Witamy !

[B] Lusterka - czy wiesz jakie posiadasz?

[B] Lusterka - czy wiesz jakie posiadasz?

Postprzez danielrajszczak » 24 cze 2010 14:03:51

Właśnie stałem się ofiarą mieszania podzespołów ISUZU AMIGO z jej młodszą siostrą FRONTERĄ...
Ale od początku;)
Chodzi o to, że postanowiłem wymienić wkłady lusterek zewnętrznych w naszej Froci B 2001 r. DTI.
W znanym serwisie aukcyjny nie znalazłem oryginalnych wkładów a tylko całe lusterka po demontażu za różne to sumy. Poszukałem dokładniej i znalazłem firmę, która specjalizuje się krojeniu lusterek pod konkretne modele. Na aukcji widniało: Frontera B 1998-2004 r. Zamówiłem dwie sztuki...
Lusterka w ręku idę na parking aby zmienić i tu schody, próba oderwania prawego (bez wyjmowania wkładów - o tym nie wiedziałem a instrukcji osób nie doczytałem) zakończyła się pomyślnie, lewego po części wykruszyłem po kawałku. Odrywam taśmy dwustronne pasuję wkłady i okazuje się inny profil. Na siłę udało się je wkleić lecz przy próbie ustawiania był problem. Jazda próbna mało nie zakończyła się kolizją - w pewnym momencie pojazd na prawym pasie zniknął w lusterku z pola widzenia i nagle był obok mnie...

Gorzki email do sprzedawcy wraz ze zdjęciami co i jak nie pasuje. Na wierzchu oryginalny wkład.
Obrazek

Sprzedawca zainteresował się tematem. Dziś dostałem telefon z wyjaśnieniem, że w naszej Fronterze są lusterka od ISUZU, a te co dostałem są od FRONTERY. Co ciekawe oba typy były montowane we Fronterach. Mają zakupioną licencję od producenta i wydaje się to tłumaczenie wiarygodne. Zostały właśnie wysłane na koszt Sprzedającego nowe, prawidłowe.

Zobaczymy jak to będzie;)
danielrajszczak

Re: LUSTERKA Frontera B - czy wiesz jakie posiadasz?

Postprzez Jarek sp3swj » 24 cze 2010 15:43:51

Jak mnie drzewo zaatakowało i strzaskao wkład - to tymczasowo przykleiłem jakiś inne - a na ALLEdrogo kuiłem do B kompletny wkład z ogrzewaniem - pasowało na 100%.

Oczywiście przyklejasz na taśme tą piankę ??? czy razem z wkładami dali ci taśme do klejenia ?
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez yuby194 » 24 cze 2010 17:37:31

ja w tą zimę mijając się z dostawczym zawadziliśmy lusterkami, strzał był tak duży, że wypadł wkład z plastikowymi elementami mocowania wkładu do silniczka, na allegro kupiłem całe lustarko, tylko czarne - niemalowana, przełożyłem całe bebechy z wkładem i idealnie pasowało, na aukcji było "lusterko do frontery B" za 150 zł.
Została mi obudowa.
Pozdrawiam
YubY

Frota B/Sport 2,2 DTI '00/manual, K&N, polibuszowe podkładki 6cm + sprężyny Montka = lift ?", amory przód/tył IROMAN, BFG AT/MT 245/75R16, DW 12000 LBS

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 4
Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez danielrajszczak » 24 cze 2010 17:58:20

Jarek sp3swj napisał(a):Jak mnie drzewo zaatakowało i strzaskao wkład - to tymczasowo przykleiłem jakiś inne - a na ALLEdrogo kuiłem do B kompletny wkład z ogrzewaniem - pasowało na 100%.

Oczywiście przyklejasz na taśme tą piankę ??? czy razem z wkładami dali ci taśme do klejenia ?

Dostałem szkład 2 szt a z tyłu taśma (2 paski) już naklejone. Po odklejeniu do naklejenia na wkład. Jednak to rozwiązanie nie jest zbyt dobre (chyba;). Taśma jest zbyt gruba i mam wątpliwości czy lustro będzie na tyle blisko aby element grzewczy w zimie odmrażał je.
danielrajszczak

Postprzez Jarek sp3swj » 24 cze 2010 18:36:47

no dokładnie ten problem ... koelsie uzywaja zwykłej białej wąskiej taśmy "z marketu' :-(

w oryginalnych jest taka szara cienka pianka o dużej powierzchni - - dlatego kupiłem kompletne wkłady składające sięz lusterka naklejonego fabrycznie na grzałkę.

W dotyku ta szara pianka pod lusterkiem ma gestsza konsystencje niż biała i zapewne jest mniej ciepłoizolacyjna....
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez nesfor » 19 gru 2011 09:53:13

Hej wszystkim, czy w lusterkach też jest różnica miedzy wersja eur a ang ? U mnie mam tak że nie mogę ustawić lewego lusterka, prawe to mogę ostawić spokojnie ze w lusterku nie będę widział tylu samochodu, a w lewym tył samochodu zajmuje polowe widoczności z lusterka ...... :|
Czy muszę wymienić cały mechanizm czy mogę coś samemu zmotać ?
Opel Frontera B long 3.2 2000 LPG
nesfor
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 2
Województwo: Pomorskie

Postprzez brum » 19 gru 2011 10:43:05

W nissanie miałem różnice jak założyłem lewe od anglika, w lusterku widziałem więcej auta niż to co za nim. Więc pewnie we Frocie też tak jest.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez jrzeuski » 19 gru 2011 10:50:57

Ano jest. Ja mam prawe chyba z anglika i wyłamałem trochę bebechy, źeby dało się ustawić, ale jest na styk. Problemem są silniczki w wersji z elektryką. Ja elektryki nie mam, ale lusterko miało, więc nie miałem oporów przed wyrwaniem silników. Co jednak mi się nie udało :shock:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez kasalka » 20 gru 2011 00:33:29

"nesfor" lusterka maja dwa "stopnie rozłożenia". Jak je rozkładasz najpierw wskakuje w pierwszą blokadę - widać tylko odbicie boku auta dopiero w następnym położeniu można zobaczyć co jest z tyłu.
pier...e konwenanse
Pozdrawiam Łukasz
kasalka
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Obrazki: 18
Pochwały: 2
Województwo: Świętokrzyskie

Postprzez nesfor » 20 gru 2011 10:09:30

kasalka napisał(a):"nesfor" lusterka maja dwa "stopnie rozłożenia". Jak je rozkładasz najpierw wskakuje w pierwszą blokadę - widać tylko odbicie boku auta dopiero w następnym położeniu można zobaczyć co jest z tyłu.

nie zdążyłem wczoraj napisać, ale bardzo się tym zdziwiłem , wczoraj czekałem na swoja luba na parkingu i postanowiłem pobawić się lusterkiem i faktycznie maja dwa stopnie :) Już więcej widzę w lusterku ...muszę się przyzwyczaić teraz na nowo :)
Opel Frontera B long 3.2 2000 LPG
nesfor
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Powrót do Nadwozie, rama