Witamy !

[3.2] temperatura silnika

Re: [B3.2] Wysoka temp. silnika?

Postprzez Wookash » 04 mar 2010 14:33:54

Zaje...... nie ma to jak dobre slowo :) w zasadzie jak bedzie trzeba zaplace i juz. Ma jezdzic. Hmmm tylko tak sie zastanawiam bo silniki chodza w granicach 3000 na allegro i nie wiem co lepiej by bylo. Teraz juz zapozno bo i tak rozebrane wszystko a do ceny silnika dochodzi przekladka no i nie wiadomo co mamy. Jakby niebylo jestem dobrej nadziei i staram sie pozytywnie myslec.
Wookash

Postprzez mazurkas007 » 04 mar 2010 18:50:07

szkoda, że przed zdjeciem czapki nie zrobił pomiaru kompresji na cylindrach, miał byś informacje czy warto się w to pakować czy szukać nowy silnik.
swoja drogą u mnie mam nakręcone 255000 i silnik gra i trąbi jak ta lala, nie wydaje mi się, żeby twój silnik już był amen, zrobisz i wiesz co masz. V6 3.2 litra powinna trochę pożyć.
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez Paw » 04 mar 2010 19:57:46

Wookash napisał(a):Zaje...... nie ma to jak dobre slowo :) w zasadzie jak bedzie trzeba zaplace i juz. Ma jezdzic. Hmmm tylko tak sie zastanawiam bo silniki chodza w granicach 3000 na allegro i nie wiem co lepiej by bylo. Teraz juz zapozno bo i tak rozebrane wszystko a do ceny silnika dochodzi przekladka no i nie wiadomo co mamy. Jakby niebylo jestem dobrej nadziei i staram sie pozytywnie myslec.

Muszę Cię zmartwić, a może pocieszyć. Za 3 tys. to nie ma szans na kupienie tego silnika w dobrym stanie. Sam zastanawiałem się nad naprawą i doszedłem do wniosku że lepiej kupić używany. W końcu po prawie miesiącu poszukiwań, trafiłem na anglika siedzącego jeszcze w aucie i dałem za niego 4 tys.

mazurkas007 napisał(a):szkoda, że przed zdjeciem czapki nie zrobił pomiaru kompresji na cylindrach, miał byś informacje czy warto się w to pakować czy szukać nowy silnik.

Co do sprawdzenie kompresji, to w moim starym silniku ciśnienie było prawidłowe na wszystkich cylindrach, a potrafił łyknąć nawet 0,7 l na 1000 km
Paw

Postprzez albi » 05 mar 2010 14:52:15

Paw napisał(a):Muszę Cię zmartwić, a może pocieszyć. Za 3 tys. to nie ma szans na kupienie tego silnika w dobrym stanie. Sam zastanawiałem się nad naprawą i doszedłem do wniosku że lepiej kupić używany. W końcu po prawie miesiącu poszukiwań, trafiłem na anglika siedzącego jeszcze w aucie i dałem za niego 4 tys.

az takie trupy sprzedaja? Czy tak maly wybor?

Paw napisał(a):Co do sprawdzenie kompresji, to w moim starym silniku ciśnienie było prawidłowe na wszystkich cylindrach, a potrafił łyknąć nawet 0,7 l na 1000 km

moj tez gdzies tyle lyka - ale na razie nic z tym nie robie tylko dolewam olej.

pozdrawiam
albi
albi

Postprzez Paw » 05 mar 2010 16:01:58

Mały wybór. A właściwie nie ma żadnego. Z 2.2 dti nie ma problemu.
A co do brania oleju, to już sam nie wiem, czy ten typ tak ma?
Paw

Postprzez albi » 05 mar 2010 16:08:29

Hej,
ponoc tak ma - nawet http://isuzufaq.ibctech.ca o tym pisza.

pozdrawiam
albi
albi

Postprzez Wookash » 05 mar 2010 16:44:13

Moj oleju nic a nic nie bral rok czasu jezdzenia i niezauwazylem aby cos ubylo.

Auto dalej u doktora nic nowego nie wiem nie dzwonie nie jezdze nie chce sie denerwowac. Dopiero w poniedzialek zadzwonie albo pojade sie dowiedziec.
Wookash

Postprzez Paw » 05 mar 2010 21:31:51

albi napisał(a):Hej,
ponoc tak ma - nawet http://isuzufaq.ibctech.ca o tym pisza.

pozdrawiam
albi

A dokładnie to gdzie?
Paw

Postprzez albi » 05 mar 2010 22:39:14

Hej,
punkt nr 4 - My truck seems to use a lot of oil, why?
albi

Postprzez Paw » 06 mar 2010 09:06:13

Dzięki. Pożyteczna stronka.
Tak przy okazji, chciałbym poznać Wasze zdanie. Ile powinien wziąć mechanior za przełożenie właśnie tego silnika z osprzętem + przekładka elementów rozrządu, które były nowe w uszkodzonym.
Paw

Postprzez Wookash » 13 mar 2010 13:22:53

Fura odebrana i jezdzi :) narazie bede jezdzil jak emeryt do kosciola. Z tempereatura troche sie uspokoilo choc i tak uwazam ze jest za duza bo ponad srodkowa kreche. Wymieniony termostat ale nie wim na jaki i moze on dopiero przy wyzszej puszcza. Koszt 2000 reszta czesci ok. Mialem jakies uszczelki ajusa podobno kiepskiej jakosci. Zalecenie mechanika za okolo 15 tys km podjechac na regulacje zaworow aby gaz nie wypalil bo regulacja podobno manualna.

Pozostaje mi jezdzic i obserwowac czy sie cos nie dzieje i mam nadzieje ze nie bedzie.
Wookash

Postprzez Paw » 13 mar 2010 21:03:44

Ajusa faktycznie nie ma dobrej opinii. Mam wątpliwosci czy w fabryce takie uszczelki montują. A co do zaworów, to byłem przekonany że regulacja jest hydrauliczna. Z tych 2 tys. to ile na uszczelki i termostat poszło?
Paw

Postprzez mazurkas007 » 13 mar 2010 21:13:18

Paw napisał(a):Ajusa faktycznie nie ma dobrej opinii. Mam wątpliwosci czy w fabryce takie uszczelki montują. A co do zaworów, to byłem przekonany że regulacja jest hydrauliczna. Z tych 2 tys. to ile na uszczelki i termostat poszło?

a ile na rozrząd ?
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2 :)
Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.
mazurkas007
Szyszkownik
Szyszkownik

Obrazki: 30
Pochwały: 6
Województwo: Podlaskie
Samochód: Frontera B 2.2i Long 1998-2004

Postprzez Wookash » 13 mar 2010 21:28:45

Rozrzad mialem robiony jakies 30 tys km temu i byl ok wiec nieruszali. Sama robota 900 zl wiec reszta czesci. No i policzyl po kosztach bez VAT. Samochod jaby ciszej chodzi teraz na odcinku okolo 4 km temp na 1/4 wskaznika.
Wookash

Postprzez danielrajszczak » 13 mar 2010 21:30:48

Wookash, ile masz na barometrach? U mnie we Froci B 2001 DTI - trudno mi osiągnąć 90stC... Aby w ogóle ruszyła się wskazówka muszę jechać ok. 10 minut ma to związek z ogrzewaniem, które jest letnie po tym czasie...............
danielrajszczak

Postprzez Wookash » 13 mar 2010 21:43:13

Strzalka na 1/4 i leci cieplo (nie goraco) gaz sie wlacza juz po okolo 1km.
Wookash

Postprzez marrko » 06 lut 2011 09:51:18

U mnie wskaźnik temp to przeważnie jest na 80 stopni, czasami troszkę więcej, do środkowej kreski czyli chyba 90 nie dochodzi nigdy.
Czy jest ok? albo jest niedogrzany ?
marrko

Postprzez nestor » 07 lut 2011 11:23:58

marrko napisał(a):U mnie wskaźnik temp to przeważnie jest na 80 stopni, czasami troszkę więcej, do środkowej kreski czyli chyba 90 nie dochodzi nigdy.

Radziłem sie przed zimą u mojego zaufanego mechanika co zrobić, żeby silnik miał wyższą, niż 80st., temperaturę pracy? Stwierdził, że fabryczny termostat otwiera się przy 72st. i tak ma być! Zmiana termostatu na "cieplejszy" grozi wypaleniem uszczelek głowicy, więc lepiej w tym temacie nie poprawiać fabryki - "lepsze jest wrogiem dobrego".
Obrazek
off-road jest jak seks - jak nie ma w nim uczucia, to sama technika nie wystarczy
nestor
Starszy Przesiadywacz
Starszy Przesiadywacz

Obrazki: 1
Pochwały: 2
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez marrko » 10 lut 2011 17:55:45

Ok, dzięki. Zostawiam jak jest.
marrko

Postprzez Prorok78 » 15 lut 2011 19:42:35

marrko napisał(a):U mnie wskaźnik temp to przeważnie jest na 80 stopni, czasami troszkę więcej, do środkowej kreski czyli chyba 90 nie dochodzi nigdy.

U mnie jest dokladnie tak samo... milimetr moze dwa w prawo od niebieskiego pola... nigdy dalej...
„W życia wędrówce, na połowie czasu,
Straciwszy z oczu szlak nieomylnej drogi,
W głębi ciemnego znalazłem się lasu”
~ Dante Alighieri
Prorok78
Przesiadywacz
Przesiadywacz

Pochwały: 1
Województwo: Dolnośląskie
Samochód: Frontera B 2.2DTI Sport 1998-2004

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do 3.2v6