Witamy !

Wieszaki

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: o wieszaki

Postprzez s4e » 06 gru 2008 22:27:04

Ech, imo to i tak trochę za duży przyrost wysokości Kolega podał, no ale praktyka zweryfikuje. Ja spawałem 2 razy, krótsze i te 10cm, dopiero przy nich tył poszedł zauważalnie w górę. A w ogóle najlepiej zrobić SPOA :mrgreen:
vitamog
s4e
Nałogowiec
Nałogowiec

Województwo: Lubelskie
Samochód: Frontera A 2.0i Sport 1991-1995

Postprzez RenOpel » 07 gru 2008 05:29:30

s4e napisał(a):Ech, imo to i tak trochę za duży przyrost wysokości Kolega podał, no ale praktyka zweryfikuje. Ja spawałem 2 razy, krótsze i te 10cm, dopiero przy nich tył poszedł zauważalnie w górę. A w ogóle najlepiej zrobić SPOA :mrgreen:

co do SPOA,świetnie to opisałeś na pewnym forum :P i ta dokumentacja foto super,zrozumiałe nawet dla takiego laika jak ja,a nie mógłbyś tego samego opisać tu u nas na forum ?,tylko że tak samo udokumentować motanie przodu :?:
pozdrawiam
RenOpel

Postprzez s4e » 07 gru 2008 18:11:02

Na tym forum o SPOA pisał turysta, ale jasne, nie ma sprawy mogę wkleić ten manual i tutaj :wink:
A co do przodu masz na myśli podnoszenie (to też zapoczątkował turysta) czy DIY wyciągarkę? 8)
vitamog
s4e
Nałogowiec
Nałogowiec

Postprzez RenOpel » 07 gru 2008 20:47:18

s4e napisał(a):Na tym forum o SPOA pisał turysta, ale jasne, nie ma sprawy mogę wkleić ten manual i tutaj :wink:
A co do przodu masz na myśli podnoszenie (to też zapoczątkował turysta) czy DIY wyciągarkę? 8)

chodzi mi właśnie o podnoszenie ,bo wg.mnie robiąc SPOA ,to nie wystarczy tylko kręcenie na drążkach ,a jeśli chodzi o wyciągarkę to fakt,bardzo mnie to interesuje i pewnie zresztą nie tylko mnie :!:
pozdrawiam
RenOpel

Postprzez s4e » 07 gru 2008 22:54:23

Przód poszedł na drążkach i przeniosłem do tego mocowania górnego sworznia pod wahacz + podkładka 10 albo 12mm. Generalnie jest jeszcze gdzie kręcić i zawieszenie by robiło raczej, boję się o przeguby tylko. Ew opuścić przedni dyfer na ile tylko pozwolą osłony (żeby nie stracić na prześwicie) to by trochę złagodziło kąty pod jakimi pracują przeguby. Wtedy trzeba by pomierzyć amory, czy przy max wykrzyżu nie będą za krótkie i ew wstawić zamienniki. No, ale... Na razie opony :wink:

A co do wyciągary to co interesuje? Trochę przegryzłem temat dla frotki :mrgreen:
vitamog
s4e
Nałogowiec
Nałogowiec

Postprzez grzesio-TT » 12 gru 2008 01:40:21

witam! pozwolicie że po dłuższej nieobecności sie do łącze "do rozmowy."

1,5 roku temu wydłużyłem wieszaki o dużo bo o 8 cm . przy takim wydłużeniu" pupa" urosła o ok 4 cm tak wychodzi nawet bodajże z twierdzenia talesa ;)to 1/2 wydłużenia +/- 20% (stan resorów) .. na forum rajdy4x4 nawet o tym pisano...
po zmianie wieszaków jazda przyjemna :) nic szczególnie mnie nie zaniepokoiło . Wszysko na + .
wysokość od ziemi do krawędzi tylnego błotnika to ok 96cm na BFG MT 31"
na SPOA może przyjdzie czas :)
grzesio-TT

Postprzez ttoby » 05 mar 2010 11:18:10

grzesio-TT napisał(a):witam! pozwolicie że po dłuższej nieobecności sie do łącze "do rozmowy."

1,5 roku temu wydłużyłem wieszaki o dużo bo o 8 cm . przy takim wydłużeniu" pupa" urosła o ok 4 cm tak wychodzi nawet bodajże z twierdzenia talesa ;)to 1/2 wydłużenia +/- 20% (stan resorów) .. na forum rajdy4x4 nawet o tym pisano...
po zmianie wieszaków jazda przyjemna :) nic szczególnie mnie nie zaniepokoiło . Wszysko na + .
wysokość od ziemi do krawędzi tylnego błotnika to ok 96cm na BFG MT 31"
na SPOA może przyjdzie czas :)

wiec jak to jest wkoncu z tymi wieszakami ?? bo wlasnie rysuje projekt wykonaczy :D
jak skoncze to moge shemat na forum wcisnac ...albo na PW jak ktos bedzie potrzebowal ....

ale teraz tak .... mam Frote A sport na kołach BFG AT 30cali ... (zawiecha nie pierwsze swiezosci bo od ziemi do krawedzi nadkola z tylu mam 82 cm )

wiec ile przedluzyc wieszaki zeby uzyskac 3-4 cm ?? bo juz glupieje ....

z matematycznego punktu widzenia to TALES sie klania ... ale rzeczywistosc rozne pisze scenariusze ... :D

aha ... podniesienie o te 4 cm wiaze sie z wymiana amorów ?? czy jeszcze nie ?? bo nie mam w palnue wymiany ....

wiec czekam na jakies odpowiedzi :D
ttoby

dłuższe wieszaki

Postprzez look1984 » 28 mar 2010 22:37:29

witam, chcialem zasiegnac waszej porady na temat wieszakow i amortyzatorow.
chodzi mi w zasadzie o to jakie moge wyspawac wieszaki aby tyl poszedl w gore, jednoczesnie wkladajac amortyzatory od lublina. problem polega na tym ze jest natury finansowej. doczytalem sie ze do frotki pasuja amorki od lublina i zuka. Prosze o wskazowki, ktore amorki gdzie i jakiej dlugosci moge dorobic wieszak zeby to w miare dzialalo :)
look1984

Re: dłuższe wieszaki

Postprzez wikked » 28 mar 2010 22:42:42

amory od Lublina na przedłużaczu, wieszaki tak z 20cm (dłuższe od serii) i finansowo to będzie ok bo auto zawsze z góry pojedzie więc przy okazji mniej spali. :pomidor: Do tego wykręć jedną świecę i na 3 cylindrach spali mniej o 25%- czysta karwa oszczędność.
wikked

Postprzez look1984 » 28 mar 2010 22:51:52

wiem ze mozna sie ze mnie nasmiewac, ale sprawa jest tego typu ze musze odratowac auto. jest pekniete piuro resora, amorki daly dupy. tyl siedzi, raczej smigam po czarnym. szykuje sie kilka ladnych kilometrow do zrobienia a nie stac mnie na to zeby wstawiac amortyzatory rancho czy inne tego typu :cry2: dlatego prosze o porady :wink: a nie cieta riposte . pozdrawiam :|
look1984

Postprzez wikked » 28 mar 2010 22:56:34

więc masz poradę:
-jak nie masz kasy to kup resory i amory z używki i jeździj póki kasy nie uzbierasz. Z rozbitego auta trafisz w dobrej cenie np. oposs ma 2 amory do Twojej fury- wystarczy poczytać.
- jeśli pękł Ci resor to po grzyba podnosić auto na wieszakach ?? Lift robisz przy okazji?? Bez sensu.
wikked

Postprzez sep900 » 29 mar 2010 00:33:15

Wikked mi też ostatnio pękło jedno pióro i to główne i przy okazji podnoszę auto ;) Kupiłem dwa główne pióra od żuka nowe- 80zł sztuka i oba resory zawiozłem do kowala. Podkuł nowe główne pióra wychabrował pozostałe i cała impreza wyszła mnie raptem 220zł. ;)
sep900

Re: Wieszaki

Postprzez ttoby » 14 kwi 2010 07:46:45

ponawiam temat ... bo mam klopot .... :/

zlecilem zrobienie wieszaków ale WUJEK zle mnie zrozumiał bo ja chcialem dlugosc wieszaka 17 cm a on mi zrobil rozstaw otworów 17 cm ...

obskoczy ?? takie cos ?? czy trzeba skracac ?? lub robic nowe ... bo badz co badz to az o 8 cm dluzszy wieszak jest ... :/

pozdr. i czekam na wasze odp.

PS. jak to jest wkoncu z tymi dlugosciami ?? bo jedni na forum pissza ze jak sie przedluzy wieszak o 4cm to auto idzie w góre 3 cm .... inni pisze ze przedluzali o 7-8 i auto nie poszlo wyzej jak 5 cm ...

wiec jak to jest ?? z ta dlugoscia ?? generalnie ja chce miec pewne 3 cm :) wiec ile mi trzeba zeby te 3 osiagnac ?? :D (ile cm zwiekszyc rozstaw otworów ?? dla przypomnienia napisze ze fabryczne wieszaki maja 9cm rozstaw )

pozdr. ttoby :)
ttoby

Postprzez flowers » 14 kwi 2010 16:44:39

Siemasz ttoby

Moje wieszaki do środka śrub mają 16 cm i mnie to pasuje, nie ma różnicy w prowadzeniu auta a i w terenie jest git. Poniżej link do zdjęcia moich wieszaków i autka po zmianie wieszaków:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozdro
flowers

Postprzez oposs » 14 kwi 2010 17:57:13

flowers napisał(a):Moje wieszaki

No nawet nie pomalowal :pomidor:
ttoby napisał(a):ponawiam temat

:?
oposs
Moderator
Moderator

Pochwały: 4
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez flowers » 14 kwi 2010 19:35:06

Tak fajnie wyglądają niepomalowane :wink:
flowers

Postprzez ttoby » 14 kwi 2010 19:46:39

oooo :)

fajnie fajnie .... heh ... teraz to mam coraz wiekszy dylemat ... czy skracac moje czy nie ... :/

bo co wszystko fajnie ale z tego co sie dowiedzialem to ....

1. ponoc pióro sie bardzo prostuje przy za dlugich wieszakach ....
2. trzeba by wymienic amortyzatory ....

znalazlem wkoncu proporcje .... :) jak sie zrobi wieszak dluzszy o 1 i 1/2 cala (3,8cm) to wtedy liftu wychodzi 3/4 cala ... ( 1,9 cm )

heh ... wiec dalej bede intensywnie myslal nad tymi moimi 17cm ... :D :D
ttoby

Re: Lift

Postprzez szymon.ha » 27 kwi 2010 20:04:21

Powinno działać, ale wkleję raz jeszcze:
Załączniki
Schemat wieszak.PDF
(162.46 KiB) Pobrane 334 razy
szymon.ha
Diler

Obrazki: 2
Pochwały: 16
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera B 3.2 V6 Long 1998-2004

Re: Lift

Postprzez mikrusik » 27 kwi 2010 20:26:42

Dzięki :!:

Za pomoc :beer: przy spotkaniu.

Rysunek rozchodzi się jak świeże bułeczki :mrgreen:

Pozdrawiam
mikrusik

Postprzez ttoby » 29 kwi 2010 14:47:38

az ... mi wstyd teraz :oops: :oops: :oops: :oops: :oops: :oops:

ze nie chcialo mi sie w CADzie namalowac ... tylko nabazgralem reka cos na papier i podslalem na szybko :):):)

postaram sie to wkoncu namalowac ... ale no narazie nie mam na to czasu .... moze po weekendzie majowym przysiade :):):)

pozdr....
ttoby

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter