Witamy ! |
---|
|
Otóż nie. Interfejs OBD ma kilka linii komunikacyjnych i np. ABS czy poduchy mają swoje, niezależne od ECU. Nie mam teraz pod ręką schematów, żeby to potwierdzić, ale immo akurat chyba komunikuje się przez ECU. W OPCOMie widać to po numerze linii, po której nawiązana jest komunikacja ze sterownikiem. Jeśli immo i ECU mają tę samą, to immo idzie przez ECU.tomek_89 napisał(a):Wszystkie błędy są zgłaszane przez główny sterownik.
Z tego co pamiętam to łączy je jeden przewód. Czyli musi tam być jakiś protokół transmisji szeregowej.tomek_89 napisał(a):A swoją drogą później popatrzę w schemat jak się komunikują te karty. Z ciekawości
ELM z Oplami nie gada a Ty masz IsuzuSemir napisał(a):Albo spróbować zwykłego Elma mi z 3,2 gada.
Nic nowego nie odkryłeś. Opel z radosną beztroską ładował do Frot mix elektryki swojej i Isuzu a potem jego własne ASO sobie nie umiało z tym radzić. I do dziś się nie nauczyli, wiec odpychają klientów wszelkimi sposobami.tomek_89 napisał(a):Czyżby Frontery to pierwsze hybrydy (przynajmniej jeżeli chodzi o sterowniki). Moja do silnika życzy sobie OP CMA a do ABS program do Isuzu.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości