To i ja się podepnę do tematu żeby forum nie zaśmiecać...
Też się przymierzam do zakupu i co prawda miałem już okazję trochę Frotę poznać, bo za dzieciaka ojciec kupił (i ma do tej pory) ale to był ropniak, a ja chciałbym pb +lpg i tu mi się trochę już miesza.
Auto mam zamiar używać jako 2 samochód w domu, tzn. czasami podjechać do pracy, a czasami pojechać do lasu. Zaznaczę, że nie zamierzam jeździć na jakieś rajdy, ani topić samochodu po klamki ale przyjemnie by było założyć nieco większe koła, aby mieć komfort psychiczny, że jak wjadę pomiędzy drzewa to i stamtąd wyjadę. Bagażnik na dach też byłby miłym dodatkiem chociażby po to, żeby było gdzie położyć

albo trapy ale to są rzeczy w fazie "na potem". Na razie jestem na etapie zdobywania wiedzy w którą wersję mierzyć.
Poczytałem sobie trochę ale chciałbym potwierdzenia, że dobrze wszystko skumałem, lub korekty. Zatem:
1. Z tego co wyczytałem, to w wersji A (bo taką chcę) były trzy wersje silników: 2.0, 2.2 i 2.4, tak?
2. Z tego co wyczytałem, to wersja 2.2 pojawiła się dopiero po 1996 roku i jest to jedyna wersja A na sprężynach, o zaletach których tutaj już wiele powiedziano, tak?
3. Wersja 2.2 jest także po liftingu wnętrza, tak? Pytam o to ponieważ bardziej podoba mi się stara deska rozdzielcza. Jest prosta, kanciata i "klasyczna", a to lubię. Może to i pierdoła, bo są ważniejsze sprawy ale ja mam tak, że lubię się w samochodzie czuć dobrze

4. Jaka jest różnica pomiędzy spalaniem lpg tych trzech wersji silników?
5. Jaka jest różnica pomiędzy tymi wersjami w kosztach eksploatacji (mam tu na myśli wymiany "zużywalnych" części jak sprzęgło, rozrząd, zawieszenie, etc?
6. Czy w każdej z tych wersji Frotki są zarówno w wersji long jak i sport? Prawdę powiedziawszy jeszcze nie zdecydowałem się, którą chcę...
Z góry dzięki za odpowiedzi & rady!