Witamy !

[B] blokuje koło przod

[B] blokuje koło przod

Postprzez rafRz » 03 sie 2015 19:06:52

Witam,
już skończyły mi się pomysły o co zapytać wyszukiwarkę zatem zakładam nowy wątek.

Oto co się porobiło.
Od jakiegoś czasu na nierównościach od strony prawego przedniego koła było słychać dzwonienie. Po podniesieniu auta nic niepokojącego nie zauważyłem. Po założeniu koła był objaw jakby zablokował się hamulec w prawym przednim kole, ale kilka razy do przodu i do tyłu i wszystko było w porządku
Wczoraj po auto miało problem z ruszeniem z miejsca, potem było już ok. Ale po paru kilometrach podczas normalnej jazdy po asfalcie 4-ty bieg, prędkość niespełna 50 auto po prostu przestało ciągnąć. Dodaje gazu - zero reakcji, tzn. silnik i obroty zachowują się jak przy normalnej jeździe, ale auto po prostu nie ciągnie. Dodatkowo po skręceniu kół kompletnie blokuje przód. Mechanik który ściągał mi auto do domu stwierdził że to prawdopodobnie przegub. Z kolei wiem, że w przypadku problemu z przegubem przy skręcaniu kół słychać było by trzaski, a u mnie nie było tego objawu. Prawe koło kręciło się trochę ciężej niż lewe, więc może to łożyska? Ale czemu blokuje się tylko po skręceniu kierownicy?

Co prawda Frotę mam od przeszło roku, ale jak do tej pory nigdy mnie nie zawiodła. Przejechałem 20 000 km głównie po asfalcie bez żadnej awarii :>: Jeszcze nie za bardzo znam konstrukcję tego auta. Zatem pytanie dlaczego auto nie ciągnie skoro załączony jest tylko napęd na tył?

raf
rafRz
Nowicjusz
Nowicjusz

Województwo: Podkarpackie
Samochód: Niestety nie mam już Frontery :(

Re: [B] Nie jedzie :(

Postprzez bart322 » 03 sie 2015 19:12:14

Moze zapieka sie tloczek w zacisku?
Moze lozysko igielkowe sie zaciera - u mnie tez najpierw bylo slychac je tylko przy skrecie, potem juz caly czas.
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Obrazki: 10
Pochwały: 7
Województwo: Śląskie

Postprzez rafRz » 03 sie 2015 19:33:07

bart322 napisał(a):Moze zapieka sie tloczek w zacisku?
Moze lozysko igielkowe sie zaciera - u mnie tez najpierw bylo slychac je tylko przy skrecie, potem juz caly czas.

Wydaje mi się, że jakby tłoczek był zapieczony to koło by się grzało podczas jazdy. Codziennie dojeżdżam do pracy tam i z powrotem około 50km (trochę miasto, trochę poza), nie zauważyłem żadnego problemu.
Sęk w tym, że nie ma żadnych typowych objawów: nic nie trzeszczało przy skręcie, nic nie stukało (przynajmniej w kole), żadnych wycieków itp... :(
rafRz
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez bart322 » 03 sie 2015 19:36:53

Sciagnij huba i sprawdz lozyska skoro to nie hamulec blokuje.
Przegub by strzelal.
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez rafRz » 03 sie 2015 19:52:49

bart322 napisał(a):Sciagnij huba i sprawdz lozyska skoro to nie hamulec blokuje.
Przegub by strzelal.

Właśnie, że w sobotę wszystko sprawdzałem. Koło może trochę ciężej się kręciło niż z lewej strony, ale standardowo szarpiąc żeby wyczuć ewentualne luzy nic nie stwierdziłem.
A przy okazji pytanie, czy sam będę w stanie wymienić łożyska? I ile taka naprawa może potrwać? Trochę problem w okolicy z mechanikiem który podejmie się zajrzeć do froty :(

Teraz mi się przypomniało. Jedyny objaw jaki był to lekkie szarpanie kierownicą przy prędkości około 40km/h. Sądziłem, że to z powodu kół które założyłem na przód, jak je zmieniłem w sobotę to przestało szarpać :D , ale też nie jedzie :cry2:
rafRz
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez bart322 » 03 sie 2015 20:02:15

No to jak nie ma luzu, a ciezko sie kreci, to po rozgrzaniu bedzie sie jeszcze ciezej krecic.
Jak masz podstawowe narzedzia i wiedze, to wymienisz, zadna filozofia. Byles pozniej nie dokrecil za mocno.
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Re: [B] blokuje koło przod

Postprzez rafRz » 04 sie 2015 20:10:43

Rozmawiałem dziś z mechanikiem z warsztatu który specjalizuje się w terenówkach.
Przedstawiłem mu opis objawów uszkodzenia i według niego to ani przegub, ani łożyska, ani zablokowany hamulec :( Ale żeby stwierdzić co jest przyczyną usterki musi zajrzeć pod auto :niewiem: Ciężko sprawdzać po omacku i wymieniać część po części (tym bardziej, że auto zostawiłem u rodziny 100km od domu), więc pewnie będę musiał przewieźć Frotkę na lawecie :( Oj kieszeń zaboli :cry2:

Awaria jest dość ciekawa (żadnych typowych objawów), więc jak coś ustalę to dam znać.

P.S.: Wydaje mi się, że wcześniejszy tytuł wątku był bardziej adekwatny...
rafRz
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez brum » 04 sie 2015 20:20:02

sądzę że to jest łatwe do ogarnięcia.
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Obrazki: 2
Pochwały: 59
Województwo: Małopolskie

Postprzez rafRz » 04 sie 2015 20:28:54

brum napisał(a):sądzę że to jest łatwe do ogarnięcia.

Nie przeczę. Ale jak już wspominałem do tej pory auto nigdy mnie nie zawiodło, więc nie znam się na tym :( Poza tym ciężko by było codziennie po pracy jechać 100 km żeby podłubać przy aucie ze 2 godziny więc szukam serwisu :(
rafRz
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez brum » 04 sie 2015 20:42:06

Odkręć huby i sprawdź.
Oczywiście nie jeździsz na 4h cały czas?
3.0 V6... '97...Federal Couragia MT 32", przedni most sztywny, winda, zderzak a'la Calmini, Snorkel, AVM...
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez rafRz » 04 sie 2015 21:05:07

brum napisał(a):Odkręć huby i sprawdź.

Może na weekendzie uda mi się wyrwać z domu to sprawdzę.

Jednakże w dalszym ciągu nie rozumiem dlaczego jeśli coś nie tak jest z łożyskiem z przodu auto w ogóle nie ciągnie :( Co ma przód z przeniesieniem napędu na tylną oś :niewiem: ? Tym bardziej, że na wprost auto bez problemu można pchnąć bez większego problemu, a blokuje się jedynie po skręceniu kół i to jedynie prawie do oporu.
rafRz
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez brum » 04 sie 2015 21:28:16

Napęd na przód włączony czy nie?
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez rafRz » 04 sie 2015 21:39:32

brum napisał(a):Napęd na przód włączony czy nie?

Nie, tylko tył był włączony jak doszło do awarii. Mogę włączyć dowolny bieg, silnik zachowuje się normalnie (tzn. nie "wyje" co by sugerowało problem ze sprzęgłem), ładnie wkręca się na obroty, ale nie ciągnie :cry2:

-- Dodano 04 sie 2015 22:42:06 --

rafRz napisał(a):
brum napisał(a):Napęd na przód włączony czy nie?

Nie, tylko tył był włączony jak doszło do awarii. Mogę włączyć dowolny bieg, silnik zachowuje się normalnie (tzn. nie "wyje" co by sugerowało problem ze sprzęgłem), ładnie wkręca się na obroty, ale nie ciągnie :cry2:

Aha... Bieg może być włączony, silnik pracować a auto pcham jakby stało na luzie :( Nic z tego nie rozumiem :niewiem:
rafRz
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez brum » 05 sie 2015 07:05:32

Czyli da się jechać ale też można pchać jak jest na biegu?
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Postprzez bart322 » 05 sie 2015 10:13:54

Moze wal napedowy odpadl:P
Jak przod dolaczysz, to jedzie?
bart322
Nadszyszkownik
Nadszyszkownik

Postprzez jrzeuski » 05 sie 2015 10:36:29

Bart, też idę tym tropem :>: Zwłaszcza, że już miałem doświadczenie z jazdą Frotą FWD. Wstrząsające przeżycie :shock: Polecam spróbować, ale nie na drodze publicznej ;-)
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez rafRz » 05 sie 2015 15:13:17

Nie ma znaczenia czy bieg jest włączony czy nie. W obu przypadkach auto zachowuje się jakby było na luzie :cry2:
Też przypuszczałem, że problem dotyczy wału napędowego i próbowałem włączyć przód żeby się dotoczyć do jakiegoś warsztatu. Nie mogę nawet włączyć napędu na przód. Silnik w ogóle nie przekazuje napędu, więc po włączeniu przodu kontrolka miga, ale napęd się nie włącza. Przy czym nie ma żadnych objawów, że sprzęgło padło, żadnego szarpania, wszystko zachowuje się jakby napęd działał normalnie. Pod spód zaglądałem, wał napędowy i połączenie ze skrzynią wygląda w porządku.
W ogóle dziwny był sam moment uszkodzenia. Po prostu przestał ciągnąć. Żadnego trzasku, zgrzytu, nawet silnik nie zawył głośniej, nic kompletnie. Zupełnie jakby ktoś nacisnął jakiś wyłącznik.
Kończą mi się już pomysły :niewiem:
rafRz
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez jrzeuski » 05 sie 2015 15:18:15

Na pewno nic nie manipulowałeś przy napędzie 4x4 w momencie jak przestało ciągnąć? Bo tak się samochód zachowuje jak wskoczy luz w reduktorze. Teoretycznie w B nie da się tego ustawić, ale jeśli siłownik elektryczny w reduktorze padł, to może tak wyszło :niewiem:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Postprzez rafRz » 05 sie 2015 16:39:13

jrzeuski napisał(a):Na pewno nic nie manipulowałeś przy napędzie 4x4 w momencie jak przestało ciągnąć? Bo tak się samochód zachowuje jak wskoczy luz w reduktorze. Teoretycznie w B nie da się tego ustawić, ale jeśli siłownik elektryczny w reduktorze padł, to może tak wyszło :niewiem:

Kompletnie nic, jechałem przez miasto ze stałą prędkością poniżej 50km/h na 4 biegu.
rafRz
Nowicjusz
Nowicjusz

Postprzez brum » 05 sie 2015 16:41:28

To skoro nie ciągnie na tył to raczej sprzęgło padło.
Obrazek
brum
Maruda
Maruda

Następna strona

Powrót do Układ przeniesienia napędu