Witamy !

Swap silnika, rozmowy

Wszystko o przeróbkach Frontery

Re: Przeszczep silnika

Postprzez wikked » 12 wrz 2009 08:00:26

a co mam zrobić?? czy jest coś bardziej wkurzającego jak "myślący" motor w stylu "pojadę hhhmmm niech pomyślę" :wsciekly:
wikked

Postprzez kaktus22 » 13 wrz 2009 11:17:34

hehe zgadza sie 2,2 we frotce to troche za malo nie tylko w teren ale nawet i na drodze :(

tez myslalem nad przeszczepewm wiekszego motora ale juz jestem tyle bez auta ze mnie powoli ..... trafia. Dlatego padlo na remoncik, bo jak by nie patrzeb to praktycznie nowy silnik i wtedy wiem na czym jezdze, no i powiedzmy spokoj na jakies 100 000 km :) a tak uzywany silnik nie wiadomo bo jak wyciagniety z auta to nie sprawdzi sie w jakim stanie i moze sie pojezdzi na nim rok a moze piec lat.

W kazdym razie szybko nie sprzedam frontery :) ze wzgledu na ilosc wlozonej w nia pracy, tak wiec padlo na remont kapitalny. Jesli chodzi o cene to fakt 1800 sie nie zamknie :( mala wycena:

-Robocizna - 0zl :) koledzy i spojka

-Uszczelki wszelkiej masci silnika: pod przepustnice, miedzy wydech a katalizator, pokrywy zaworow, kol dolotowegi i wydechowego, glowicy , miski ol. - koszt: 200 pln

-kompletny rozrzad bez pompy wody (byla wymieniana) 230 pln

-uzywany kolektor wydechowy 100 pln (moj okazal sie byc pekniety i spawany wczesniej)

-olej , filtr , plyn chlodniczy - 120

-nowe tloki, pierscienie, panewki walu korb. , panewki korbowodu, swiece, popychacze hydr. - 1220 pln

-i do tego wszystkiego szlifowanie planowanie itd glowicy, i bloku silnika wraz z wymiana tulei cylindrow - jakies 500 pln chociarz tej seny jeszcze nie jestem pewien bo musze dodzwonic sie do Papieża tj. szlifiernia :)

czyli remont silnika wychodzi jakies 2370zl ale podejzewam ze moze dojsc do 2500 zl wiec za 1800 mozna zrobic jedynie buzere.
kaktus22

Postprzez brum » 13 wrz 2009 13:16:42

wikked napisał(a):a co mam zrobić?? czy jest coś bardziej wkurzającego jak "myślący" motor w stylu "pojadę hhhmmm niech pomyślę"

A co znim nie tak?

kaktus22 napisał(a):zgadza sie 2,2 we frotce to troche za malo nie tylko w teren ale nawet i na drodze

Na czarnym fakt że brakuje, np podgórke ale w terenie na reduktorze to nie zdarzyło mi ise żeby go brakło, wcześniej siąde na mostach niż go braknie..
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Postprzez wikked » 14 wrz 2009 07:35:38

brum napisał(a):
wikked napisał(a):a co mam zrobić?? czy jest coś bardziej wkurzającego jak "myślący" motor w stylu "pojadę hhhmmm niech pomyślę"

A co znim nie tak?

dupowata reakcja na gaz
wikked

Postprzez FROTERKA » 14 wrz 2009 12:50:26

Bo Wiktor ma ADHD - turbo a jego frotka nawet ADHD nie ma. :wink: :lol:
...ja w tym czasie trochę pośpię, tym bezruchem się napieszczę...

Tak, mężczyźni jeżdżą lepiej niż kobiety. Ale ilu potrafi prowadzić auto w szpilkach...

Ogranicza mnie tylko pojemność i maksymalny moment obrotowy!

Po pierwsze: opony, po drugie: opony, po trzecie... kierowca !

Obrazek
FROTERKA
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Pochwały: 10
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Postprzez wikked » 14 wrz 2009 21:47:07

Niestety nasze motory służą bez reduktora do napędzania alternatora, ich moc pozostawia wiele do życzenia.
wikked

Postprzez kaktus22 » 17 wrz 2009 20:22:17

hehe no i w koncu motor wstawiony :)
jak wyszlo tak wyszlo ze nie remont nie 2,4 a ponownie 2,2
narazie odpalony i gada bez problemu :D:D:D:D:D

btw. wiktor jaki ci autko mysli za dlogo to mu zamontuj filterek stozkowy :D ja taki sobie sprawilem ostatnio i juz tak nie mysli jak wczesniej :) a zeby jeszcze dobrze to gralo to strumienica i ma przestac myslec :) jutro prawdopodobnie skoncze z silnikiem to i wspawam strumienice wiec bede widzial jak to loto :) a wogole to jaki masz gaz ?? sekwencje czy zwykly ?
kaktus22

Postprzez brum » 17 wrz 2009 20:28:40

Filter stożkowy idealny do jazdy w terenie i przejazdów przez głebszą wode :mrgreen:
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez kaktus22 » 17 wrz 2009 20:32:33

no nie nie no do tego to nie :P mysle nad jakas specjalna puszka na ten filtr bo w oryginalnym sie nie miesci :( i dopiero od puszki snorkel :)

zdaje sobie sprawe ze do terenu odpada :P
kaktus22

Postprzez Pawel » 17 wrz 2009 20:43:57

...podepnę się...
Czy ktoś coś podpowie w sprawie "zamiany" 2,8 tdi na 3,1 tdi z Mondka...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez wikked » 17 wrz 2009 21:01:00

kaktus22 napisał(a):btw. wiktor jaki ci autko mysli za dlogo to mu zamontuj filterek stozkowy :D ja taki sobie sprawilem ostatnio i juz tak nie mysli jak wczesniej :) a zeby jeszcze dobrze to gralo to strumienica i ma przestac myslec :) jutro prawdopodobnie skoncze z silnikiem to i wspawam strumienice wiec bede widzial jak to loto :) a wogole to jaki masz gaz ?? sekwencje czy zwykly ?

Ja nienawidzę smrodu gazu więc póki co PB, jeśli chodzi o stożek to będę zakładał całą nową puszkę pod "snorka" to wtedy coś pokombinuję. Jak na razie to mam nowy zajefajny zderzak którym w zeszłą sobotę wysłałem Bravę na puszki oraz konserwy :boss: i całkiem nowe oświetlenie na odcinek nocny rajdu. Zostaje mała przeróbka motoru ;) i kilka mniejszych lub wiekszych ingerencji w różne pierdoły. Ból wszystkiego jest taki że nie chcieli mnie zakwalifikować ostatnio do klasy "S" w trialu ;( bo już za dużo przerobione ale taki lajf.
wikked

Postprzez brum » 17 wrz 2009 21:15:43

Wiktro pochwal no się tym zderzakiem. A co do trialu mówisz o tym w Jaworznie co będzie w ten weekend?
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez wikked » 17 wrz 2009 21:22:34

brum napisał(a):Wiktro pochwal no się tym zderzakiem. A co do trialu mówisz o tym w Jaworznie co będzie w ten weekend?

muszę zrobić fotki a trial dokładnie ten w Jaworznie.
wikked

Postprzez brum » 17 wrz 2009 21:28:56

Jadę jako obserwator w nd, byłem w maju i super sprawa. A Ty jedziesz?
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez wikked » 17 wrz 2009 21:34:08

w niedzielę jedziemy poupalać trochę sprzęta i zderzak trochę porysować bo mi ubezpieczalnie przyznała malowanie całości po dzwonie hehehehehehehe. Ja nie nadaję się na obserwatora jęzor by mi za nisko wisiał.
wikked

Postprzez brum » 17 wrz 2009 21:38:42

wikked napisał(a):Ja nie nadaję się na obserwatora

To żałuj tego co tam się będzie działo :>:
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez Pawel » 17 wrz 2009 21:45:00

:offtopic:

Chciałem się zapytać czy 3,1 wejdzie bez większych problemów/przeróbek zamiast 2,8, a tu...
...albo Ty jesz, albo Ciebie jedzą...
Obrazek
A 3,1 TDI Long '95
bike MTB wegług własnej specyfikacji...
Citroen C8 HDI
honda transalp xl600v
bmw f650st
w razie w: 696445799
Pawel
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 11
Województwo: Warmińsko-Mazurskie
Samochód: Frontera A 2.8TDI Long 1995-1996

Postprzez wikked » 21 wrz 2009 22:40:24

brum napisał(a):Wiktro pochwal no się tym zderzakiem. A co do trialu mówisz o tym w Jaworznie co będzie w ten weekend?

a tu mój zderzak wstępnie mierzony
zderzak.jpg
wikked

Postprzez Kondzio » 27 wrz 2009 18:15:46

Koledzy, takie pytanie.
Czy silnik z wersji B 3,2 podejdzie bez większych problemów do wersji A z 2,2. Wiem że napeno komputer trza wymienić, ale czy cosik jeszcze?
Kondzio

Postprzez STRUNA » 29 wrz 2009 07:43:49

wikked, ładnie wyglada, agresywnie..

kaktus22, jak z tą strumienicą? coś sie ruszyło??
STRUNA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Motanie Fronter