umieszczenie termostatu w tym silniku to porazka na calej linii, znajduje sie miedzy lewym i prawym rzedem cylindrow, pod przepustnica.
zeby go wymontowac, trzeba pol silnika rozebrac.
wyjmij termostat, zmontuj wszystko, przejedz sie kawalek. silnikowi to nie zaszkodzi a latem nawet pomoze

, jedynie jak wroca mrozy to bedziesz mial slabe ogrzewanie.
plus taki, ze zaraz wyjdzie czy to wina termostatu czy uszczelka.
sam termostat wsadz do garnka z zimna woda, powinien byc zamkniety, wstaw garnek na kuchenke i sprawdz czy sie otworzy gdy sie woda nagrzeje. na termostacie powinna byc wygrawerowana temperatura wody dla otwarcia, jak masz termometr, to sprawdz czy przy tej temperaturze wody sie otwiera.
jak zdecydujesz sie na wymiane, kup sobie termostat 76stC zamiast oryginalnego ( chyba 88 jesli dobrze pamietam ) zima nie ma roznicy a latem silnik pracuje na luzie.
tu masz obrazek, co trzeba zdemontowac, aby zobaczyc gdzie jest termostat

i jeszcze jedno, termostat montowany jest na papierowej uszczelce, niech cie nie pokusi ja wyginac i sie nia bawic, masz gwarantowane wycieki plynu miedzy cylindry, goracy silnik, plyn momentalnie wysycha, a ty sie glowisz piec lat gdzie ci plyn spierdziela

Tu masz namiaru na oryginalny numer i numery zamienników innych producentów :
BEHR THERMOT-TRONIK 1.163.92
BEHR THERMOT-TRONIK 1.163.92.344 ( oryginalny numer GM 1338 049 )
BUGIAD BTH61391
GATES TH15192G1
TRISCAN 8620 5892
VERNET - CALORSTAT W0148
VALEO 820071
DAEWOO 90 354 822
a tu masz obrazek, gdzie ten łobuz jest schowany :

z tego co udało mi sie sprawdzić, dostępne są wersje od 73 do 92 stC, ja mam 76 i taki polecam, w zimie ogrzewanie normalnie działa a latem jeździsz spokojnie.
była Frotka zmotka 3.2, będzie druga edycja 2.2

Podróże bez granic : Polska, Niemcy, Estonia, Litwa, Łotwa, Rosja, Rumunia, Mołdawia, Finlandia, Węgry, Włochy, Austria, Czechy, Słowacja, San Marino, Szwecja, Tajlandia, Malezja - tam byliśmy na kołach.