3477 » 15 lip 2010 19:28:15

Witam .Jaka szansa że takie sprzęgłohttp://allegro.pl/show_item.php?item=1056248406
będzie pasowało do A 1996 silnik X22Xe?
Czester 3477
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez jrzeuski » 15 lip 2010 20:43:01

Za taką cenę bym zaryzykował i kupił, ale może ktoś wymieniał sprzęgło w takiej Frotce i dokładnie pamięta jak wyglądało. Tarcza nie wygląda na mocno użytą (nity są jeszcze głęboko). Szkoda, że nie ma fotki docisku z drugiej strony (czy nie przypalony).
No mud, no fun

jrzeuski
Admin
Admin

Postprzez jarecki7611 » 19 lip 2010 05:41:47

witam mam problem z dobraniem sprzęgła raczej mechanik, go ma oddałem auto do warsztatu i na początku było wszystko proste zrobimy nie ma problemu jak zawsze, mam frotke 2.2 dti 2000. limited wersja long, po zdjęciu skrzyni mechanik nie morze dobrać sprzęgła, było zamontowane luk, w sklepach jest kpl. tarcza docisk i łożysko, ale u mnie po podaniu nr vin nikt nie potrafi dobrać mi części, nie wiem czy coś jest z tym nr vin. nie tak czy w sklepie nie mogą sobie poradzić,może ktoś z kolegów już miał podobny problem ,z takim modelem frotki ,jakieś namiary na to sprzęgło jakie kupić ,bo mi ręce opadają auto stoi już 4 dni a mieli zrobić w 2dni ,oczywiscie skrzynia manualna,proszę o pomoc, może jakiś sklep poradzicie co się lepiej znają i mają takie części pozdrawiam jarek
jarecki7611

Postprzez Kogut » 19 lip 2010 07:08:42

Powiem ci że jeżeli mechanik ma problemy ze znalezieniem sprzęgła to jest coś nie tak :| i ja bym go raczej omijał następnym razem.
http://moto.allegro.pl/item1123791539_s ... tanio.html
Tu masz link do nowego firmy Luk, ale jeszcze zadzwoń i się dopytaj

Sam obecnie wymieniam sprzęgło, nie będe kupował nowego tylko oddam do regeneracji, link poniżej
http://sprzegla.com/
Mam nadzieję że pomogłem :wink:
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 3
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez jarecki7611 » 19 lip 2010 08:10:58

dzięki wiesz widziałem to sprzęgło jak wymontowali nic szczególnego wyglada na to co na allegro może mnie chcą poprostu naciągnoć na koszty w sklepie powiedzieli że do tego modelu jest 3 rodzaje ale sprzedawca nie potrafił określić które bendzie pasować to po jaką cholere tam siedzi jak nie potrafi powiedzieć niech bułki sprzedaje do krakowa nie bende jechał z kłodzka bo to się mija z celem czasem można się wkur... naprawde mam nadzieje że dopasują albo zostanie regeneracja 21wiek technika komputery a problemy jeszcze wieksze
jarecki7611

Postprzez Kogut » 19 lip 2010 08:27:20

Masz gorsze od mojego ???

A tak przy okazji zapytam, czy warto to dawać do regeneracji ??? :mrgreen:
Obrazek
:?: :?: :?: :?:
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jarecki7611 » 19 lip 2010 09:03:33

mam w troche lepszym stanie, ale już tak ciągło że nie mogłem nikogo wyprzedzić, masakra jak się rozgrzało to jeszcze w miare, ale na zimnym to jak byś automatem jechał ,i teraz nie wiem czy nowe szukać czy regenerować stare, docisk to też tak pracował jak mu sie chciało, raz był twardy a raz miękki , przecieków nie ma na wale,wszystko było suche
jarecki7611

Postprzez Kogut » 19 lip 2010 09:08:12

Ślizgało ci się ?? może masz źle ustawione.
ja poślizgu nie miałem :|
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jarecki7611 » 19 lip 2010 09:39:49

już się nie dało ustawić, dociągnołem na maxa nawet podkładke wydłubałem ,wiesz jechać jechało ale przyspieszenia zero już je pużniej przypaliłem aż dym poszedł mam nadzieję że dziś sie odezwie znawca pisma świętego z dobrą wiadomością dla mnie
jarecki7611

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu