Witamy !

Jakie CB-radio, jaka antena, gdzie montować?

Sprzęt grający oraz komunikacja CB

Re: CB-radio

Postprzez Wookash » 17 mar 2010 10:52:08

Jarek sp3swj napisał(a):Wookash - czy masz możliwośc sobie zrobić sztuczne obciażenie 50 om ( Wtyczka - kabelek 0 na koncu cztery rezystiry 200 om 2W metaloxid ( tzw "bezpiecznikowe)

Mozliwosc mam zaraz jade do elektronicznego to kupie sobie rezystorki i polutuje tak jak na fotkach ktore zamieszczales.

PS na czym to polutowac czy na czyms takim jak od sieci BNC czy na wtyku jak przy CB.
Wookash

Postprzez yuby194 » 17 mar 2010 12:13:02

Fotki do tych co chcieli poszły.

Autor postu otrzymał pochwałę
Pozdrawiam
YubY

Frota B/Sport 2,2 DTI '00/manual, K&N, polibuszowe podkładki 6cm + sprężyny Montka = lift ?", amory przód/tył IROMAN, BFG AT/MT 245/75R16, DW 12000 LBS

ObrazekObrazekObrazek
yuby194
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 4
Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Postprzez Jarek sp3swj » 17 mar 2010 12:56:11

Wookash napisał(a):na czym to polutowac czy na czyms takim jak od sieci BNC czy na wtyku jak przy CB.

opcja1
- wtyczka UC1
- kawałek kabelka koncentrycznego ~~ 20 cm
- rezystory..
coś podobnie
[img]http://www.midnightscience.com/sdl-pic1.jpeg[/img]
na tym obrazku zastosowano 6x300 om, można zastosować 4x200 om
(dodatkowo to "coś" ma wbudowany "wzkaźnik mocy wcz" na ledach)

na końcu kabla podłączasz je

opcja2
- Gniazdo
- rezystory
i robisz taką rzeźbę:
Obrazek

na fotce zastosowano 8 x 100 om

Sztuczne obciążenie służy do sprawdzenia radia, mienrika SWR, kabelków.
CB>>====>>SWR>>===sztuczne obciążenie

Jak mamy demontowalną antene to na końcu zamias anteny możemy podpiąć to sztuczne ( masa i środkowy) i sprawdfzić czy nasza instalacja kablowa antenowa jest dobra - nie ma nrawa byc odbitej (SWR)
CB>============>SWR>==================================>(mocowanie anteny)=sztuczne obciążenie.
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 1
Pochwały: 12
Województwo: Wielkopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez Wookash » 17 mar 2010 14:27:21

Nie maja u mnie takich rezystorow ale w jednym sklepie maja gotowca wlasnie kolega pojechal i ma zapytac jak nie bedzie to drogie to jutro bede mial. W sobote motam popielniczke i prawdopodobnie oddam radio do serwisu bo krzycze w gruche a nikt nie odpowiada :(
Wookash

Postprzez Kogut » 17 mar 2010 15:12:37

No i po sprawie :mrgreen:
Efekt końcowy
Obrazek
Postaram się umieścić fotostory w dziale technicznym
Wookash radyjko jest równo i nic nie wystaję, jedyny problem to taki że przód lekko jest przechylony w dół ale będe się starał to jakoś zrobić.
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 3
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez Wookash » 17 mar 2010 15:17:44

No ladne cacko w sobote motam. Czekam na fotorelacje lacznie z opisami :mrgreen: Czy oprocz ciecia ramki cos wewnatrz wycinales?

PS Czy spalona koncowke mocy da sie jakos zdiagnozowac na reflektometrze? Mam taki z pomiarem mocy wiec teoretycznie jak nie bede nadawal to nie powinna moc podskoczyc chyba ze zle rozumuje?
Wookash

Postprzez Kogut » 17 mar 2010 16:49:25

viewtopic.php?f=56&t=5293
Ufff skończyłem mam nadzieją że będzie to przydatne
Wookash masz drogę przetartą :mrgreen: powodzenia z motaniu
Kogut
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 0
Pochwały: 3
Samochód: Frontera B 2.2DTI Long 1998-2004

Postprzez Wookash » 27 mar 2010 21:24:14

Mam straszne "odsluchy" z radia :wsciekly: Jak tylko wylacze radio jest ok a tak szumi jak nie wiem. Co mozna zrobic aby zlikwodowac/zminiejszyc szumy? Zasilanie CB idzie bezposrednio z aku radio hmmm nie wiem gdzie wpiete ale dziala nawet jak wylacze z kluczyka. Druga sprawa jak sprawdzic czy jest padnieta koncowka w radiu CB krzycze w gruche i nikt nie odpowiada. Antena zestrojona ok.
Wookash

Postprzez Jarek sp3swj » 27 mar 2010 21:52:42

Szum w radiu CB to "norma" ale nie wiemy jak ci szumi... co to znaczy "szumi" :?: :?:

Do sprawdzenia czy końcówka walnięta to albo odpowiedni miernik mocy wcz... albo SWR-ka z pomiarem mocy i sztuczne obciążenie 50 om
( to taka sztuczna antena dobrze zestrojona dla której SWR pokazuje "1" ( było wcześniej)
/Jarek Poznań
4x4 zawsze najlepsze :-) --- ... błękitne foto z sentymentu ... była też srebrna LONG :-)
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Wookash » 27 mar 2010 21:59:45

Szum u mnie tzn jest tak bez wlaczonego radia squelch na zero i delikatnie szumi wskaznik na radiu pali sie jedna dioda po wlaczeniu radia szumi bardzo i wskaznik 3 diody. SWR mam z pomiarem mocy i wskazowka sie wychyla jak wcisne gruche.
Wookash

Postprzez mikrusik » 27 mar 2010 22:20:54

Pozwolę się wtrącić, z całym szacunkiem dla mistrza Jarka :wink:
Może masz alarm z powiadomieniem do pilota, jak Ci będą furę kroić?
Sąsiadowi założyli tak, a może taki urok urządzenia, że on sam radio na UKF nie odbierał, a jak pod blok to we wszystkich radiach sygnał zanikał. W cb też mi sajgon robił.
Wziąłem takie małe radyjko w długopisie i znaleźlismy smieciarza, a serwisie gdzie zakładali mu alarm stwierdzili autorytatywnie: awaria radioodbiornika i zbieg okoliczności, że po zainstalowaniu alarmu :killer:
Taki śmietnik nie bierze się przypadkiem.
Czy w zwykłym radiu też masz problemy?

No chyba, że parkowałes autko pod Czernobylem, ale to byś w nocy widział jak świeci :mrgreen:

Co do ciszy po wciśnięciu gruszki, to sprawdź wtyczkę, zapewwne ją zdejmowałeś przy montażu.
Radio masz zapewne z CD , zobacz czy więcej szumi na samym odtwarzaczu.
Ja jestem za oddzielną linią zasilającą do cb radia, nie trafiło mi się nigdy by były takie poblemy.
Pozdrawiam
mikrusik

Postprzez Wookash » 27 mar 2010 22:31:23

mikrusik napisał(a):Radio masz zapewne z CD , zobacz czy więcej szumi na samym odtwarzaczu.
Ja jestem za oddzielną linią zasilającą do cb radia, nie trafiło mi się nigdy by były takie poblemy.

Radio mam kaseciaka i zmieniarke w bagazniku szumi zarowno na radiu jak i na cd nie szumi jak wlacze kasete ktorej nie ma = brak dzwieku. Moze mi szumi cos ze wzmaka bo radio samo w sobie nie posiada wzmacniacza i musi byc oddzielny. Jeszcze jedna mozliwosc szumy powoduje procesor dzwieku zamontowany nad lusterkiem a centralka od niego za schowkiem. Jutro powalcze poodpinam pokolei rozne urzadzenia i wyjdzie co powoduje zaklocenia.
Wookash

Postprzez mikrusik » 27 mar 2010 22:42:38

Poczekaj z rozbieraniem.
Jarek jest na forum, może coś Ci doradzi bez kompletnej demolki.
Jak masz takie badziewie (radyjko), jak opisywałem to zobacz może będzie łatwiej wyeliminować źródło?
mikrusik

Postprzez Wookash » 27 mar 2010 22:48:36

Badziewne raczej nie jest najwyzszy model clariona tylko ze juz leciwy :mrgreen:
Wookash

Postprzez mikrusik » 27 mar 2010 22:57:16

Badziewne radio to takie którym szukamy źródła zakłuceń!!!
To co masz w autku nie mnie oceniać.
Często firmy produkują reklmówki z radiem w formie gadżetu, odbiornik to ma szerokości stodoły- znaczy to, że wszystko łapie, a nie tylko fale rozgłośni radiowych.
Bierzesz takie badziewko i szukasz jak apeer miny :mrgreen:

Ja w autku też mam badziewko i nie wstydzę się tego, wielu nawet nie słyszało o takiej nazwie.
easy touch ec 53001 i od paru ładnych lat gadam przez alana 100 plus.
Pozdrawiam
mikrusik

Postprzez Jarek sp3swj » 28 mar 2010 02:31:22

... Wookash .... czyje się zagubiony w twoim zestawie "audio" :-)

Jak na razie nie wiem co ci szumi :-) myślałem że jak wyłączysz CB radio to nadal szumi w głośniku CB... a to było by dziwne.....

Postaraj się wymienić w punktach jakie masz sprzęta i co ci szumi kiedy.... bo ciężko nadążyć... Wiesz - nikt nie jest Kaszpirowskim.. i nie czyta ci w myślach
/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Wookash » 28 mar 2010 10:51:40

Zawsze mialem problemy z przelaniem informacji na papier/kompa :)

A wiec odpoczatku. Radio to clarion kaseciak bez wzmacniacza gdyz jest to jakis wysoki model co pracowal jako jednostka centralna i wymagal zewnetrznego wzmaka. Do radia podpiety oczywiscie wzmak w bagazniku oraz podpiety procesor dzwieku tez clarion (centralka za schowkiem a panel nad lusterkiem). Do wzmaka pociagniete grybasne przewody od aku srednica na okolo to okolo 1cm. RadioCB Alan podpiete bezposrednio do aku. Antena CB z tylu zamochodu i zestrojona OK. Kabel od anteny 8m polozaczony beczka po srodku i begnie z dala od innych przewodow. Samo radio CB bez radia audio prawie nie szumi i dioda na wskazniku swieci sie tylko 1. Wycieraczki spryskiwacz silnik itd nie powoduje zwiekszenia szumow. Radio audio po wlaczeniu w trybie radia albo CD powoduje znaczny szum az zapalaja sie 3 diody na CB. Dzisiaj odpale radio i bede odpinal pokolei procesor i wzmaka i zobacze co powoduje zwiekszenie szumow. Jak procek to wywale bo i tak nieuzywam jak wzmak to juz gorzej bo nie bede mial muzyki.

Mam nadzieje ze ciut jasniej wyjasnilem co i jak.

Pozdr.
Wookash

Postprzez Jarek sp3swj » 28 mar 2010 12:16:09

Wyjaśniło dużo...

W dużych wzmacniaczach audio 1/2 tego wzmaka to zasilacz podnoszący napięcie do przykładowo 40-50 V
i to ten zasilacz ci zakłóca...

Czy masz ten DUZY kondensator przy wzmaku ??

Zrób próbę - weź drugi AKU i podłącz do zasilania wzmaka - w bagażniku tam gdzie kończą się kable.

Pamiętasz jak pisałem by sprawdzić radio na odsłuchy naszych zakłócaczy... masz właśnie ten problem.

ALE :-) ale nie ma potrzeby słuchać CB jeżeli słuchasz głośno muzyki hihihihi :-)

/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez Jarek sp3swj » 02 sie 2010 22:03:37

.. Nowy post .. niech admini wybaczą :-)

Pojawiło się ciekawe CB radio do zamocowania wprost w kieszeń 1 DIN
Producent jest naprawdę OK - robi dobre radia.

Także jakby ktoś zdemontował zwykłe radio :-) :mrgreen:

http://www.strefakierowcy.pl/category/1 ... y-z-antena
http://www.avanti-radio.pl/go/_info/?id=627&idc=
na drugim linku jest materiał wideo

Obrazek

/Jarek Poznań
Jarek sp3swj
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez nestor » 07 sie 2010 22:17:02

Na ostatnim spocie Ekipy przy przedzieraniu sie przez krzaczory zlamalem antene dachowa od radia. Szukalem nowej i znalazlem http://www.sirioantenne.it/prodotti_ant ... 69&idp=128
Antenka 3 zakresowa - radio AM/FM, CB radio i gsm 900. Najbardziej zalezalo mi na dwoch pierwszych zastosowaniach. Kupilem tutaj: http://autoradia.pl/kontakt.php - na haslo allegro = cena 187zl. Dzisiaj zainstalowalem. Otwor w dachu mojej froty - kwadrat dokladnie pod wymiar anteny. Radio AM/FM - pracuje poprawnie. Dla CB - helikalna 1/4 dlugosci fali po dostrojeniu SWR - dla mnie bomba. SWR dla 19 (i 16 tez) kanalu w okolicach 1. Graniczne, 1 i 40 - ponizej 1.5. Testy na w miare plaskiej trasie - 3 do 5 km odbior i nadawanie, glosno, czysto i bez szumow. Mam teraz dwa w jednym i jestem zadowolony. Radyjko President Harry II z ASC.
Dotychczas uzywalem anteny President indiana - 1/2 fali, tez helikalna. Na plaskaczu na glowce zamocowanej na stale do blotnika. Na frotce - podstawa magnetyczna. Osiagi mialem lepsze w granicach 30%, ale klopotow nieporownywalnie wiecej ze zdejmowaniem i zakladaniem.
Polecam. Konieczne staranne dostrojenie i zabezpieczenie koncowki anteny przed poruszeniem.
Obrazek
off-road jest jak seks - jak nie ma w nim uczucia, to sama technika nie wystarczy
nestor
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Pochwały: 2

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Audio i CB