Witamy ! |
---|
|
mazurkas007 napisał(a):w mojej opinii montowanie do auta typu frotka przedniej blokady to przerost formy nad trescia.
przy braku centralnego dyfra, zamontowanie tylnej blokady daje taka poprawe trakcji, ze dla naszej jazdy zupelnie wystarczy.
podstawa to myslenie za kierownica i doswiadczenie, to sprawdza sie o wiele lepiej niz wszelkie motania i blokady.
proponuje naszemu koledze zaczac od spedzenia paru godzin w blocie, razem z frotka na dobrych oponach a dopiero pozniej montowanie blokad, lift, wyciagarka itp.
wikked napisał(a):Darek tak naprawdę jeśli chodzi o blokady ARB jest jedną z tańszych i najbardziej zawodną blokadą co w sumie jest dość logiczne. Najlepszymi blokadami są elektromechaniczne i hydrauliczne. Pneumatyka jest zawodna i potrzebuje przede wszystkim powietrza z kompresora. Oczywiście najlańszą blokadą jest besterlocker ale o takich nie mówimy
dljm napisał(a):tu się z tobą nie do końca z tobą zgodzę
jeżeli faktycznie ktoś myśli głównie o upalaniu w terenie, to faktycznie frotka nie jest wstanie wykorzystać jej potencjału
natomiast ja montowałem ją głównie z myślą o wzmocnieniu przedniego mostu w aucie wyprawowym, chodziło mi o to że mechanizm różnicowy ARB jest wykonany z wytrzymalszych materiałów i posiada cztery a nie dwie satelity, i wydaje mi się że przy takim podejściu montaż jest jak najbardziej uzasadniony (dodatkowo koło talerzowe i atak wymieniłem na HD 4,78)
vit2107 napisał(a):dalej to chyba w kość dostaje tylko skrzynia
vit2107 napisał(a):dalej to chyba w kość dostaje tylko skrzynia
vit2107 napisał(a):vit2107 napisał(a):dalej to chyba w kość dostaje tylko skrzynia
pod warunkiem, że wytrzyma krzużak
dljm napisał(a):moim zdaniem przeguby
takie rozwiązanie w którym most jest pancerny w stosunku do przegubów ma zaletę
mianowicie, jak się coś urwie to na pewno przegub
koszt żaden ( kompletna półoś z dwoma przegubami 180 zł na allegro)
łatwość wymiany w warunkach polowych (w stosunku do wymiany mostu, która jest praktycznie nie możliwa)
wikked napisał(a):Honker nie ma blokad tylko międzyosiową
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości