Witamy ! |
---|
|
tomek_89 napisał(a):Też tak obstawiałem i wymieniłem EGR na nówkę sztukę. IAle coś obiło mi się o uszy że tulejka w pokrywie (ta do której dociskany jest grzybek EGRa) potrafi się wyluzować. Co prawda u mnie się nie rusza ale możliwe że się przesunęła i EGR nie domyka.
tomek_89 napisał(a):I jeszcze jedno pytanie - nasze turbiny mają zmienną geometrię łopatek czy to zwykłe wiatraki ( tam jeszcze nie wsadzałem paluchów i lepiej zapytać mądrego człowieka).
Mówisz EGR hmmm. Czyli tak: jeżeli komp wyłącza podciśnienie turbiny (elektrozawór) otwierając tym samym obejście dla spalin to oznaczało by że na wolnych powietrze do kolektora dostaje się z turbiny i z EGR co komp traktuje jako przeładowanie (dane z czujnika ciśnienia w kolektorze) ?????
tomek_89 napisał(a):Nie bardzo rozumiem twoją wypowiedź ali. Jak wcześniej pisałem wszystkie klamoty wymieniłem na nowe natomiast elektrozawory były podmienione z innego wozu. Jeżeli uważasz że taka diagnostyka jest wróżeniem z fusów to pokaż jakąś inną metodę.
tomek_89 napisał(a):przepływka mimo że nowa to jeszcze raz umyta,
tomek_89 napisał(a):Może głupie pytanie ale jaki czujnik określa otwarcie lub zamknięcie EGR ? MAP -sensor na kolektorze dolotowym czy jakieś inne ustrojstwo którego nie dostrzegam ?
tomek_89 napisał(a):Z tym myciem to żartowałem ( aż takim masochistą nie jestem żeby klamot za 500 pln traktować czymkolwiek)
Auto 2.2 DTI 2000r long
Wartości mi się nie zapisały i jutro powtórzę pomiary, ale przepływka wskazywała na wolnych około 350 mg/suw a egr 340 mg/suw. Jutro jeszcze dokładnie wszystko pomierzę i zapiszę logi.
tomek_89 napisał(a):O.k Jutro powalczę dalej. Rano po odpaleniu dopóki nie dotknę gazu wszystko jest o.k. Wystarczy lekko wcisnąć gaz i kontrolka pięknie się świeci. Rozumiem że to czy EGR jest otwarty czy zamknięty sprawdza przepływka (ilość powietrza wepchniętego w kolektor)?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości