Witamy ! |
---|
|
rof napisał(a):chytry 2x traci i takie jest moje zdanie
Kiedyś poruszałem się golfem TDI i lałem do niego ze studenckiej kieszeni, i ropa (2008 rok) podchodziła pod 5 zł i tak nie wlałem do niego grama dziwnego syfu. (Nawet dostępnego bioestra)
Wyliczając oszczędności były to śmieszne wartości wobec moich przebiegów, a kosztów ew. napraw. Zwłaszcza że lanie dziwnych specyfików do aut o dużym przebiegu moim zdaniem może szybko doprowadzić do awarii. Sam przebieg jest ryzykiem, a lanie syfu to przyspiesza.
Generalnie jak ktoś wali ogromne przebiegi to polecam auta palące 5 - 6 litrów diesla w trasie przy prędkościach do 120 km/h (zawsze sie znajdą tacy co twierdzą że mają przelotową 140 - 150, ale ich tylko moge pozdrowić, bo w naszym kraju bliżej prędkości 70 - 80)
Jak ktoś pcha dupsko w "wypasioną furę" a potem sie zastanawia gdzie tu szukać oszczędności to pozozstaje cieszyć się że głupota nie boli bo gość mógłby umrzeć z bólu
Krogulec napisał(a):Jeździłem na opale i znam taksiarzy co jeżdżą mercedesami do tej pory.
Spostrzeżenia:
1. silnik jest słabszy i przez to zużycie wzrasta o ok 15-20%
konik napisał(a):Jakoś wszyscy krytycznie podchodzą do opału. Ja sam go nie leje bo w osobówce mam delikatną pompę wtryskową VP44 i nie chcę jej wymieniać. Ale znam sporo ludzi którzy mają diesle starszej generacji i one oleju napędowego nie "wąchały" parę lat. Jeżdżą na "oranżadzie" i nic złego się nie dzieje (pomijając fakt że łamią przepisy) Powiecie zapewne że silnik został skonstruowany do zasilania olejem napędowym i opał go może uszkodzić, no czasem może , ale benzynowy silnik tez został stworzony do zasilania etyliną a połowa, ba 3/4 naszego forum ma benzyniaki przerobione na kuchenki gazowe i nikt tak głośno nie protestuje. Jeżdżenie na gazie też może destrukcyjnie wpływać na silnik (głowica, zawory, przepływomierz,itd.. ) i obniża znacząco komfort eksploatacji (kultura pracy, awarie, wybuchy, brak bagażnika, częste wizyty w CPN ) wymaga przy tym sporych inwestycji w przeróbkę auta, a jakoś wszyscy są zadowoleni![]()
![]()
Wookash napisał(a):Ale nie lamiemy prawa nie robimy dziury w budzecie. Jesli kazdy bedzie dymal panstwo to co z niego wkoncu zostanie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości