Witamy ! |
---|
|
kolasz napisał(a):Prędkość odczytuje ze skrzyni biegów, z prawej strony przy wyjściu wału na tył.
jrzeuski napisał(a):Nie, Frota A ma przy kołach. Jest koronka na półosi, obok pierścienia zaciskowego trzymającego łożysko.
przemekcrx napisał(a):Niby tak ale bez abs frote obraca w poprzek jak blokują kołaprzy dużej prędkości i nagłym hamowaniu
Napinacze pasów przedszkolak potrafi ogarnąćwystarczy odciąć chore żółte wtyczki pod fotelami i zlutować kable na stałe 7 lat spokoju..
mazurkas007 napisał(a):przemekcrx napisał(a):Niby tak ale bez abs frote obraca w poprzek jak blokują kołaprzy dużej prędkości i nagłym hamowaniu
Napinacze pasów przedszkolak potrafi ogarnąćwystarczy odciąć chore żółte wtyczki pod fotelami i zlutować kable na stałe 7 lat spokoju..
Jeżeli przy hamowaniu obraca twoją Frotkę tyłem do przodu, to sprawdź regulator siły hamowania, najprawdopodobniej nie działa.
Ale przecież ABS tylnej osi w B jest na kole talerzowym, więc nie wie z jakimi prędkościami kręcą się tylne koła. Przy założeniu, że jest LSD i jest sprawne ma to sens, ale w przypadku jego braku lub zjechanych tarczek ABS na tylnych kołach nie ma żadnych szans poprawnie pracować. We Frocie A jest jak powinno: koronki są przy kołach, komu to przeszkadzało?przemekcrx napisał(a):Niby wszystko chodzi i dlatego postanowiłem zrobić abs, prawe tylne koło jakoś szybciej łapało nizeli lewe ..
przemekcrx napisał(a):czyli łączysz lutujesz kolory
biały-czarny
czarny-czerwony
chyba dobrze pamiętam jak zamienisz kolory nie ma abs-u
DAREK napisał(a):Witam klubowiczów. Jestem świeżakiem na tym forum więc wybaczcie jakieś fo-pa z mojej strony. Kupiłem kilka miesięcy temu Frotę B z 2003 3.2.V6 benzyna automat. Została przywieziona z Holandii, widać że nie była katowana po bezdrożach tylko służyła do jazdy szosowej, więc moim skromnym zdaniem jej stan można określić na super. Miałem wcześniej frotkę B z 1999 r w dizelku motorek 2.2 ale postanowiłem zmienić na coś mocniejszego. Mój problem jest następujący:
co kilkaset hamowań, zawsze dzieje się to przy minimalnej prędkości tak między 3 a 6 km/h po wciśnięciu pedału hamulca samochód zaczyna normalnie płynnie hamować po czym nagle uruchamia się ABS a auto toczy się do przodu jak na lodowisku (jezdnia jest sucha bez piachu/liści i takich tam) odruch wiadomo jest taki że pedał jest zaraz w podłodze i w ostatniej chwili łapię za ręczny. Dziś właśnie miałem takie zdarzenie, przede mną emel jedzie sobie spokojnie a ja walczę za nim z tym przeklętym hamulcem. Wymieniłem tarcze i klocki tył/przód układ hamulcowy suchutki bez wycieków i roszenia, zaciski sprawdzone, ABS działa normalnie na śliskiej nawierzchni, poziom płynu bez zarzutu. Tuż przed każdą taką akcją nie ma żadnych objawów szarpania, stukania auto nie ściąga. sam nie wiem gdzie szukać przyczyny a nie chcę wymieniać całego układu hamowania bo to za drogi sport.
Ktoś mi podpowiedział że w związku z tym ze to automat to czy nie odpuszczam leciutko pedału jak hamuję, obserwowałem siebie ale nie - nic z tych rzeczy. Pomyślałem więc, że może poproszę o pomoc bardziej doświadczonych posiadaczy tego skądinąd bardzo wdzięcznego autka.Jeśli ktoś miał podobny przypadek lub może wskazać kierunek będę wdzięczny.
eric napisał(a):Dziś zaobserwowałem coś dziwnego. ABS zalacza sie przy małych predkosciach bez utraty przyczepności. Przy mniej niż 10 km/h podczas hamowania załącza się ABS i nie hamujePo chwili okazało się że załącza się nawet w czasie jady gdy hamulca nie dusiłem (ja mu na gaz i słysze jak chrobocze ABS).
Do tej pory zero problemu z ABSem nie było. Działał jak należy. Kontrolka się nie świeci ale nie pamiętem już czy przy zapłonie zapala się i gaśnie ( jutro sprawdze)
Sprawdzałem na czarym i sniegu - efekt ten sam.
Jakieś pomysły?
Proszę nie pisać że ABS jest doi że mam go wyłączyć. Puki co bedę musiał bo jeszcze na parkingu wjade w kogoś ale docelowo chciałbym aby działał. Wiem że powinienm zacząć od techa i sprawdzenia przewodów ale przyznacie że problem jest mocno nietypowy.
Aktualizacja
Dziś rano frota sama poszła po rozum do komputera i nie zgasiła kontrolki ABS.
Pozostaje mi szukać w okolicy uprzejmego właściciela techa i liczyć na to że to tył.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości