wmarcin napisał(a):Magnesy przykleiłem i silnik działa, resztę wyczyściłem, nasmarowałem i też powinno być ok.
Tam nie ma operacji na mózgu, bo to tylko zwykły silniczek. Po ustawieniu weź podepnij prąd z akumulatora tak jak gdiześ tam podałem powyżej i mechanizm raz będzie dymał w prawo a raz w lewo.
wmarcin napisał(a):Czy "komputer" w takiej sytuacji powinien uruchomić silnik czy może "widzi" niezrozumiałe ustawienie krańcówek i nic nie robi?
Komputer niczego w tym silniczku nie robi.
wmarcin napisał(a):Krańcówki tutaj zwierają czy rozwierają się gdy mechanizm dojedzie do końca?
Krańcówki? Tam masz talerzyk ze ścieżkami, które po dojechaniu do końca bodaj tracą styk
wmarcin napisał(a):Niestety po włożeniu tak przygotowanego mechanizmu do samochodu w momencie włączania / wyłączania napędów nic się nie dzieje
Przyczyn może być kilka. Trywialna - brak styku na talerzyku - wtedy silniczek nie przekręci... Lub mniej trywialna.. Jeżeli silnik byl chwycony to mogło Ci wypalić sterowanie pod dźwignią ręcznego. U mnie było wypalone ta, ze miałem 10mm otworek w płytce drukowanej

wmarcin napisał(a):Czy przyjęta procedura ustawienia "krańcówek" jest prawidłowa? Jeśli nie to jak to zrobić?
Trudno wyczuć. Mnie to zadziałało od reki, ale profilaktycznie wyczyściłem ścieżki na talerzyku i lekko je odgiąłem - sprawdzisz spokojnie omomierzem czy mają przelot. @adamkatowice z tego co wiem, zrobił to tak jak gdzieś powyżej napisałem i już cieszy się z działającego napędu
We wtyczce jest 5 pinów. 2 w "dolnym" rzędzie od zasilania silnika i 3 w "górnym" od krańcówek. Który pin od krańcówek za co jest odpowiedzialny?[/quote]
Wszystkie są od silnika, sztuczka z kręceniem w prawo i lewo polega na zamianie biegunowości.
wmarcin napisał(a):Czy jesteś pewny ze w 100% przykleiłeś tak magnesy jak powinny być przyklejone?
Kolega pisał że mu silnik działał, więc pewnie magnesy ma ok. Stawiam orzechy przeciwko zielonym, że mu coś na talerzyku nie styka albo ma padniętą jeszcze elektrykę - czyli pudelko pod ręcznym.
Sprawdzi to szybko jak weźmie silniczek na stół i podepnie odpowiednio piny pod akumulator, albo jak sprawdzi na stole przelot omomierzem