przez jrzeuski » 30 cze 2010 09:27:10
Problem w tym, że to co będzie dobre w głęboki śnieg, będzie słabo robić na odśnieżonej i oblodzonej nawierzchni. Mimo tego polecam jednak bieżnik MT. Im agresywniejszy, tym lepiej będzie kopał w śniegu. Tej zimy na nienajświeższych BFG MT KM przekopywałem się przez półmetrowej głębokości pola śniegu a nawet zaspy po maskę bez problemów. Z tym, że jak śnieg jest mokry i wyślizgasz sobie lód pod kołami to koniec jazdy. Nawet odkopanie samochodu nic nie da. Musisz mieć coś, co Cię przepchnie przez wyślizgany odcinek (wyciągarka, tirfor, drugi samochód). W sypkim śniegu dokopiesz się szybko do trawy i zamarzniętej ziemi i pojedziesz dalej. Dobre opony na lód to tylko kolce, na MT trzeba cholernie ostrożnie jeździć. Nawet na mokrym asfalcie łatwo łapią poślizg, ale jak o tym wiesz i pamiętasz, to raczej niczego nie skasujesz.
Co do łapania się pobocza to kiepski pomysł. Brak blokad spowoduje, że koła, które zostaną na odśnieżonej ulicy będą się ślizgać a pozostałe staną w śniegu. Nawet jak jest szpera w tylnym moście, to nie pomoże, bo różnica oporu toczenia będzie zbyt duża. W takiej sytuacji trzeba wybrać czy jechać drogą czy brnąć w śniegu poboczem. Jak nie ma tam rowu (niewidocznego pod śniegiem!) ani zlodowaciałej pryzmy odpłużonego śniegu, to na MTkach polecam jednak drzeć poboczem. Jak samochód stanie, bo zderzak zagarnie zbyt dużo śniegu, to 1-2m cofnąć i znowu atakować rozpędem. Przy jeżdżeniu po głębokim śniegu większy efekt da lift auta niż lepsze opony, żeby zderzak nie robił za pług. Sam zderzak najlepiej wymienić na skrzynkowy odsłaniający przednie koła. Ewentualnie na zimę odkręcić plastikową dolną część. Przy parkowaniu w zaspach może pęknąć (u mnie właśnie tak się stało tej zimy).
PS. Wydaje mi się, że wszystkie MTki są zrobione na mieszance M+S.
No mud, no funFrota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition
naprawy i motanie Frotek 
SMS/PW/email/czat.