zamówiony komplet - od dostawcy przejściówki (według niego powinno działać, oraz człowiek WIE o czym rozmawia )
= prawdopodobnym problemem przy połączeniach u większości z WAs (teraz ja wiem o czym pisze) - jest wymagany niski baud rate w trakcie INICJALIZACJI połączenia - program + interfejs > samochód, otóż :
rs232 jest bardzo starym standardem gdzie KIEDYŚ prędkość typu 9600 była wręcz nieosiągalna - a dodatkowo w trybie w jakim pracuje w diagnostyce jest to łącze asynchroniczne - bez dodatkowych sygnałów sterujących transmisja - rts cts itd - uzywana jest tylko masa rx i tx
w praktyce oznacza to tyle iż WIĘKSZOŚĆ interfejsów z mostkiem usb>rs232 NIE POTRAFI GADAĆ z tak niską prędkościa (większość z nich też nie ma pełnej implementacji protokołu rs-owego a tylko jej najnowsze i najprostsze warianty - mi zajęło sporo czasu znaleść rs'a na usb takiego aby gadał z każdym sprzętem sieciowym - sporo z nich ma tylko rs do konfiguracji ) w związku nie mogą sie dogadać bo mostek rs-usb nie potrafi aż tak wolno - a MUSI - żeby we wstępnej fazie sie porozumieć z kompem samochodu - potem podnosi na 2400/4800/9600 itd
rozwiązanie jest proste : interfejs z comem - a com/rs na karcie pcmcia

może komuś to pomoże......
-- Dodano 08 lis 2013 13:50:07 --
ewentualnie - mostek rs-usb - ale taki który ma pełną implementację - mogę wrzucić zdjęcia 3 które posiadam jako narzędzia do pracy i ewentualnie wyciągnąć z nich numery chipsetów na jakich są wykonane
Generalnie prawie każdy mostek usb>rs - jest niepełny jeśli chodzi o emulację rs-a i wielu rzeczy nie potrafi zrobić lub nie ma opcji takiej konfiguracji -ale prawie oznacza iż kilka działa jak należy

-- Dodano 08 lis 2013 13:58:36 --
sorry - aukcja od przejściówki to ta :
http://allegro.pl/opel-przejsciowka-ada ... 68154.html-- Dodano 08 lis 2013 14:10:07 --
a np ten wygląda na porządny:
http://www.a2s.pl/atc-810-p-3703.html#odnosnik2x (= mający pełną implementacje - w specyfikacji jest iż najniższa prędkość to 50bps

aczkolwiek z tego co pamiętam może być i niżej - obecnie nie używane ale .... w 96 np jak najbardziej )
-- Dodano 08 lis 2013 14:28:15 --
może być nawet 5bps :
http://www.finseth.com/parts/serial.php- i to jest punkt wyjściowy przy zakupie = sprawdzenie w specyfikacji interfejsu od fury - z jaką predkością MUSI gadać z interfejsem+kompem (docelowo może to być dużo szybciej ale sama inicjalizacja może wymagać drastycznie niskich prędkości przy nawiązaniu połączenia)
to teraz już koniec

-- Dodano 08 lis 2013 22:15:08 --
a i jedno pytanie - u siebie mam blosa - zero kompa od gazu - czy silnik x20se sprawdza sobie pracę wtrysków - wie że są odcięte = check engine ?
rozumiem iż wtedy pomógłby emulator ? (u mnie jest to brutalnie zrobione = elektroprzekaźnikiem odcinam wtryskom wspólny kabel przy przełączaniu na gaz.... sterowany jest z drugiego który zasila elektrozawory ... i wszystko = w paseo działało bez błędnie - tu niby też poza tym że zapala zółta lampkę :/ )
-- Dodano 25 lis 2013 10:42:26 --
dla zainteresowanych - kabel z softem działa bardzo dobrze (oczywiście poprzez przejściówkę usb-rs232 )