Witamy !

[A 2.5] czujnik,wskaźnik temperatury silnika

Wszystko co dotyczy elektryki w naszych frotkach

[A 2.5] czujnik,wskaźnik temperatury silnika

Postprzez Leszek 767 » 19 sie 2014 08:04:49

Witam.
Od kiedy posiadam Fronterę 2.5 TDS "słabił" mnie wskaźnik temperatury silnika.
Bardzo anemicznie chodzi i sporo czasu trzeba -aby coś wskazał.
Z podobnych tematów na na forum wynika że ten model tak ma.
Myślałem pierw nad wymianą czujnika jednak jak zobaczyłem gdzie jest i jak wygląda to mi przeszło.

Przyglądałem się też na aukcjach innym termostatom o podobnej konstrukcji i zauważyłem że w innych modelach czujniki montowane się na obudowie tych termostatów.

Postanowiłem zakupić obudowę termostatu dla mojego modelu i się przyglądnąć co i ja mogę dołożyć aby nie zakłócić jego prawidłowej pracy .

Na aukcjach są do kupienia za parę złotych czujniki dedykowane dla 2.5 TDS - taki kupiłem.
Posiadają gwint rurowy 1/8" -- niekiedy w opisie aukcji piszą że jest gwint M10x1 , jak kupiłem -się okazało 1/8" .
Wykonałem przejściówkę na 1/2"-- można też kupić korek/przejściówkę 1/2" mosiężny w sklepie z armaturą CO.
W obudowie termostatu wykorzystałem "ślepą studzienkę" do wkręcenia czujnika.
Konstrukcyjnie nie przeszkadza w niczym i przekroju przepływu też nie zmienia.

Podmieniłem w samochodzie cały termostat. Przepoiłem na nowy czujnik i REWELACJA !!!!
Wskaźnik temperatury się "budzi" bardzo szybko, wskazania są na "trzeciej kresce" ,a jak silnik ma większy wysiłek to też szybko to widać po wzroście temperatury "czwarta kreska" itp.
Pomiar temperatury jest rzeczywisty do wysiłku silnika - - i to wszystko ładnie widać na wskaźniku.

W związku z tym że wszystko wyszło SUPER postanowiłem całość opisać tutaj aby inni też skorzystali.

Dla uzupełnienia tematu posiadam foto.
Prośba o pomoc w wklejeniu (prześlę na maila) , bądź odblokowanie abym sam wkleił.
Pozdrawiam.
Leszek
Leszek 767

Re: [2.5 tds] czujnik,wskaźnik temperatury silnika

Postprzez jrzeuski » 19 sie 2014 08:16:44

U mnie wskaźnik dość długo się rusza z zera po odpaleniu na zimnym, ale potem już szybko reaguje na zmiany temperatury. Zanim nie naprawiłem chłodzenia (czyt. wywalenie wisko na rzecz elektrycznego wentylatora), to aż za szybko ;-) Teraz jak włączę elektryka to po chwili wskazówka zaczyna iść w dół :1: Konkludując, chyba ten czujnik miałeś po prostu zwalony :glaszcze: ale pomysł na zmotę jak najbardziej :>:
No mud, no fun
Frota A Long 2.5V6, simex 33", zawias +3", buda +2", drążki kierownicze HD + amortyzator skrętu, mosty 4.56 (przedni od B, tył z LSD), self-made snorkel i zderzaki stalowe, winch
Vectra B kombi 2.5V6 170KM
Vectra B kombi 2.0 16V - będzie WrakRace edition :twisted:

naprawy i motanie Frotek :arrow: SMS/PW/email/czat.
jrzeuski
Admin
Admin

Obrazki: 71
Pochwały: 78
Województwo: Pomorskie
Samochód: Frontera A 2.5TDS Long 1996-1998

Re: [2.5 tds] czujnik,wskaźnik temperatury silnika

Postprzez Leszek 767 » 19 sie 2014 08:26:22

Witam.
O to że może być uszkodzony to podejrzewałem od razu jednak tak dużego jak mam nie szło nigdzie zakupić.
Nie wiem czy po tylu latach dało by się go wykręcić ,dojście na wymianę też kłopotliwe.
Jak szukałem nowego czujnika do mojego samochodu to tylko takie małe są osiągalne.
Więc aby usunąć tą awarię to tylko taki patent mi przyszedł do głowy.
Pozdrawiam.

-- Dodano Śr 20 sie 2014 17:32:33 --

Witam.
Zdjęcie zamieściłem w : "obrazki".
Pozdrawiam.
Leszek 767

Re: [A 2.5] czujnik,wskaźnik temperatury silnika

Postprzez Huberek » 20 sie 2014 21:17:54

podmień tylko ten drut miedziany na linkę (na przewód LY1,5)
Kupię do froty A:
głośniki wysokotonowe drzwi, wtyczki wentylatorów, światła przeciwmgielne

tel 519-079-254
Huberek
Starszy Maniak
Starszy Maniak

Obrazki: 15
Pochwały: 5
Województwo: Mazowieckie
Samochód: Frontera A 2.2i Long 1995-1998

Re: [A 2.5] czujnik,wskaźnik temperatury silnika

Postprzez Leszek 767 » 21 sie 2014 07:50:19

Witam.
Dziękuję za podpowiedź.
To jest linka (chyba 1.5 mm2) z końcówkami zaprasowanymi i wyprofilowana w ten sposób.
Pozdrawiam.
Leszek 767

Powrót do Elektryka