Witamy !

Rozbił się rządowy samolot, Prezydent nie żyje :(

Rozmowy na wszystkie tematy

Re: Rozbił się rządowy samolot, Prezydent nie żyje :(

Postprzez steele » 14 kwi 2010 15:23:52

jrzeuski napisał(a):Nie sądzę, żeby w tamtych czasach ktoś rozważał czy pochować zmarłego władcę na Wawelu czy gdzie indziej, bo taka była tradycja i wola panującej dynastii a już na pewno nikt nie słuchał głosu ludu w tym temacie.

Wówczas Kraków był stolicą Polski i kwestia pochowania władcy w królewskiej nekropolii była po prostu oczywista. Mieszko i Chrobry leżą prawdopodobnie w Poznaniu bo tam było wówczas centrum Polski. Nikt ich na Wawel nie przenosi. Warszawa razem ze swoją katedrą była prowincją i o pochowaniu tam króla mowy być nie mogło. Zresztą pechowy Poniatowski Wawelu się nie doczekał więc jest precedens w sprawie NIE pochowania Kaczyńskich. Każda osoba spoczywająca w Katedrze jest symbolem Polski a takim symbolem Kaczyński ani tym bardziej jego żona nie byli.
Niestety okazuje się, że pochopna bardzo decyzja Dziwisza została już zatwierdzona.
steele

Postprzez Lady_Killer » 14 kwi 2010 16:34:09

Do drugi oposs :

Apropo tych wypowiedzi Jacek już napisał swoje zdanie.... proponuję jeszcze raz przeczytać temat....... :roll: :roll: :roll:
Obrazek
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 5
Pochwały: 2
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez bielikzloty » 14 kwi 2010 16:57:39

jacek ale ci sie dostaje :cry: teraz nowa nowina sam obama do nas wleci , taka wielka radosc w mediach a juz sie bali ze ma nas w :dupa:
bielikzloty

Postprzez bielikzloty » 14 kwi 2010 17:17:13

i takie sa media przyleciala reszta cial i co jest transmisja na zywo nie :dupa: co ich smierc mniej wazna :?: nie trzeba z kaczynskiego swietego zrobic to nadaje sie o nim 24h i to normalne jest
bielikzloty

Postprzez Jarek sp3swj » 14 kwi 2010 17:33:06

Jeśli się nie mylę to Królowie i inni Wielcy spoczywają sami - bez żon ....

a ty taki precedends chcą zrobić.......
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie

Postprzez Lady_Killer » 14 kwi 2010 17:33:55

bielikzloty napisał(a):jacek ale ci sie dostaje :cry:

nie od wszystkich :wink: :wink:
Obrazek
Lady_Killer
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 5

Postprzez kwinto1971 » 14 kwi 2010 18:27:04

dodam jeszcze cos , nie moje ale sie z tym zgadzam 100%

Cytuje wpis jednego z internautów, myślę, że oddaje to co większość z nas czuje:
"~Sławomir z Warszawy dzisiaj, 03:50
Drogi Księże Kardynale,
w imieniu swoim i rodziny, pragnę wyrazić swój protest w związku z decyzją podjętą przez Jego Ekscelencję o pochówku pary prezydenckiej na Wawelu. Jak sam Ksiądz zauważył, to miejsce szczególne i spoczywają w nim ludzie zasłużeni dla dobra naszej Ojczyzny: królowie, bohaterowie i wodzowie. Z całym szacunkiem dla zmarłego Pana Prezydenta, ale nie był on ani królem, ani bohaterem, ani wodzem.
Bohater, to wg słownika języka polskiego osoba odznaczająca się niezwykłymi czynami, np. męstwem. Zastanawiające jest dla mnie, to co powiedział Ksiądz Kardynał o Prezydencie: `zmarł w warunkach wyjątkowych, po bohatersku można by powiedzieć, bo leciał do Katynia, by oddać w imieniu całego społeczeństwa hołd męczennikom". Dziwi mnie to, że miarą czynu bohaterskiego jest uczestnictwo w nieszczęśliwym locie. A jeśli jest to prawdą, to moim zdaniem należy pochować na Wawelu także pozostałem 94 osoby. Nieprawdaż?
Za wielkim wodzem, to nasz prezydent też nie był. Nie potrafił łączyć, a dzielił, jak nikt przedtem, na obywateli dobrych (tych z pod znaku PiSu) i złych (w myśl zasady: kto nie z nami ). To za jego prezydentury doczekaliśmy powrotu do starych metod, opartych na podsłuchach i inwigilacji ludzi. Nie słyszałem wówczas, głosu sprzeciwu pana prezydenta w obronie obywateli. Wodzostwo jego zapewne można było zobaczyć wtedy, gdy walczył o dostawienie stołeczka w Parlamencie Europejskim. A miarą jego wielkości i człowieczeństwa był stosunek do szeregowych obywateli, który streścić można w jednym zdaniu: `S dziadu!' (sic! cytat dosłowny LK).
Ksiądz Kardynał podkreśla, że: `chciałbym, aby to miejsce przyczyniło się do zjednoczenia naszego narodu'. Ta tragedia nas zjednoczyła, a pochopna decyzja o pochówku na Wawelu na nowo społeczeństwo podzieli. Za co odpowiedzialność spadnie także na Jego Ekscelencję. Naciąganie niepotrzebnie historii i wmawianie nam zasług, heroiczności i bohaterstwa prezydenta, to lekka przesada. Znam wielu ludzi zacnych i zasłużonych dla naszej Ojczyzny. Zapewniam, że jeśli pochowałby Ksiądz w krypcie Marszałka Józefa Piłsudskiego Pana Ryszarda Kaczorowskiego, ostatniego Prezydenta RP na Uchodźstwie nikt nie podniósłby głosu sprzeciwu.
Zaznaczam, że sam pochodzę z Warszawy i byłem z moimi dziećmi przy Pałacu Prezydenckim, aby pomodlić się i oddać hołd Parze Prezydenckiej oraz Wszystkim Ofiarom tej katastrofy. Niestety nie pojadę z dziećmi do Krakowa, aby brać udział w hucpie. Wybieramy się na pogrzeb Natalii Januszko, stewardessy, która miała niespełna 23 lata i była najmłodszą ofiarą tragedii pod Smoleńskiem. Choć nie znaliśmy jej osobiście, to najbardziej nam właśnie jej szkoda, bo była na początku drogi i całe życie miała przed sobą. Pomodlimy się tam za wszystkich, którzy zginęli. Zapraszamy Jego Ekscelencję na ten pogrzeb. Przed Bogiem każdy z nas jest równy. Nie ma bohaterów, wodzów i herosów. `Kto z was jest największy '

Z Bogiem
Sławomir z Warszawy"
Jedyny pozytyw tego to to ze ten pogrzeb pogrzebie PiS
kwinto1971

Postprzez bielikzloty » 14 kwi 2010 18:34:50

nasz kraj jest fajny teraz sie okazuje ze pomysl z wawelem spadl z nieba zaczela sie zadyma to wszyscy sie wypieli :mrgreen: kaczynskiego biednego zmusili do podjecia tej decyzji komorowski twierdzi ze pomysl rodziny i dziwisza , corka tez niechciala czekam co dziwisz powie ze co - glos z nieba mu kazal
bielikzloty

Postprzez szymon.ha » 14 kwi 2010 18:36:34

Tylko właśnie ktoś się "produkuje" a prawda jest taka że po za powiedzmy "nami" nikt tego inny nie przeczyta.
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Postprzez Pawel » 14 kwi 2010 18:38:27

Dziwisz chce zapunktować u brata, i jak tamten "zastąpi" (yyyhhh :!: ) tragicznie zmarłego to, upomni się o "swoje"...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Pochwały: 10
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez Goofy » 14 kwi 2010 20:18:59

A mnie ciekawi jak już tyle ludu na pogrzeb ze świata się zleci , to czy wam dziury w Krakowie połatali ? i czy trawa dostatecznie zielona ? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Goofy
Starszy Guru
Starszy Guru

Obrazki: 0
Pochwały: 1
Województwo: Śląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez kwinto1971 » 14 kwi 2010 21:21:54

kwinto1971

Postprzez steele » 14 kwi 2010 21:33:08

Goofy napisał(a):A mnie ciekawi jak już tyle ludu na pogrzeb ze świata się zleci , to czy wam dziury w Krakowie połatali ? i czy trawa dostatecznie zielona ? :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

I czy Bin Laden ma już plan :)
steele

Postprzez Balkandriver » 14 kwi 2010 22:01:35

Właśnie wróciliśmy spod Kurii.
Zabieramy się za montaż filmiku - na rano będzie.

BALKANDRIVER
Frontera 2.8 TDi - Long Distance Voyager
http://www.fotolandia4x4.com -> relacje, zdjęcia, filmiki
http://chomikuj.pl/balkandriver -> Mój chomik (nie tylko) Wędrowniczek
Spieszmy się kochać szuter, bo tak szybko odchodzi.
Balkandriver
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 63
Pochwały: 8
Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez Czester 3477 » 14 kwi 2010 22:06:20

Abyśmy znali naszą prawdziwą historię ,liczni płacili wielką cenę ,
aby Świat dowiedział się co to Katyń ,nieliczni zapłacili najwyższą cenę.
CZEŚĆ ICH PAMIĘCI

I ciszej nad tą trumną!!!!!
Czester 3477
Starszy Bywalec
Starszy Bywalec

Województwo: Małopolskie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez JJKILLER » 14 kwi 2010 22:27:23

Czester 3477 napisał(a):I ciszej nad tą trumną!!!!!

Ja nad nią nie krzyczę, nawet jej nie widziałem osobiście :evil:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Miód jest dla mięczaków , prawdziwi twardziele żują pszczoły
http://bynajmniej.pl/bynajmniej-to-nie-przynajmniej
JJKILLER
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 13
Pochwały: 35

Postprzez steele » 14 kwi 2010 22:40:15

JJKILLER napisał(a):
Czester 3477 napisał(a):I ciszej nad tą trumną!!!!!

Ja nad nią nie krzyczę, nawet jej nie widziałem osobiście :evil:

Ja też. I nie mam zamiaru bo za bilet nie będę płacił :twisted:
steele

Postprzez gsp » 15 kwi 2010 00:10:12

Widac kazde forum walkuje ten temat, nie mozna poprostu dac sobie spokoj i przemilczec? Czy zawsze cos Nam Polakom musi nie pasowac?
gsp

Postprzez urg » 15 kwi 2010 06:50:03

eech, jako świeżak tutaj miałem się nie odzywać. ale ile można milczeć pod pozorami 'szacunku'

nie wszystkie fora bija w jeden lub drugi bęben. na forum LOBwprowadziłem kilka lat temu zasadę nie poruszania spraw religijnych, wyznaniowych, patriotycznych itp. żeby nie robić zwykłego gnoju. nie znoszę gdy ludzi traktuje sie jak owce mając w dupie ich przekonania/poglądy i narzucając im jedynie-słuszną-drogę. każdy jest autonomiczną jednostką a nie baranem zgodnie kiwającym w takt bata.

nie czułem i nie czuję empatii do ofiar katastrofy. nie rozumiem co to znaczy że 'współczuję tragicznie zmarłym'. dla mnie to szum informacyjny w globalnej wsi. nie znałem żadnej z ofiar, nie spotkałem jej, ich rodzin ani nikogo z bliskich. przyznając że 'łączę-się-z-nimi-w-bólu' byłbym hipokrytą. bo nie odczuwam głodu czy strachu dziecka w mozambiku. nic nie wiem o ludziach ginących w katastrofach kolejowych, lotniczych, morskich..

aby nie obrzucać inwektywami tych czy innych zmarłych powiem tylko że nie znosiłem ich jako polityków, pilotów nie znałem, tych ze związku również. zakrzeńskiego kojarzę z kilku ról filmowych. jakim był człowiekiem? nie wiem.

pojawił się tu wątek nikły że stewardesa miała 23 lata. i że jej szkoda bo całe życie przed nią. szkoda czego? mogła dostać raka za rok, albo być zgwałcona, albo cokolwiek innego. nikt tego nie wie i już sie nie dowie.

głupie jest jakiekolwiek stopniowanie. śmierc to smierć, nie ma lepszej, gorszej, nie w porę, tragicznej, nie tragicznej.

świat dowiedział sie co to katyń? żarty? jaki świat? świat medialny? europy i usa? ci co chca wiedzieć wiedzą ci co nie chcą i maja to gdzieś biją w bębenek z natchnienia, na 3 minuty. bo potem ropa, interesy, ich historie itd.

co to za wydumane 'cierpienie za miliony' ?

bohater? bohaterem to jest samotna matka. lekarz w zimbabwe. górnik w rpa. to są bohaterowie.

wawel? beka maksymalna. politycy w magiczny sposób są w stanie manipulować tłuszczą i grać na ludzkich kompleksach, słabościach, emocjach. robią to naprawdę dobrze. teraz każdy mający inne zdanie lub za mało wyciągnięty nos w 'żałobie' to cham, parch. a oni to 'prawdziwi patrioci' ergo resztę na kamczatkę..

i zawsze ta buta i 'manie prawdy mojszej, bo mojsza jest najmojsza' i zero umiaru.. we wszystkim.

pukamy w dno i to od spodu
urg

Postprzez Andy » 15 kwi 2010 09:26:07

Jak nieczęsto mi się zdarza muszę się zgodzić z Balkanem. Owszem rozumiem i popieram żałobę wobec majestatu śmierci. Każdej śmierci. Tak się składa że pod moim oknem przechodzą prawie wszystkie kondukty pogrzebowe w moim miasteczku i każdy z nich powoduje u mnie jednakowe wzruszenie. Jednakowe jak ta katastrofa. Tym razem jednak megalomania, interesowność i polityczna kalkulacja przegoniły moje wzruszenie w dzikie kraje. Jednak postarałem się znaleźć jeden argument za pochówkiem na Wawelu. I znalazłem: Żadne inne miejsce w Polsce nie jest w stanie tak godnie przyjąć i obsłużyć ten międzynarodowy spęd który czeka nas w niedzielę. I może, na co mam nadzieję, będziemy potrafili przekuć wrażenie jakie Wawel na gościach wywoła na dziengi?
Andy
Nałogowiec Ekstremalny
Nałogowiec Ekstremalny

Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Frontera A 2.4i Long 1991-1995

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do HydePark